Részvételi akciókutatás Kázsmárkon

Kázsmárkon  a helyi közösség mindig is nyitott volt a kihívásokra; számos kezdeményezésben vett részt és indított útjára az évek során. Tavaly például egy helyiekből álló részvételi akciókutató csoport (!) alakult, akik egy antropológussal együttműködve feltérképezték és kielemezték a falu pénzügyi helyzetét, a családok pénzgazdálkodását és annak sajátosságait.

Erre a kutatásra építve üzleti terveket dolgoztak ki, hogy belefogjanak a helyi gazdaság fellendítésébe, munkahelyteremtésbe. Ha minden jól megy, néhány éven belül több családnak állattenyésztésből és a savanyítóüzemből lesz biztos keresete.

Cél: 

Szeretnénk egyfelől a kutatási eredményeinket megismertetni más kisközösségekkel. Szeretnénk a családok számára lehetőséget teremteni arra, hogy nehéz anyagi körülményeiken változtatni tudjanak.

Lépések: 

1) Az első lépés a helyzetelemzés volt, aminek során megalakult a Társaság Kázsmárk Jövőjéért részvételi akciókutató csoport. Ebben a kutatócsoportban felmértük és kielemeztük a faluban élő családok megélhetési-, kölcsön- és egymást segítő stratégiáit, pénzgazdálkodását majd több tudományos konferencián is beszámoltunk az eredményeinkről
2) A kutatás akció részében kidolgoztunk 5 projekt ötletet, melyek közül a közösségi alapú állattenyésztésre, valamint mezőgazdasági termelésre nyertünk támogatást
3) Ezután elindítottuk a programunkat, kiosztásra kerültek a jószágok, valamint kialakította minden család a saját kiskertjét
4) Közösségi tankertet hoztunk létre, melyet minden család közösen művel
5) Képzéseket, havi rendszerességű csoporttalálkozókat tartunk
6) Reméljük, hogy jó terméshozamunk lesz, és sikerül pozitív irányban lendítenünk a családok nehéz anyagi helyzetén 

Eredmények: 

Régen dolgozunk már több helyi projektben együtt, ám tavaly belevágtunk egy részvételi akciókutatásba közösen, ami kapcsán kidolgoztunk olyan társadalmi vállalkozásokat amik lehetőséget teremtenek a faluban a szegény családok számára. Most pedig eljutottunk oda, hogy meg is tudjuk majd valósítani az ötleteinket. Jelen pillanatban minden család műveli a kertjét, valamint felépítettük és művelés alá vontuk a tankertünket.

Tanácsok: 

Mindenképpen fontos, hogy egy jó együttműködés legyen a csapat tagjai között és szoros kapcsolatunk legyen a faluval, a helyi történésekkel, továbbá mindig beépítsük azokat az ötleteket, energiát és gondolatokat amik a helyi közösségből jönnek.

Kezdeményezők: 

Több programot is megvalósítottunk már közösen, közösségi "bankot" hoztunk létre, újságot adtunk ki, ám amire a legbüszkébbek vagyunk az a Tanoda amit az múlt év során sikerült megvalósítanunk. Mindezt a Nem Adom Fel Kázsmárk helyi egyesület keretei között tettük.   

Kontakt személy: 
Horváth Ernőné Lakatos Éva
Helyszín: 
3831 Kázsmárk
Magyarország
Telefon: +3630/644-38-61
HU
Támogatók: 
Társaság Kázsmárk Jövőjéért Részvételi Akciókutató csoport, ERSTE Stiftung
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
közösségi kert
energiahatékonyság
szociális szövetkezet