Jószomszédok Egyesület

Jószomszédok Egyesület Soroksár-Újtelepen. Soroksár-Újtelep a 23. kerület lakótelepi része. Élhető léptékű, 4 emeletes-tetőtér beépítéses házak és sorházak, valamit önálló kertes házak övezte területen több ezer ember él. Mindannyian itt vagyunk otthon. Ki vidékről, ki a főváros másik kerületeiből költözött a lakótelepre, van aki itt született. Fiatalok, idősödők, gyerekkel és anélkül, kutyások és macskások, kertészkedők és most ismerkedők, országosan ismert és "csak" a lakótelep népszerű, az erősebb és a gyengébb nemhez tartozó. Egyben azonban nagyon hasonlítunk egymáshoz: itt élünk, nem csak lakunk a lakótelepen, ráadásul még szeretjük is lakókörnyezetünket.

Soroksár lakótelepi részén 4 éve együtt dolgozunk azon, hogy a lakótelepen élőket megismertessük egymással. A Szomszédünnep 2010-es pécsi sikere után mi is nagy sikerrel megszerveztük a saját szomszédünnepünket....itt kezdődött a közösség igazi szervezése......

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

Sokan ismerjük egymást kutya-gazdiként, sokan ismerjük egymást játszótéri időszakból, sokan ismerjük egymást énekkarról, sokan ismerjük egymást női tornáró, sokan ismerjük egymást jógáról és ez JÓ! És még szomszédok is vagyunk, mert egy lakótelepen élünk. Így közös elhatározásból JÓSZOMSZÉDOK lettünk. Azóta is együtt teszünk a lakótelepért, a lakókörnyezetünkért.

Sokan csatlakoztak a kezdetek kezdetén a szomszédünnep kezdeményezésemhez, és egy nagyon jó hangulatú első Szomszédünnep kerekedett ki a szervezésünkből. Azóta a Szomszédünnep hagyománnyá vált a telepen. Minél többször találkoztunk, annál jobban egymásra csodálkoztunk, és elkezdtünk együtt gondolkodni, hogy hogyan tudunk együtt tenni magunkért és a lakótelepen élőkért. Szépen lassan körvonalazódott, ami azóta is formálódik: bevásárlóközösség, szelektív szemétgyűjtés, közösségi kert, komposztálás, közösségi tér, kutyapiszok mentesítés, kutyás közösség alakítása.

 

Amire büszkék vagyunk: 

2011 óta évente megrendezzük a Szomszédünnepet augusztus utolsó hétvégéjén. A program már igen kedvelt és nagyon népszerű a lakótelepen élők körében. Lakótelepi focikupa, játékos gyerekprogramok, egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetések és kóstolók színesítik a programot. Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek kreatívkodhatnak is, minden évban sok finom sütit kóstolhatunk és a legügyesebb cukrász megkapja a Cukrászkötény-díjat. Bemutatkoznak a lakótelepen működő sportegyesületek és mozgásstúdiók. Este élőzenés utcabállal zárjuk a Szomszédünnepet.

Sikerrel működik a bevásárlóközösségünk, amiben a Corvinus Egyetem tangazdaságából szerezzük be a bio-zöldségeket, van saját méhészünk, közösen szerezünk be egészséges élelmiszereket.

Többször rendeztünk Garázsvásárt, egyre nagyobb érdeklődés mellett. A bevásárló közösség létszáma egyre nő. Rajongásunk tárgya a házi tej és tejtermékek, így az egyik egyesületi tag rokoni kapcsolatainak köszönhetően 2 hetente keddenként a Melis család házi tejes finomságait vásárolhatják meg a telepen élők.

Lelkesen képviseltük a lakótelepet 2012-ben az Adventi vásáron. Idén karácsony előtt a bemutatkozó tea-süti partinkat összekötöttük egy hajléktalan párnak szervezett adománygyűjtéssel. Minden elképzelésünket meghaladta a lakótelepiek aktivitása.

Részt vettünk a Kertébresztő tanfolyamon, és a kapott tudással fellelkesítettük az egész lakótelepet Közösségi Kert létrehozására. A kertébresztő tanfolyam lelkesedése vezette el Klárit arra az elhatározásra, hogy létrehozza saját kis kertjét a lakótelepi házuk közös udvarában. A kert Klári és családja, de a házban lakók nagy örömére is szép terméseket hozott. A kertészkedés újabb családokat ismertetett meg egymással, közös cselekvésre bírta az egy házban élőket.

Magunk is szerveztünk, de részt is vettünk az önkormányzattal közösen szemétszedésen a lakótelephez közeli pusztában az illegálisan lerakott hulladékok szedésében. Részt vettünk az "1x1" pályázaton és mosolygóvá tettük a lakótelepi buszmegállóban éktelenkedő használaton kívüli épület ablakát. A vidám arc "Szép napot!" kíván reggelente a munkába és iskolába indulóknak. Létrehoztuk az egyesületet, egyre gyakrabban blogolunk saját oldalunkon és már több, mint 1000 ember kedveli a Facebook oldalunkat.

 

A legjobb pillanat: 

Megszerveztük saját bevásárlóközösségünket, ahol a közeli bio-tangazdaságból szerezzük be a vegyszermentes zöldségeket, a Melis testvérektől kéthetente kapunk friss, házi tejtermékeket, időközben saját méhészünk is lett. :) Segítjük egymást az egészséges élelmiszerek beszerzésében. Tanfolyamokon és képzéseken veszünk részt, és nagyon szeretnénk, ha a sok tudásunkat egyszer a saját közösségi kertünkben kamatoztathatnánk.

Minden szemétszedési akcióhoz csatlalkozunk, mert a város szélén, a lakótelepünk mellet sokan érzik úgy, hogy eldobhatják a szemetüket. :( ""Zacskó automatával"" segítjük azokat a kutya-gazdikat jó útra téríteni, akik nem szedik fel kutyáik ürülékét az utcákon. Feldíszítjük a lakótelep közepén álló üres épület ablakait, hogy vidámabban induljanak reggel munkába az előtte álló buszmegállóból az emberek.

Rendszeresen ellátogat hozzánk a Mikulás, aki nem csak ajándékot hoz a gyerekeknek és a lakótelepen élőknek, hanem segít adományokat gyűjteni egy a lakótelephez közeli erdőben élő házaspárnak is.

A Garázsvásár az egyik legnépszerűbb esemény a lakótelepen. Egyre többen csatlakoznak hozzánk, a kertes házas helyszíneken a panelben élőknek is biztosítanak helyet a vásárra szánt dolgoknak. Rendszeresen osztunk paradicsom palántákat saját nevelésű és a Wekerle-telepről kapott adományból a panelkertészeinkenk.

 

Jó tanács: 

Ne habozzatok! Biztosan akad néhány kedves ember, akik ismerik és szeretik egymást, jó ötleteik vannak és nem haboznak időt szánni programok szervezésére. Megéri, mert ezzel magatoknak és sok embernek okoztok örömet. És másokért tenni Jó!

 

Együttműködés további közösségekkel: 

Hívjatok, írjatok, vagy gyertek el hozzánk, ha kérdéseitek vannak, tegyétek fel. Vagy eljöhettek egy programunkra, élőben lehet a legtöbb dolgot ellesni az itt élőktől.

 

Együttműködések: 

Átalakuló, Grundkert Wekerle, MÁK

Soroksár-Újtelep
Dinnyhegyi út
1237 Budapest
Telefon: 06-20-9809853
Kapcsolattartó: 
Ekler Éva
Tagok száma: 
20
Témák: 
közösség által támogatott mezőgazdaság
helyi termelői piac
közösségi kert
Egyéb témák: 
lakókörnyezet rendben tartása, megújítása közösségi összefogással, bevásárló közösség