2015. ápr 15.

Állapotfelmérés – Hogyan működik az Átalakulás kezdeményezésünk?

Az állapotfelmérés célja, hogy segítse az Átalakulás kezdeményezéseket abban, hogy:

 • felismerjék, hova jutott el a kezdeményezés, és beszélgetésre ösztönözzenek arról, mi működik jól és mit kellene még erősíteni;
 • megünnepeljék az erősségeiket és sikereiket;
 • meghatározzák azokat a területeket, amelyekbe több munkát, kapacitást, erőforrást kell fektetni;
 • meghatározzák a következő lépéseket – ami azt is jelentheti, hogy kevesebb erőfeszítést kell tenni.

Több csoport tapasztalta, hogy az állapotfelmérés számos kérdést vet fel, és az általa inspirált beszélgetés megadja a válaszokat is. A hangsúly a saját kezdeményezésetek működésén van; a külső hatások mérésére az Átalakulás hálózat más eszközöket fejleszt. Minden Átalakulás kezdeményezés esetében más a résztvevő emberek összetétele, a körülmények adta lehetőségek és kihívások, valamint az emberek csatlakozását befolyásoló külső események. Reméljük, hogy az állapotfelmérés arra ösztönöz, hogy megünnepeljétek, amit eddig elértetek, nem pedig a meg nem történt dolgok nyomasztó érzésével tölt el. Egyetlen általunk ismert kezdeményezés sem ért el maximális pontszámot – és aggasztónak is találnánk, ha elért volna!

Az állapotfelmérés kilenc aspektusból vizsgálja az adott Átalakulás kezdeményezést. Az Átalakulás mozgalom különböző kontextusban, kultúrákban és országokban szerzett tapasztalatai szerint ezek a szempontok a legfontosabbak ahhoz, hogy virágzó, hatékony és élvezetes legyen egy Átalakulás kezdeményezés. A tényezők sorrendje nem tükrözi azok fontosságát, sem érvényesülésük sorrendjét; ahhoz, hogy az Átalakulás jól működjön, egy sor különböző tevékenység, tudás és szemléletmód szövetét kell megalkotnunk.Az állapotfelmérés az Átalakulás hálózat angol segédletének részét képezi (www.transitionnetwork.org/support) és az átalakulás korai lépcsőfokaira összpontosít, hogy az alapok szilárdak legyenek.

A kilenc témakör a következő:

 1. Hogyan kezdjük az Átalakulást: kezdeményező csoporttá válás
 2. Csoportunk fejlesztése
 3. Hálózatok és partnerségek
 4. Jövőkép
 5. Szórakozás – Hogy érezzük magunkat?
 6. Gyakorlati tevékenységek
 7. A közösség bevonása
 8. Belső átalakulás
 9. Egy mozgalom részeként

Hogyan végezzük az állapotfelmérést?

Kis csoportokban vegyétek végig az állításokat, és a válaszokat értékeljétek egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol az 1 jelenti, hogy „ez az állítás nem érvényes a mi Átalakulási kezdeményezésünkre”, míg az 5 az „ez igaz ránk, úgyhogy ezen a téren nagyon jók vagyunk”-nak felel meg. Ne ragadjatok le: ha egy kérdés nem áll rátok vagy nem értelmezhető, menjetek tovább. Ha nem tudtok megállapodni egy pontszámban, vagy az átlagot jelöljétek meg, vagy a teljes tartományt a kördiagramon. Tartsátok szem előtt, hogy a beszélgetés sokkal fontosabb, minthogy magas pontszámot érjetek el – vagy egyáltalán bármilyen pontszámot! Jegyezzetek fel minden olyan momentumot, amikor „leesett a tantusz”, illetve azt is, amiben nem értetek egyet. Ha megvizsgáljátok, ki miért adott egy bizonyos pontszámot, érdekes és fontos betekintést kaphattok az Átalakulás, illetve a csoportotok működésébe.
Aztán mindegyik állítás vonatkozásában töltsétek ki a kördiagramot, amelyen az 5 a köríven, az 1 a kör középpontjában helyezkedik el. Kezdjétek a kör tetején az 1. kérdéssel, és haladjatok kérdésenként az óramutató járásával megegyező irányban. Ismételjétek meg ezt az eljárást mind a kilenc területre. A mellékelt ábrához hasonló eredményt fogtok kapni mindegyik témakörben.
Hasznos lehet ezt a felmérést rendszeres időszakonként, pl. évente elvégezni, a pontszámok összehasonlítása végett. Az Átalakulás nehezen mérhető és értékelhető – ez egyfajta segítséget nyújthat hozzá.
Bátran egészítsétek ki további állításokkal, amelyek segíthetnek nektek értékelni, hogyan haladtok.

Jó szórakozást!