Permakultúrás hétvége Baji Bélával - Lókút, 2016.04.01.-03.

Lókúton – más magyarországi falvakra is jellemző módon – a gazdálkodás kezd kikopni az emberek mindennapjaiból: baromfik még jópár háznál, itt-ott zöldséges kert és gyümölcsfák, disznó alig, kecske elvétve, fejős tehén egyetlen háznál van. A termőföldek nagy részén a TSZ gazdálkodik. Az öregek kihalnak, leszármazottaik gyakran inkább a városba költöznek. A lakosság létszáma egykoron majd 3000 volt, ma már kevesebb, mint 500 fő, és csökken. Olykor városi gyüttmentek beköltöznek, lassítva a népességcsökkenést. Szerencsére a gyüttmentek és az őslakosok között is akad még, aki gazdálkodásban, háztájiban gondolkozik. Lókút a természeti adottságok tekintetében alkalmas arra, hogy az Átalakulás útjára lépjen, és a lakosságban is tapasztalható mostanában egyfajta közösségi lelkesedés.

A faluban gazdálkodókat, vagy gazdálkodáshoz kedvet érzőket szeretnénk még jobban összehozni, és megismertetni velük a gazdálkodás fenntartható módját. 

Cél: 

Miért tartottuk fontosnak megszervezni a képzést?

Úgy gondoltuk, egy helyben megvalósuló képzésen nagyobb valószínűséggel vesznek részt helyi lakosok is. Amennyiben helyi lakos is részt vesz a kurzuson:

 • helyi lakosok megismerik a permakultúrát, mint a gazdálkodás fenntartható módját;
 • több embert ismerünk meg a faluból, mindezt úgy, hogy maguktól jönnek, nem mi „erőltetjük rájuk”;
 • jobban megismerünk olyanokat, akiket felületesen már ismerünk;
 • személyesen megismer minket több helybenlakó;
 • helyi lakosok is megismerik a gazdaságunk;

A tapasztalatok szerint a személyes ismertség által szinte bármilyen témában hatékonyabban lehetséges a közösség tagjai felé kommunikálni. Nem csupán a falu civil lakosságának egy részével, hanem a falu tisztségviselőivel is erősíti a kapcsolatot a helyi lakosok támogatása. 

 

Lépések: 

Mivel úgy gondoltuk, a helyben lakók permakultúrás kurzuson való részvételi szándékát jelentősen fokozná, amennyiben ingyen, avagy jelentős kedvezménnyel tudnának részt venni, így segítségért fordultunk a Védegylet "Kisközösségek Átalakulásban" projektjéhez, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósult meg.

Eredmények: 

Mennyire teljesült a cél?

A két évvel ezelőtt általunk szervezett kurzushoz képest szinte megháromszorozódott a résztvevők száma. A helyi kapcsolatok egyértelműen erősödtek: három olyan helyi résztvevő volt (egyikük 30 éve, ketten frissen betelepültek), akikkel most kerültünk először személyes kapcsolatba és a jelek szerint tartani is fogjuk velük a kapcsolatot. A közeli bakonyi településekről érkezők is jelezték, hogy szívesen jönnének hasonló hétvégékre, egyikük azt is jelezte, hogy jönne hozzánk gyakorlati tapasztalatokat is cserélni.

 

Kik jöttek és mit kaptak?

23-an vettünk részt, ebből 11-en voltunk helyiek, 3-an jöttek közeli településről, 1 fő 50 km-ről, 1 fő 140 km-ről, 5-en 150 km-ről (Budapestről), 2 fő 260 km-ről.

Akik visszajelezetek, azok hasznosnak és informatívnak értékelték a hétvégét:

„Kialakította saját elképzelésemet.”

„Megerősítette a hitemet rengeteg területen, köszi :)”

„Érdekes emberekkel beszélgethettem, találkoztam egy családdal akikkel már azóta össze is ültünk barátkozni-gondolkozni-tapasztalat cserélni. Jó volt látni hogy más is van aki úgy gondolja hogy jobb visszatérni a természethez és követni Földanyánk által diktált tempót, stílust, módszereket.”


Mit kaptunk szervezőként?

Számunkra nagy segítség, hogy a helyi jelentkezők részvételét a Védegylet "Kisközösségek Átalakulásban" projektje támogatta, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósulhat meg. Immáron második alkalommal szerveztünk Tégy! Alapítványként 2,5 napos permakultúrás képzést Lókúton. Megerősödtünk abban, hogy gyakrabban fogok kurzusokat szervezni. Kaptunk a résztvevőktől a tevékenységünkkel kapcsolatos megerősítő visszajelzéseket, amik mindig jól jönnek és fokozzák az amúgy sem kevés kitartásunk :)

Tanácsok: 

Mi a tanul(ható)ság?

 • Hogyan szervezünk mi?
  • Gyakorlatlanul :) Az adott kurzus volt az ötödik általunk szervezett és lebonyolított rendezvény. Mondhatni autodidakta módon rázódunk bele a szervezésbe: valahogy mindig az utolsó pillanatra maradnak fontos részletek, valahogy mindig később kezdjük el hirdetni, mint szerettük volna, de azért valahogy mégiscsak mindig összejön :)
  • Mivel gazdálkodói életet élünk és gyermeket is nevelünk, így eléggé szűkén vagyunk a szabad időnek. Egy rendezvény megszervezése és megtartása nem kis extra terhet ró ránk: mégis szeretjük csinálni! Mivel szeretjük, ezért csináljuk is! Hogy miért? Egyrészt jobb szeretünk a gazdaságon belül lenni, mint bárhol máshol: ezért preferáljuk, amikor házhoz jön a tudás. Másfelől időben ugyan többe van egy kurzust szervezni, mint azon részt venni, azonban anyagilag a szervezés a gazdaságosabb. Márpedig a mi célunk inkább az élelmiszer előállítás semmint a pénzcsinálás.
 • Mit csinálnánk máshogy legközelebb?
  • Egyből „külsős” helyszínre szervezném: hamarabb adnék be kérvényt a település képviselőtestületéhez, hogy biztosítsanak helyszínt. Még mindig jobb az utolsó pillanatban visszamondani, ha kevesebb a vártnál a jelentkező, mint kérni, ha úgy alakul, hogy „túl” sokan jelentkeznek.
  • Több, mint egy hónappal az esemény előtt elkezdeném a hírverést. Idén is így terveztük, ám nem volt rá kapacitásunk. Nagyon jó lenne egy önkéntes segítő, akár távmunkában.
  • Szükséges egy sablon, elektronikus jelentkezési lap: csináltam már ilyet, most is tervben volt, ám valahogy kifutottam az időből. Ezen biztos azonnal bekérném a mobilszámokat!
  • Már jóval a rendezvény meghirdetése előtt kerítenék logisztikai segítőt is, akivel igen alaposan leegyeztetném, hogy mi lesz a feladat a rendezvényt megelőzően, alatta és azt követően.
 • Mi az, amin biztos nem változtatnánk?
  • a résztvevők igényei felé való nyitottságon, rugalmasságon;
  • szociál-közösségi-árképzés alkalmazásán: miszerint nincs kötött részvételi díj;
Kezdeményezők: 

Családommal körülbelül két és fél éve (2013.09.09. óta) lakunk Lókúton.  Célunk az önellátó gazdálkodás és ezen szemlélet és életmód bemutatása, megismertetése másokkal. Ennek egyik eszköze a 2013. végén létrehozott Tégy! – Természetes Élet és Gyermeknevelés Alapítvány. 2016 tavaszán a Tégy! székhelye hivatalosan is Lókútra került.  

Gazdaságunk jó-szágai: 24 kecske, egy tehen és éves borja, két koca egy kan és négy süldő, négy kacsa, három kakas, tizenx tyúk, hat ló, kutyák-macskák-egerek. 
Sokféle növényt és jópárféle gyümölcsöt termesztünk és dolgozunk fel. Ezen honlapon, a Tégy! Lókút közösség bemutatkozása alatt olvasható a felsorolás. Részben állataink takarmányát is magunk állítjuk elő. 

Kontakt személy: 
Zsoldos Vica
Helyszín: 
TÉGY! Alapítvány Lókút
Magyarország
Telefon: +36204358808
47° 12' 17.2116" N, 17° 52' 22.0008" E
HU
Támogatók: 
Védegylet "Kisközösségek Átalakulásban" projektje, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósult meg.
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
Egyéb témák: 
fenntartható élelmiszertermelés