2019. feb 9.

Légy részese a nemzetközi Átalakulás kísérletnek!

A klímaváltozás hatásai már most is kézzelfoghatók és valóságosak. A hírekből minden nap láthatjuk az életet, az állatvilágot és a bolygót veszélyeztető kockázatok újabb és újabb példáit. Mind érezzük, hogy szétfeszít belülről a cselekvés kényszere, és félünk, hogy ez a helyzet túlságosan nagy és összetett ahhoz, hogy mi megoldhassuk.

Ez a megfelelő pillanat, hogy tartsunk egy kis szünetet, összegyűljünk, és visszajelzést adjunk önmagunknak is, hogy hogy’ vagyunk mi az Átalakulás folyamatában. Adjunk teret magunknak, hogy megünnepeljük, amit dicsőségesen elértünk és ahol bátran kudarcot vallottunk, vegyük észre, milyen érzelmek változtak meg bennünk, és erősítsük meg egymáshoz fűződő kapcsolatainkat, hiszen ez a kis közösségek nemzetközi mozgalma építi újjá és változtatja meg világunkat.

2019. márciusában a nemzetközi Átalakulás Hálózat számos nemzeti Átalakulás hálózattal dolgozik együtt az első Nemzetközi Átalakulás Állapotfelmérő Hónap megszervezésén.

Bátorítani és támogatni szeretnénk a világ minden táján létező Átalakuló csoportokat, hogy töltsék ki az állapotfelmérési kérdőívet: http://transitioninitiative.org/healthcheck, hogy képet kapjanak arról, hogyan zajlik az Átalakulás a csoportjukban.  És kísérletet teszünk arra, hogy ezek a csoportok megoszthassák egymással a vitáik eredményeit, hogy mindannyian jobban átláthassuk a működésünket.

Szerintünk ez egy nagyon izgalmas gondolat. Képzeljétek el, hogy a világ eltérő szegleteiben lévő Átalakuló Csoportok ugyanolyan beszélgetéseket folytatnak le, és megosztják eredményeiket, hogy létrehozzák/létrehozzuk az Átalakulás Mozgalom globális, átfogó képét. Tudjuk, hogy az Átalakuló Csoportok egyedileg nagyon hasznosnak találták az állapotfelmérés folyamatát, de kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történne, ha megtöbbszöröznénk, és nemzetközi szinten összekapcsolnánk ezt a folyamatot.  Szerintünk ez lehetne potenciálisan egy széles körű, az Átalakuló Mozgalom állapotáról szóló eszmecsere kezdete, és hogy merre tartson a mozgalom.

Mi is az állapotfelmérés?

Az Átalakulás Állapotfelmérő eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy feltárjuk az Átalakulás lényegi elemeit, és hogy a csoportotok hogyan viszonyul ezekhez.  Ez nem egy teszt, hanem egy keretrendszer, mely gyors és hasznos visszajelzést és beszélgetési témákat ad. Az állapotfelmérés támogat abban, hogy megünnepeljétek azokat a dolgokat, amiket jól csináltatok eddig, és segít megérteni, mi jelent kihívást a csoportotok számára, és segít közösen kidolgozni, hogyan tudtok a legjobban fejlődni.

Azok a csoportok, akik már kitöltötték az állapotfelmérést, hasznosnak és felélénkítőnek találták. Megosztunk veletek néhány idézetet azoktól, akik már túl vannak az állapotfelmérésen:

„Minden csoport kap elismeréseket.  Ez nagyszerű módszer, hogy felmérjük, mik a gyengeségeink és az erősségeink.”

„Úgy érzem, tényleg segített abban, hogy átértékeljük a csoportunkat, és a megújított célok mentén új energiával töltsük fel a résztvevőket.”

Az alábbi rövid, angol nyelvű videóban bemutatjuk az állapotfelmérő eszközt, és elmagyarázzuk a használatát:

Miután kitöltöttétek az állapotfelmérést, az alábbi olvasnivalókat ajánljuk, ami segítségetekre lesz az Átalakuló közösségetek továbbfejlesztésében:

Átfogó kép

Az Átalakulás Hálózat olyan új platform létrehozást fejleszti, ahová az Átalakuló csoportok fel tudják tölteni az állapotfelmérésük eredményét.  Miután elkezditek használni ezt a platformot, az eredményekből sokkal többet fogunk tudni arról, milyen helyzetben van az Átalakulás Mozgalom. Az adatok információval szolgálnak a későbbi erőforrás-fejlesztésekhez, tréningekhez, és még sok máshoz.

Nem könnyű pontos képet alkotni a mozgalom elterjedéséről a nemzetközi Átalakulás mozgalom aktivitásáról, és ez sokszor azt jelenti, hogy a döntéshozók, a pénzügyi támogatók és a média alábecsülnek minket. Az Átalakulás Hálózat reméli, hogy az új platform a lehető legkönnyebb és leghasznosabb eszköz lesz minden egyes Átalakuló csoport számára, hogy visszajelzést kapjon a csoport jelenlegi helyzetéről és állapotáról.  Tegyük még átláthatóbbá a mozgalmunkat, és fedezzük fel közösen a bennünk rejlő potenciált!

Hogyan vehettek részt a kísérletben?

Az állapotfelmérés rendkívül egyszerű - csak egy kis előkészület kell hozzá, és részt vehettek márciusban a folyamatban:

  1. Töltsétek le az állapotfelmérést innen https://transitionnetwork.org/do-transition/healthcheck/ (15 nyelven, köztük magyarul is elérhető)
  2. Szervezzetek egy 3-4 órás találkozót az Átalakuló csoportotok számára 2019 márciusában!
  3. Egyezzetek meg abban, hogy legalább a csoportból egyvalaki átolvassa az állapotfelmérés útmutatóját a találkozó előtt, hogy ő vezessen végig titeket a folyamaton.

Ennyi!  

Vigyétek bele a találkozóba a saját stílusotokat, alakítsátok úgy, hogy minél gyümölcsözőbb és vidámabb legyen.  Vannak csoportok, amelyek közös eszem-iszomot vagy bulit rendeztek a találkozó előtt vagy után.  Mások egy érdekes helyszínen találkoztak, vagy olyan helyen, ahol közel érezhették magukat a természethez.  Lehet, hogy érdemes keresni valakit a csoporton kívülről, hogy legyen ő a facilitátorotok.  

Napokon belül újabb, a Nemzetközi Átalakulás Állapotfelmérő Hónappal kapcsolatos információkat jelentetünk meg itt.  Majd március 1-jén beindítjuk a rendszert, és további útmutatást nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tudjátok megosztani a csoportotok eredményét a többiekkel.  

Reméljük, csatlakoztok hozzánk ebben az izgalmas nemzetközi kísérletben!  Ha használjátok a Facebookot, regisztráljatok az eseményre itt, és nézzétek meg, kik a további résztvevők!