Nem Adom Fel Kázsmárk Egyesület

Kázsmárk egy 1000 fős Borsod megyei falu. Helyben szinte semmi munkalehetőség nincs, ezért a legtöbb ember közmunkás és - legfőképp a roma lakosság - nagy szegénységben él. 

Azonban a helyi közösség mindig is nyitott volt a kihívásokra; számos kezdeményezésben vett részt és indított útjára az évek során. Tavaly például egy helyiekből álló kutatócsoport(!) alakult, akik egy antropológussal együttműködve feltérképezték és kielemezték a falu pénzügyi helyzetét és annak sajátosságait. Erre a kutatásra építve üzleti terveket dolgoztak ki, hogy belefogjanak a helyi gazdaság fellendítésébe, munkahelyteremtésbe. Ha minden jól megy, néhány éven belül több családnak állattenyésztésből és a savanyítóüzemből lesz biztos keresete

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

Régen dolgozunk már több helyi projektben együtt, ám tavaly belevágtunk egy részvételi akciókutatásba közösen, ami kapcsán kidolgoztunk olyan társadalmi vállalkozásokat, amik lehetőséget teremtenek a faluban a szegény családok számára. Most pedig eljutottunk oda, hogy meg is tudjuk majd valósítani az ötleteinket.

Amire büszkék vagyunk: 

Több programot is megvalósítottunk, közösségi „bankot” hoztunk létre, újságot adtunk ki, ám amire a legbüszkébbek vagyunk az a Tanoda, amit a múlt év során sikerült megvalósítanunk. 

A legjobb pillanat: 

Nehéz felsorolni a legjobb pillanatot, mert rengeteg van. Mind azok a pillanatok emlékezetesek, amikor a tudományos konferenciákon előadtunk, mind azok, amikor a kázsmárki gyerekeknek élményekben gazdag szabadidős programot tudtunk biztosítani, vagy amikor év végén láttuk, hogy javultak az iskolai eredményeik és ehhez mi is hozzájárultunk.

Jó tanács: 

Mindenképpen fontos, hogy egy jó együttműködés legyen a csapat tagjai között és szoros kapcsolatunk legyen a faluval, a helyi történésekkel, továbbá mindig beépítsük azokat az ötleteket, energiát és gondolatokat amik a helyi közösségből jönnek.

Együttműködés további közösségekkel: 

Mi Miskolctól 30 kilométerre vagyunk, így egy kicsit nehéz utaznunk, de ha nagyon szívesen látunk mindenkit a faluban, aki érdeklődik a munkánk iránt.

Együttműködések: 

Főként a kistérségben működő szervezetekkel és a környező falvakban működő kezdeményezésekkel vannak együttműködéseink, ám a mostani mezőgazdasági projektünkben partnerséget építünk ennél messzebb elhelyezkedő szervezetekkel is. 

Kázsmárk
Fő út 62
3831 Kázsmárk
Telefon: +3620-507-76-65
Kapcsolattartó: 
Horváth Ernőné Lakatos Éva
Tagok száma: 
15
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
közösségi kert
energiahatékonyság
társadalmi vállalkozás