Szomszédünnep

A Szomszédünnep egy olyan közösségi élmény, amely közelebb hozza az egymás szomszédságában élő embereket egymáshoz. Lakótelepen lakó családok, ugyan abban a közértben vásárló háziasszonyok, ugyan azon a pusztán kutyát sétáltató gazdák, ugyan azon a játszótéren játszó családok egy program keretében szóba elegyednek egymással, sőt lehet, hogy barátságok is szövődnek.

A Franciaországból indult kezdeményezés célja az volt, hogy betelepült és régóta egy helyen élő emberek közti kofliktust oldalni tudják néhány finom falat és beszélgetési lehetőség biztosításával. A kezdeményezés sikerrel járt, aminek a híre gyorsan terjedt, és kisebb-nagyobb közösségek csatlakoztak hozzá.

Cél: 

A lakótelepek adottsága, hogy az ott lakók nem csak külön álló vagy sorházakban, hanem panelházban egymás alatt és felett elhelyezkedő lakásokban is laknak. Ez a lépcsőházi közelség konfliktus forrása is lehet, de szerencsés esetben sok élménnyel is megajándékozhatja a az ott élőket.

Évente egyszer nagy öröm egyre népesebb lakóközösség találkozását és programját tervezni és szervezni. Minden korosztály megtalálja azt a tevékenységet, ami neki örömet okoz, a napot pedig utcabállal zárjuk.

Lépések: 

A legfontosabb lépés az elhatározás: szeretnénk egy kisebb vagy nagyobb közösségnek néhány óra kellemes kikapcsolódást szervezni.
A második legfontosabb, hogy találjunk magunkon kívül még valakit, aki szívesen segít a szervezésben.

Szükséges még eleinte több alalommal hosszabb-rövidebb idő, amikor leültök és átgondoljátok:
1. Mit szeretnétek csinálni,
2.Kiket szeretnénk bevonni a szervezésbe.
3. Egy megcélzott csoportra fókuszáltok, vagy szélesebb réteget szólítotok meg?
4. Helyszín adott-e, hol lehet megrendezni az eseményt? Szükség van-e területfoglalási engedély beszerzésére?
5. Milyen programokat szeretnétek?
6. Mire van szükség ezekhez a programokhoz?
7. Kik azok a sok ismerőssel és jó beszélőkével rendelkező ismerőseitek, akik segítenek a minél hatékonyabb információáramlásban?
8. Vannak akik tevőlegesen segítenek a megvalósításban, esetleg akad, aki anyagilag is támogatja a rendezvényt?
9.Milyen módon szeretnétek eljuttani az esemény hírét a közösséghez?
10. Kik fognak segíteni a megvalósításban?
11. Jó viszonyt ápolni az időjárás-felelőssel, hogy napsütéssel és szép idővel támogassa a jókedvet és a barátságos légkört. :)

Eredmények: 

2011-ben szerveztünk először pár lelkes ember bevonásával Szomszédünnepet a lakótelepünkön. Sikerült a helyi kábeltévébe is bekerülnünk, így nagy híre lett a picike kis rendezvénynek. Ennek köszönhető, és a lelkesedésünknek, hogy a következő évben egy picikével nagyobb, a rá következő évben pedig még nagyobb esemény lett a lakótelepi Szomszédünnep. Megtaláltuk az ideális helyszínt és időpontot, amire már az egész lakótelepi közösség készül, a programok sora egyre csak bővül, és az utcabál rendezésével új hagyományt teremtettünk magunknak.

Tanácsok: 

A Szomszédünnep ötlete - hozzuk közel egymáshoz az egymás alatt és felett, mégis elszigeteltem élő embereket egymáshoz - olyan emberközeli, hogy pár fő társaságnak, egy lépcsőháznak, és utcának, de egy egész lakótelepnek is érdemes megrendezni. Biztosan lesz pár ember, aki megörül a kezdeményezésnek, érdemes kicsiben is kezdeni, csak kezdjétek el. A finom sütik illata, és a jókedv biztosan hamar fogékony emberek fülébe jut, akik aztán már maguktól csatlakoznak az eseményhez. Fogadjunk mindenkit szeretettel, mert legközelebb vele egy újabb lelkes segítővel bővül a szervezők csapata. Nincs rossz ötlet a megvalósításban, legfeljebb utólag az értékeléskor levonjátok a tanulságokat... :))

Kezdeményezők: 

Soroksár-Újtelepen élő szomszédok vagyunk, akiket a közös programok Jószomszédokká kovácsolt össze. Fontos számunkra a lakókörnyezetünk, a tisztság és a saját egészségünk, ezért közösen teszünk az egészséges élelmiszerek beszerzéséért is.

Kontakt személy: 
Nagyistókné Ekler Éva
Helyszín: 
Soroksár-Újtelep
Dinnyehegyi út
1237 Budapest,
Magyarország
Telefon: 06-20-980-9853
HU
Támogatók: 
Lakótelepen élők, válallkozók, önkormányzati képviselők
Egyéb témák: 
Közösségi élmény