Kislépték Egyesület

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (a továbbiakban Kislépték Egyesület) kistermelők, kézművesek részére ad át ismereteket és egyeztet az államapparátussal az őket érintő törvényi szabályozás észszerűsítéséért, egyszerűsítéséért.

 

Cél: 

A cél az, hogy a hagyományos tevékenységek, a tudás megmaradhasson – ennek elősegítésére a háttérben munkálkodik az egyesület, lobbitevékenységet végez, közérthető ismereteket ad át, hogy a kistermelők, kézművesek minél bátrabban, egyszerűbben végezhessék munkájukat. Ugyanis nagyon fontos, hogy a jogszabályok nem ismerete nem mentesít a betartásuk alól, még akkor sem, ha a sokszínű tevékenységet végzőkre vonatkozó sokrétű, és több szakjogi területhez tartozó szabályokat komplexen nem ismerik még az államaparátusban sem.

Lépések: 

A Kislépték Egyesület több tenni szándékozó egyesület, szervezet korábbi fellépéséből, együttműködéséből nőtte ki magát. Még 2008-ban szembesültek többen azzal, hogy helyi termékbolt létrehozását a magyar szabályozás nem tette lehetővé – az akkori kistermelői rendelet miatt. Kiderült, hogy az uniós szabályozás sokkal megengedőbb, így 53 civil szervezet fordult a kormányhoz, állami hivatalokhoz, és a közös munka eredményeként végül módosították a magyar jogszabályt. Ez a siker együtt tartotta az informális együttműködést, ami a következő években is sikereket ért el: így született meg például a helyi termelői piac törvényi szabályozása, és értek el egyre több termelőt, kézművest „terepen” eszmecsere, ismeretátadás, képzés formájában. Ezeken a találkozókon aztán újabb és újabb kérdések jöttek elő, amik újabb kezdeményezésekhez, megkeresésekhez vezettek.

2014-ben aztán formálissá vált az addigi informális együttműködést: a Svájci Civil Alap segítségével létrejött a Kislépték Egyesület.

Eredmények: 

A www.kisleptek.hu honlapon részletesen olvasható, hogy az állami szervektől, hatóságoktól folyamatosan kistermelőket, kézműveseket érintő kérdésekben állásfoglalásokat kér az egyesület. A tudnivalókat ismeretek formájában átadják, valamint ezek alapján gyakorlati útmutatókat készítenek az érintettek számára a minél hatékonyabb eligazodás érdekében. Továbbra is egyeztetnek a jogszabályi környezet egyszerűsítéséről az állami szereplőkkel, akik már számítanak is többször az egyesület véleményére. Jelenleg is folyamatban van az ún. dobozrendszerek működését is segítő átfutó bizonylatos értékesítési rendszer, a közös értékesítési pontok szabályozásának kialakítása. Ebben a termékeket a termelő nem értékesítené a „bolt” számára, hanem a vásárló által megfizetett sorszámmal azonosított termék ára a termelő számlájára íródik a saját áfaalanyisága szerint, és nem terheli a terméket plusz kereskedői áfa.

Fontos tapasztalat, hogy kitartó munkával elérhető a szabályozás egyszerűsítése, észszerűsítése, és ez akkor is nagyon üdvözlendő dolog, ha az eredmény megszületését segítő egyesületi szakmai munka ténye már nem jut el a média és kormányzati kommunikáció területére.

Kontakt személy: 
Szabadkai Andrea, elnök
Helyszín: 
Levelezési cím
Kossuth Lajos u. 19
Őrbottyán
Magyarország
Telefon: +36 30 7688718
HU
Támogatók: 
Svájci Civil Alap
Témák: 
közösség által támogatott mezőgazdaság
helyi termelői piac