Debrecen Bike Maffia

A Debrecen Bike Maffia a Budapest Bike Maffia első vidéki sejtjeként jött létre. Működését 2015. márciusában kezdte meg és azóta fenntarthatóvá nőtte ki magát. A projekt célja a hajléktalanok segítése és egyben a biciklis társadalom érzékenyítése. A csoport adományokból főz meleg ételt két heti rendszerességgel, melyet kerékpárral szállít ki kedvezményezettjei számára.

Cél: 

Rövidtávú cél: 
Olyan érzékenyítő akciók szervezése, melyek felhívják a polgárok figyelmét a segítségnyújtásra akár közvetlen módon, akár adományadás révén. A Budapest Bike Maffia és más budapesti hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek jó gyakorlatait szeretnénk helyi szinten beindítani.
gy például: állandó Food Not Bombs akciók (a piacokon nem árusítható gyümölcsök, zöldségek gyűjtése és abból való főzés), Homeless of Debrecen ( mini fotóriportok készítése a hajléktalanok bemutatására), Piknikek szervezése a hajléktalanokkal, Fodrászok bevonása a munkába, Élő könyvtár szervezése, ahol nem csak hajléktalanokat, de más leszakadó rétegeket is közvetlenül megismerhetnek a helyiek.

Hosszútávú célunk:
Egy szociálisan érzékeny, a hajléktalanok ügyét szívén viselő városkép kialakítása a cél. Egy olyan közösség kovácsolása, akik a sport és a közösség szeretetén túl, együtt, segítségnyújtásra is képesek. Továbbá szeretnénk fenntartható megoldásokat kialakítani a hajléktalanok számára, akár egyedi esetkezelésen, akár állandó közvetlen támogatások kialakításán keresztül. Ezt az igények feltérképezésével tehetjük meg, melyekre reagálva felkeresünk ahhoz igazodó támogatókat, esetleg munkaadókat. Akár egy társadalmi vállalkozás beindítása is lehetséges. 

 

Lépések: 

Érzékenyítés, adományszervezés, önkéntesek toborzása, élelmiszermentés, cégek bevonása, más civil szervezetekkel való együttműködés, még több hajléktalan és rászoruló elérése.

 

Eredmények: 

2015. márciusa óta összesen 20 előre szervezett kiszállításunk volt és körülbelül 6-7 adhoc kiszállításunk, amikor konferenciáról, céges rendezvényről vagy étteremből érkeztek nagyobb adományok azonnali kiszállításra. Ezen kívül volt 1 karácsonyi akciónk, amikor arra kértük a hajléktalanokat, hogy mondják el kívánságaikat.

Az első két alkalommal 35 főnek készítettünk szendvicseket, akiket a Refomix által tartott terepszemle alkalmával találtunk meg. Ezt követően április 30-tól kezdve (hivatalos alapítás) pedig 60 főre tudtunk meleg ételt készíteni és azt kerékpárral eljuttatni a részükre. A folyamat során az eleinte 3-4 heti főzésekről, át tudtunk térni a rendszeres 2 heti főzésekre.

Önkénteseink közt több középiskolás diák is van, akik a kötelező Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítésén túl is maradtak a szervezetben és állandó tagjaink. A projektben körülbelül 70-80 önkéntes fordult már meg. Az állandó mag körülbelül 30 főt számlál.

Továbbá támogatók terén sikerült kialakítanunk több kapcsolatot is, a Curver-től folyamatosan kapunk általuk hibásnak vélt műanyag dobozokat. Illetve két multinacionális cégnél (IT Services és British Telecom) is tudtunk adománygyűjtést szervezni, amely nagyban megkönnyítette munkánkat. Több médiamegjelenésünk volt országos és helyi sajtóban egyaránt (vagy.hu, 4024.hu, haon.hu, RTL Klub, Campus Rádió, Debrecen TV, Debrecen Rádió, civishir.hu, Hajdú- Bihari Napló stb.)

 

Tanácsok: 

Csak el kell kezdeni. 5 fecskénk volt, most van 100.

 

Kezdeményezők: 

Civilek, kerékpárosok, önkéntesek, jókedvűek.

Kontakt személy: 
Molnár Ágnes
Helyszín: 
Humán Fejlesztők Kollégiuma
Török Bálint utca
4025 Debrecen
Magyarország
Telefon: 6306805942
HU
Témák: 
biciklis kultúra