Bagi Malacbiznisz

A Bagon működő BAGázs Közhasznú Egyesület keretein belül szervezetten és tervezetten folyik családoknál a disznókkal való gazdálkodás. A gazdáknak tudást is átadnak, és folyamatosan bővítik a bevont családok körét.

Cél: 

Az önállóság, az önfenntartás  fokozása, és minél több család számára elérhetővé tétele. A disznókat az egyes családok tartják, de úgy alakították ki a programot, hogy az fokozatosan vonja be a közösség egyre több tagját.

Lépések: 

A bagi cigánytelepen élők közül többen már korábban is tartottak disznókat, de ez legfeljebb 1-2 állatot jelentett. A BAGázs keretein belül működő Kiskert program kapcsán merült fel, hogy a kertművelés mellett az állattartással is próbálkozzanak meg a családok. Ennek a programnak a beindítását is az Erste Alapítvány támogatása tette lehetővé. Végül négyen indultak el ezen az úton, 2014 márciusában. Először képzésen vettek részt annak érdekében, hogy minden tudásuk meglegyen a hosszú távú gazdálkodáshoz, hogy szabályosan működjön a dolog, és hogy tudjanak tervezni előre - hiszen fél éves távlatban kell látni a teendőket.

Eredmények: 

Jelenleg tizenöt malacot tartanak. Ebből tizenkettőt hamarosan eladnak, ezek árából takarmányt vesznek, illetve újabb harminc disznót vásárolnak. Az állományból megmaradt három anyakocát elletik. Az alomból újabb családok fognak kismalacokhoz jutni, egy-egy családhoz 2-3 állat jut. Az így bekapcsolódott családoknak vállalniuk kell, hogy az egyik disznót elletik és abból, ugyanúgy, ahogy ők bekapcsolódtak, újabb családoknak juttatnak növendék állatot. (A másik állattal úgy tesznek, ahogy szeretnének, levághatják, eladhatják.) 

A program természetesen ezen a ponton sem csak a fizikai gazdálkodásról szól. A bevont újabb családokat a már tapasztalatot szerzett gazdálkodók mentorálni fogják (ez a módszer az alapja a bagi telepen folyó munkának más téren is), illetve segítenek egymásnak ólat építeni, adott esetben eladni az állatot.

A másfél éves működés megmutatta a bagiaknak, hogy érdemes tervezni, így bővülésre készülnek. A tervek között szerepel újabb ólak építése, egy vágópont létesítése, sőt, felmerült egy tanya megszerzésének az ötlete is.  A malacbiznisz kiindulását adó Kiskert programból azonban nemcsak disznókra futotta: mások szárnyasokkal kezdtek el foglalkozni, ebbe tizenöt családot vontak be.

Tanácsok: 

Nagyon fontos az alapvető ismeretek megszerzése, ezért ha valaki valami hasonlóba kezd, elengedhetetlen, hogy egy alapképzésben részt vegyen. Amikor a jogi, gazdálkodási részletek merültek fel, még a képzést tartó szakemberek számára is voltak olyan kérdések, amelyek fejtörést okoztak. Így annak, aki eddig nem foglalkozott ilyennel, még több problémás részlet adódhat.  A bagiak számára elengedhetetlen a közösségben való gondolkodás is.

Kontakt személy: 
Lakatos, István, Kertész Máté
Helyszín: 
Bag
Magyarország
47° 38' 5.9028" N, 19° 28' 39.2952" E
HU
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
társadalmi vállalkozás