Hulladék Akadémia

A Hulladék Akadémia egy kiállítás, amely a hulladékpiramis logikájára épülve, szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a modern hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit.

Az Akadémián bemutatjuk a hulladéktörténelem mérföldköveit, majd az említett piramis alján található rövidtávú megoldásokon (lerakás, energetikai hasznosítás) keresztül az újrahasznosítás világán át vezetjük a látogatókat a leginkább környezetbarát megoldások felé (újrahasználat, megelőzés).

Az Akadémia fő hangsúlya a MEGELŐZÉSEN van, mert az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik.

A Hulladék Akadémia több mint kiállítás, valójában egy komplex környezeti nevelési platform. Az interaktív kiállítás anyagát újragondolt installációk, játékok és infografikák, valamint egy rövid animációs film, oktatóanyag, számos szemléltető és kommunikációs eszköz, interjú és publikáció teszi teljessé. 

Cél: 

A Hulladék Akadémia célja, hogy bemutassa a XXI. század “értelmes embere” (Homo sapiens sapiens) előtt álló hulladékhegyeket, ezek keletkezésének megelőzését, és rámutasson a probléma megoldásának sok helyen már jól bevált gyakorlataira. A Hulladék Akadémia legfőbb törekvése, hogy minél több emberhez eljuttassa a környezettudatosság elméleti és gyakorlati lépéseit, s ezáltal csökkentsük hazánk ökológiai lábnyomát.

 

Lépések: 

A Hulladék Akadémia szakmai célja a lakosság szemléletformálásán túl, hogy segítse:
- az országos begyűjtő hálózatot üzemeltető közszolgáltatókat feladatuk ellátásában és hatékonyságuk növelésében, hogy javuljon a szelektíven gyűjtött anyagok aránya; 
- a környezeti nevelésben jártas pedagógusok munkáját, hogy több eszköz álljon rendelkezésükre az oktatás során;
- a környezetvédelmi kommunikációt új és hatékony módszerekkel!

 

Eredmények: 

A mintegy 150 négyzetméteren bemutatkozó Hulladék Akadémia 2016. február – 2016. május között összesen hat nagyvárosban látható.

 

Tanácsok: 

Ne kapkodják el és időben kezdjék el hirdetni.

 

Kezdeményezők: 

A Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) égisze alatt Magyarország egyik meghatározó zöld stratégiáját dolgoztuk ki: szemléletformálás, környezeti nevelés, zöld marketing és kommunikáció. A szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás népszerűsítésétől kezdve a fenntarthatóságon át, egészen a vidéki önkéntességig és a falusi-, illetve ökoturizmusig karoljuk fel a lehetőségeket.

Cégünk, az ÖKO-Pack Kft. tevékenyen részt vesz a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésében, nem csak zöld rendezvényeink (Hulladékból Termék kiállítás, Tükörben a Világ kiállítás és Hulladék Akadémia) folyamatos megrendezésével, hanem partnervárosainkban megszervezett hulladékos ÖKO-Pack Játszóházakkal és környezetvédelmi játékokkal, valamint különböző térségi szemléletformáló kampányok szakmai partnereként is.

Projektvezető: Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője.
Oktatási vezető: Kump Edina, az ÖKO-Pack Kft. környezetkutató, környezeti nevelési szakértő munkatársa.

Ötletgazda: ÖKO-Pack Kft.
Támogató: OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság
Kiállítás készítői: ÖKO-Pack Kft., Valyó Egyesület, Cellux csoport

Közreműködők
Szöveg: Hankó Gergely, Kump Edina, Kray Zsuzsa
Grafika: Thébesz Gábor, Kismarty-Lechner Zita
Koncepció: ÖKO-Pack Kft.
Szakmai partner: OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság, Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.
Lektorálás: Fügedi Tímea

Kontakt személy: 
Hankó Gergely
Helyszín: 
Országjáró kiállítás
Magyarország
Telefon: 06 (70) 249 6113
HU
Támogatók: 
OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság
Egyéb témák: 
szemléletformáló interaktív kiállítás