2016. már 1.

Ajándékba egy plakát?

Nagyon boldogok vagyunk, hogy Gévai Csillával dolgozhatunk! Most újabb gyöngyszemekkel ajándékozott meg bennünket és szívesen megosztanánk veletek, ha szükségetek lenne pár vagány plakátra! 

A stáb tagjai gondolták ki a tartalmakat, Csilla (aki remek grafikus) pedig hozzárakta a magáét: így született meg Feldmár Nóra és Mester Attila segítségével egy plakát a megfelelő technológiáról. Egy másik az átalakuló közösségek hozzávalóiról, melyet Tracey Wheatley szedett össze. A harmadik a helyi élelmiszer témáját járja körül, melyet Bérces Dóra szerkesztett, a sorozat a Kovács Bence által szerkesztett helyi gazdaság plakáttal vált teljessé.

 

A megfelelő technológia használatához remek kiadvány Nóráék plakátja, melynek segítségével végiggondolhatjátok: nálatok milyen fronton lehet szükség erre a megközelítésre. A ház körüli teendőkben? Az energiaügyi problémákra? Esetleg az élelmiszer körüli megoldásokban? Vagy az építészetben? Találtok példát, mások mit valósítottak meg ezekből (pécsi Hősök tere munkacsoport), illetve hogy mitől is megfelelő ez az egész és hogy milyen lépésekre van szükségetek. 

 

Az átalakuló közösségek hozzávalóiról szóló plakáton Tracey (és persze Csilla) összeszedte, mi szükséges ahhoz, hogy a munkátok alapja rendben legyen. Azaz milyen alkotóelemei vannak a közösségnek, kinek milyen szerep állhat testhez, mi szükséges a közös tettekhez. Milyen motivációk mozgatják az embereket, merrefelé tart a közös munka, mi a cél és milyen a megvalósításhoz vezető út... valamint hogy milyen hidakat építhettek. Na és ne feledkezzünk meg a sárkányról sem, amely fontos összetevője a titkos receptnek. Hogy hogyan használhatjátok eredményesen egy kisközösségi együttgondolkodáshoz a plakátot, ahhoz is kaphattok útmutatást.  

 

A helyi élelmiszeres útmutató pedig azt veszi sorra, mit gondoljatok végig, ha az egyik leghálásabb témán ügyködtök (vagy szeretnétek ügyködni). A hason keresztül könnyen eljuthattok a szívekhez... De hogy hol kezdjétek, mit vegyetek sorra, mit térképezzetek fel és min merengjetek el, mielőtt a tényleges munkának nekifognátok, ahhoz igyekszünk támpontokat adni. Akár a termelésnél kezditek, akár a helyi termelők "helyzetbe hozásánál", akár a közösségi kertészkedésnél, érdemes a plakát segítségével gondolkodnotok közösen.

 

 

 

Elkészült a sorozat utolsó darabja is, melyben azt mutatjuk be, mi kell ahhoz, hogy a mai "helytelen" gazdaság mellett teret adjunk a helyi gazdaságnak, ahol a pénzünk helyben marad, nem a növekedésre koncentrálunk, hanem a helyi szükségleteket elégítjük ki minél inkább a helyi erőforrásokra támaszkodva, azokat megőrizve, gazdagítva. A piacon a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba is kerül, de találunk itt közösségi, társadalmi vállalkozásokat, akár a termelőtől, akár a fogyasztóktól indulva. Van itt szívességbank, szerelőműhely stb., amiből ötletet meríthetünk saját közösségünkben is.

A négy plakát egymás mellé rakva pedig kiad még egy kis pluszt is.

Aki szívesen használná közösségi beszélgetések, összejövetelek alapjául vagy csak kirakná a közösségi kertjének faliújságjára, a közösségi ház falára, földnapi játszóházának díszletéül, jelezze nekünk itt és már küldjük is postán. Cserébe annyit kérünk, hogy töltsétek fel ide a nálatok bevált praktikákat, projekteket, amely másnak is jó ötletet adhat, ha alulról jövő jó megoldásokat keres. A plakátok mindegyike A0-s méretű (84,1 cm x 114,9 cm) és élőben gyönyörűek!!