Filantrópia Adománybolt


A Filantrópia Adománybolt a Profilantrop Egyesület társadalmi vállalkozása, amelynek fő missziója az egyesület öko-szociális projektjeinek támogatása.

A társadalmi vállalkozásunknak több célja van, egyrészt szeretnénk az egyesületünk számára forrást biztosítani, másrészt fontosnak tartjuk a hulladék csökkentést, a szolidaritás kialakulását, fogyasztói szokások újragondolását. Mindemellett fontos a számunkra a közösség szervezés, közösség formálás is, ezért tervezzük különböző közösségi programok, műhelyek, filmklub indítását, amihez EVS önkéntest szeretnénk fogadni.

Cél: 

A társadalmi vállalkozásunknak több célja van, egyrészt szeretnénk az egyesületünk számára forrást biztosítani, másrészt fontosnak tartjuk a hulladék csökkentést, a szolidaritás kialakulását, fogyasztói szokások újragondolását és még a közösséget is szeretnénk formálni.

 

 

 

Lépések: 

Az első lépés az egyesület számára a vállalkozás felé való elmozdulás a tisztán civil működésből, a második a társadalmi vállalkozási formának a megtalálása, esetünkben az adománybolt teljesen összhangban van az egyesület szociális és “zöld” szemléletével. Mi ezután képződtünk, a KÖSZSZ-től tanultuk az adományboltok fortélyait. Ezután következik az izgalmas lépés, a megfelelő helyiség megtalálása, illetve az induló tőke előteremtése, amely esetünkben tagi kölcsön volt. Ha van induló tőke és helyiség, akkor már csak egy első adomány készlet kell és már mehet is a bolt! :-)

 

Eredmények: 

A környéken lakók már kezdenek megismerni, vannak visszatérő vevőink, adományozóink, heti rendszerességgel visszatérő látogatóink. Az egyesület láthatósága nőtt, a tevékenységeink bemutatása által szemlélet formálásra, információ átadásra is nyílik lehetőség. Rengeteg adományt és önkéntes munka felajánlást kaptunk az elmúlt 4 hónapban. Számunkra az is nagy eredmény, hogy az egyesületnek irodája lett 10 év után.

 

Tanácsok: 

Gyűjtsön információt a lehetőségekről és arról is, hogy a csapatát, közösségét mi motiválja, milyen vállalkozás érdekelné, kik vállalnának tevékeny szerepet a dologban. Találja meg a hozzájuk illő tevékenységet, hogy mindenki motivált lehessen. Képződjön a témában. Motiválja csapatát és higgyen, ne adja fel! Fontos, hogy hiteles legyen az a tevékenység amit választanak végül. Ha adományboltba vágna, akkor a helyiség megtalálására szánjon sok időt, nekünk 3 hónap intenzív keresés után lett meg a helyünk. Ha adományboltba vágna, szeresse a tárgyakat és az embereket!

 

Kezdeményezők: 

2006-ban létrejött szervezetünket akkor frissen végzet kulturális antropológusok alapították, fő célja az emberi közösségek és kultúrák egészséges együttélésének segítése a társadalomtudomány eszközeivel. Az egyesület fontos programja, hogy tagjainak antropológiai, s az emberről mint a kultúra, a közösség alkotójáról való tudását a társadalom szolgálatába állítsa. Hiszünk abban, hogy egy kultúra úgy őrizheti meg értékeit és teremtődhet újra a legeredményesebben, ha egy másik kultúrával való találkozás által tapasztalja meg önmagát. Szeretnénk, ha a jövő embere számára biztosítva lennének a szabad személyes kiteljesedés feltételei, élete szociális, kulturális és gazdasági biztonságban telne, nemzeti, etnikai, vallási, nemi hovatartozása miatt semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érné, saját életének legjobb belátása szerinti alakítására nemcsak eszközei és információi, hanem motivációja is lenne. Szeretnénk, ha olyan közösségekben élne, ahol a személyes és közösségi felelősségvállalás jellemző, az egyes kultúrák, szubkultúrák és egyének tolerancián, egymás kölcsönös tiszteletén és kulturális relativizmuson alapuló kiegyensúlyozott, békés, harmonikus viszonyban élnének egymással, illetve a közvetlen és globális környezettel.

A fotókat Walton Eszter készítette.

Kontakt személy: 
Mester Zsuzsa, Vörös Júlia
Helyszín: 
Filantrópia Adománybolt
Aradi u. 43
Budapest
Magyarország
Telefon: 06-30-64-206-98; 06-1-287-67-65
HU
Támogatók: 
A tagok
Témák: 
társadalmi vállalkozás
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
Hulladék csökkentés