2016. szep 16.

4. Kövesd a belső iránytűdet!

"A negyedik tanács az, hogy kövessük a belső iránytűnket – az örömöt. Az öröm magába foglalja, hogy odafigyelünk: mi tölt el bennünket lelkesedéssel, mikor érezzük jól magunkat.

Van egy idevágó idézet, amely szerint „a hivatás (és az elhivatottság) az, amikor legbelsőbb örömünk találkozik a világ legfontosabb szükségleteivel”. Az aktivizmus optimuma az, amikor olyan „munkát” végzünk, ami iránt elhivatottak vagyunk, amely fontos számunkra, de egyben lelkesedésünkre, erősségeinkre, érdeklődésünkre is épül – amikor elhivatottságunk egybeesik a világ legfontosabb szükségleteivel. Amikor mindez teljesül, úgy érezzük: a megfelelő helyen vagyunk, a megfelelő dolgot tesszük.Chris Johnstone 4. tippje a kiégés elkerülésére

Ha megtaláljuk az aktivizmusunk optimumát, arra is oda kell figyelnünk, hogy a mérték is számít. Ha mértéktelenül „habzsoljuk” a jó dolgokat, kimerülhetünk. Egy mondás szerint „nem az adott szer mérgező, hanem a mennyisége”. Ha kedvenc tevékenységünket túl sokat, túl gyakran végezzük, olyanná válunk mint egy mezőgazdasági monokultúra, ahol nem figyelnek oda a rendszert tápláló részekre."