Alomszék - Álomszék a Grundk3rtben

A Grundk3rt a korábbi Grundkertektől eltérően távol van bárminemű presszótól, plázától. Az emberek szeretnek hosszasan időzni a kertben, de ennek fiziológiai korlátot szabhat, ha nincs elérhető illemhely a közelben. Az meg nagyon gáz, ha az esti tűzrakós buli azért ér véget 9-kor, mert mindenkinek haza kell menni kimenni. Ezért elengedhetetlenül szükséges volt, hogy a kertben legyen erre valamiféle megoldás. Mivel a kertben semmiféle közmű nincs, alternatív megoldást kellett találnunk.
 

Cél: 

"A kertben töltött idő élvezetessé és hosszabbá tétele. Környezettudatos szemléletformálás. Tájékozódás és figyelemfelkeltés a régi, jól bevált megoldások iránt.
Ja, meg egyszer régen Helsinkiben voltunk egy Kääntöpöytä nevű közösségi kertben, ahol büszkén mutatták meg nekünk a komposztbudijukra kapott "Arany Vasvilla" díjat, amit környezettudatos projekteknek ítélnek oda. Azóta szerettem volna egy saját álomszéket a Grundkertbe is." 
 

Lépések: 

Viszonylag egyszerű projekt volt. Ha megpróbáljuk lépésekbe szedni? Hmm... Igény megfogalmazása --> Lehetőségek feltérképezése (Pottyantós, vagy üríthető tartályos? Mivel nincs elég mély talaj, hogy gödröt ássunk, meg az nagyon nagy munka, és mi szeretünk permakulturálisan (lustán) gondolkodni, maradt a tartályos.).  --> Tapasztalatszerzés Hosszúhetényben, Zsanett tanyáján. --> Elhatározás. --> Tervezés, árajánlatok beszerzése az építőanyagokra és kellékekre (deszka, csavar, vödör, wc-deszka, ajtó, faforgács). --> Újratervezés (közben kaptunk egy ajtót egy kedves kertészünktől, meg bontottunk egy szekrényről két kisajtót, ami könnyen nyitható és remekül takarja a vödröt) --> Bevásárlás. --> Építkezés. --> Külön komposztáló elkészítése az emberi végtermék számára. --> Tájékoztató kampány a kertben a komposztbudi használatáról, és az így keletkezett komposzt különgyűjtésének fontosságáról. --> Használatba vétel. Megkönnyebbülés :-)
 

Eredmények: 

Sikerült megvalósítani a célt. Többé nem akadály a kertben maradásra a sürgető szükséglet. Helyben, könnyedén könnyíthet magán bárki. Sokkal gördülékenyebb a használata, mint gondoltuk előzetesen. Mindig akad, aki kiürítse a tartályt, ha szükséges, mindenki gondosan használja a faforgácsot maga után, és a külön gyűjtéssel sincs gond. Egyetlen probléma volt, amire nem gondoltunk előzetesen: a fehérítetlen, festetlen, illatosítatlan, egyszóval vegyszermentes wc-papír használata, mert csak az mehet a komposztba, ha szeretnénk tisztán tartani. De ezt is megoldottuk mindjárt az elején. Csak ez van a kertben, így ezt használja, aki használja.
 

Tanácsok: 

Ha most kezdenék neki az építkezésnek, nem vennék drága pénzért deszkát. Meg azzal egy csomó munka van. Méretre kell vágni, és összecsavarozni vagy szögelni. Inkább kisbála szalmából építeném a házikót. Olcsóbb is, és könnyebb vele dolgozni. Egyébként meg nincs ebben semmi ördöngősség. Csak bátran! Annyi, hogy a szabályokat minden potenciális használónak el kell mondani, és a külön komposztálást mindenképpen meg kell oldani! Az, ami az emberi szervezeten átmegy, szennyezetté válik az elfogyasztott élelmiszerekben, gyógyszerekben, meg ki-tudja-még-mikben lévő vegyi anyagoktól, ezért a lebomlásra sokkal hosszabb időt kell hagyni, mint a "rendes" növényi komposztnak! A vélemények megoszlanak, de egy helyett két-három évet kell várni vele felhasználás előtt. Ja, és mindig legyen kéznél elég faforgács, hogy ne legyen nagyon nedves a komposzt!

Kezdeményezők: 

Wárosi Composztbudi (röviden WC) Lovagrend :-) Na jó, nem, ezt csak most találtam ki. A Grundkert közösségi kert tagjai vagyunk, egy városi, fenntarthatóságban gondolkodó társaság. Fontosnak tartjuk, hogy a városban is, amennyire lehet, közünk legyen a természethez, az ételünkhöz, és a földhöz. Meg persze, egymáshoz! Nyomasztónak tartjuk az atomizált, fogyasztáscentrikus nagyvárost, és ennek alternatívájaként létrehoztunk egy városi mércével mérve természetközeli, demokratikus, összetartó, a megosztásra, kreativitásra, egymás segítésére alapozó kisközösséget.
 

Kontakt személy: 
Kling Ferenc, Gibbon
Helyszín: 
Grundk3rt
Apáthy István u. 16.
1083 Budapest
Magyarország
47° 29' 2.7168" N, 19° 4' 52.0212" E
HU
Támogatók: 
Pali bácsi hozott ajtót, Nelli a szekrényt, a Grundkert tagjai barkácsoltak, a pénzt meg a norvég adófizetők adták a Kisközösségek Átalakulásban projekt közreműködésével.
Témák: 
közösségi kert
energiahatékonyság
Egyéb témák: 
hulladékhasznosítás, komposztálás