2014. jún 3.

A soron következő KKA képzés: Átalakuló Közösségek I.

Átalakuló Közösségek Képzés I.

Kunbábony Civil Kollégium - 2014. június 06-07.


A nagy kihívás: megalapozni a település számára a lehetséges legjobb jövőt, ami a helyi állampolgárok energiájára, ötleteire, képességeire épül és alapvető helyi szükségleteket lát el úgy, hogy figyelembe veszi a gazdasági, ökológiai korlátokat és az erőforrásokban bekövetkezett változásokat is. Ezekre kell választ találni ahhoz, hogy helyi közösségeink erősödni tudjanak.


Ez a képzés elsősorban azoknak hasznos, aki nemrég kezdtek szerveződni, az útkereséshez igényelnek segítséget és az alapvető szervezési készségekben szeretnének fejlődni.

Ebből a célból a másfél napos találkozó alatt a követezőket tesszük:
Leltározunk! Körbejárjuk, hogy miért is fontos nekünk a településünk. Mi az ami jó, ami jól működik, kire lehet számítani és miben, kinek mi a
motivációja, kinek vannak ötletei és kinek van ideje, ereje, képessége, lelkesedése… Természetesen a nehézségeket is feltérképezzük!
Jó példákat keresünk! Kinek mi működik jól? Milyen segítő tanácsai vannak a helyi katalizátoroknak?
Jövőbe nézünk: milyen jövőképeink vannak, milyenek vannak másoknak és milyen jövőt szeretnénk megálmodni a gyerekeinknek?
Csapatot alkotunk! Mi motivál engem és másokat, hogy együtt dolgozunk? Milyen a jó csapat?
Tervezünk: az otthoni folytatáshoz, haladáshoz, a következő lépésekhez készítünk terveket!

A műhelymódszerek interaktívak, játékosak. A képzés végén még több teremtő erővel fogunk hazaindulni! Mindenki hozzon magával jó humort, kíváncsiságot, nyitottságot, tollat és jegyzetpapírt! És persze, sütit is…


Programvázlat
I. nap:
9.15-9.45 Bevezető és bemutatkozás (megismerkedés egymással, az Átalakuló Közösségek bemutatása, a nagyobb kontextus felvázolása)
9.45-10.45 Azzal főzünk ami van! Helyi erőforrások leltárjának készítése, a közösség ellenálló képességének “felmérése”. (A nehézségeket is fel lehet térképezni!)
szünet:
11:00 – 11.30: A helyi erőforrások leltárjainak bemutatása, értelmezése.
11.30 – 13.00: Közösségi kezdeményezések Magyarországon
   1. Átalakuló városok módszerei, tanulságai, a “wekerlei mese”.
   2. Mese-börze: 8 magyar közösségi program – mi működik jól?
   3. Az én közösségem abban erős, hogy... (a leltárok kiegészítése)
Ebéd
14.00 – 15:15: Hova tartunk? Milyen helyi közösséget, lakóhelyet szeretnénk látni 20 év múlva? Alkossuk meg saját és közös jövőnket!
Szünet
15:30 – 16:15 Indulj el egy úton... Vezetett szimuláció – milyen lépésekből áll az út? Milyen útitársakra van szükségünk? Milyen eszközök, források kellenek? Megtesszük az első lépést...
16:15 – 16.45 Hírmondó! Add tovább....(szerepjáték).
16:45 – 16:30 – Köszönet kör és felkészülés a másnapra.


II. nap:
9:00 – 9:30 – Ébresztő! Az előző nap összefoglalása.
9:30 – 11:00 - Kell egy csapat! Milyen emberek vannak a közösségemben? Mi motivál engem és másokat? Hogyan dolgozunk együtt? Hogyan lesz néhány emberből csapat? Mit csinál a helyi katalizátor és az “Átalakuló Csapat”?
Szünet
11:30 – 12:00 – Találkozás az utódainkkal. Mi a szerepünk, mit is vállalunk? Ez mit számít?
Ebéd
13:00 – 14:00 Tervezés: az otthoni folytatáshoz, haladáshoz, a következő lépésekhez készítünk terveket. A projekt lépéseinek kiegészítése:
   1. Megfigyelő felmérés
   2. Üzenetek és ötletek, amelyek jól rezonálnak.
   3. A naplóm.
   4. Mit fogunk megvalósítani?
Szünet
14:15 – 16:00 - Nyílt tér beszélgetés: Mit fogok tenni, hogy a saját lakóközösségem minél sikeresebben tudjon jó irányban átalakulni?
16:00 – 16:30 ZÁRÓ KÖR és Köszönet

 

Címkék: