Csillagszemű gyapjúkártoló műhely kialakítása

A projekt célja egy olyan hely létrehozása, kialakítása volt, amely a gyapjú feldolgozásához szükséges kártológép befogadására alkalmas, továbbá műhelyfoglalkozásoknak is teret biztosít.
 

Cél: 

A helyi gyapjú bizonyos mértékű feldolgozásán túl, a gyapjú köré szerveződött közösségi programok helyszínéül szolgál a műhely. Fontosnak tartottuk, hogy ez is összefogással épüljön fel, hogy bizonyos mértékig saját kezünk munkája is benne legyen az épülő műhelyben.

Lépések: 

A munkálatokhoz önkénteseket kellett toborozni, továbbá a közösség tagjai is részt vettek ezeken az alkalmakon, amelyeknek igazi kaláka hangulata volt. Próbáltuk vonzóbbá tenni a munkás napokat azzal, hogy minden alkalommal meleg étellel háláltuk meg az aznapi segítséget. Önkénteseket úgy is nyertünk meg magunknak, hogy bizonyos programjainkon a részvételt az egyesület részére végzett önkéntes munkához kötöttük. Ez egy jól működő cserének bizonyult.
 

Eredmények: 

A műhely kialakításához nagyon sok önkéntes segítséget vettünk igénybe. Az előző épület bontásánál, az építőanyag mozgatásánál, tereprendezésnél, cserepezésnél, meszelésnél stb. sok segítséget kaptunk önkénteseinktől. Ennek köszönhetően lett olyan szép a műhely amilyen.
 

Tanácsok: 

Fontos a segítő önkéntesek ösztönzése, bármilyen apró gesztus fontos lehet a hosszabb távú együttműködéshez.
 

Kezdeményezők: 

A Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (VACKÖRTE) 1998-ban alakult, akkor elsősorban a környezeti neveléssel, táborok szervezésével foglalkoztunk. Azóta sok év eltelt, a tagok is kicserélődtek, s ma elsősorban az Ópusztaszer környékén élő, ökológiai gazdálkodást folytató családok és az ez irányban érdeklődő fiatalok, idősebbek alkotják a közösséget. Célunk a természetközeli életmód, a közösségi önellátás, valamint az alternatív oktatás, nevelés biztosítása az új generáció számára.
 

Kontakt személy: 
Törőcsikné Kerekes Orsolya
Helyszín: 
Csillagszemű gyapjúkártoló műhely
Árpád utca 2.
6767 Ópusztaszer
Magyarország
46° 29' 47.4936" N, 20° 3' 45.8856" E
HU
Támogatók: 
NCTA
Egyéb témák: 
önkéntesség
Címkék: