Bioétkeztetés bevonása az óvodai étkeztetésbe. Biotermelés népszerűsítése

A községben van egy bio tanusítvánnyal rendelkező termelő és egy gyógy- és fűszernövény biotermesztő, akiknek a termékeit bevonták az óvodai étkeztetésbe. A községben tizenkét óvoda van, ebből háromban van bioétkeztetési program.
 

Cél: 

Az egészséges táplálkozásra nevelés kezdve a gyermekektől az óvodában.

Rámutatni, hogyan lehet biztos piacot szerezni a biotermelőknek.

A biotermelés népszerűsítése.
 

Lépések: 

A projekt kezdetén a óvónők egy rövid előadás formájában értesülhettek és ismerkedhettek meg a bio élelmiszerek előnyeivel, jelentőségével és a táplálkozásban betöltött szerepével.
Ezt követően mini biokertek kerültek kialakításra az óvodák udvaraiban, ahol a gyermekek maguk is kipróbálhatták a kertészkedés szépségeit és kérdéseket tehettek fel.
Mindezt megelőzte a Komposztálási program, amit minden oktatási intézményben bevezetett az önkormányzat. Ezt is fontosnak tartjuk, mert hozzátartozik az ökológiai körforgás szemléltetéséhez és kiegészítve a kertészkedéssel és az étkeztetéssel, komplett egységet képez a folyamat.

Eredmények: 

Az óvodai étkeztetésben részlegesen a helyi bio termelőktől vásárolt zöldségeket és fűszereket használnak.
Az óvodákban magaságyásokat alakítottak ki. A gyermekek részt vesznek az ültetésben, a gondozásban, a komposztálásban, a szüretelésben és az evésben is. Az egyesület évente kétszer ősszel és tavasszal küld egy szakértőt aki előadást tart és segít a kertészkedésben.
Az óvodákban és az iskolákban is komposztálnak.      
Az egyesület a biotermelői szakcsoportja támogatja a jövőbeli termelőket, tanácsot nyújt, hogy hogyan fogjanak hozzá a hivatalos bio termelői bejegyzéshez.  
Az önkormányzat a közintézmények étkeztetési programjában együttműködik az egyesülettel.

Tanácsok: 

Fontos felmérni meglévő biotermelők kapacitásait, termény mennyiségét és fajtáját. Ezen kívül fontos megteremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a biotermék árának kiegyenlítését a konvencionális élelmiszerével (vagy legalább megközelítik azt).
 

Kezdeményezők: 

A projektet a Meta Terra Egyesület kezdeményezte, melynek célja a helyi, egészséges élelmiszer és minőségi egyéb termékek népszerűsítése.
 

Kontakt személy: 
Holló Lilla
Helyszín: 
Magyarkanizsa
Magyarország
Telefon: 00381 63 8060298
46° 3' 58.2228" N, 20° 3' 33.354" E
HU
Támogatók: 
A projektet a magyarkanizsai önkormányzat támogatta.
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
közösségi kert
Egyéb témák: 
egészséges táplálkozás, biotermelés, bioétkeztetés