Wekerlei Zöldségkommandó

Csoportunk, a Wekerlei Zöldségkommandó wekerletelepi, kispesti önkéntesekből áll. 2015 decembere óta gyűjtünk minden csütörtökön zöldség és gyümölcs adományokat a wekerletelepi piacon, az előttünk lévő példa a BBM Vacsi programja volt. Célunk a minőségi éhezés enyhítése. Délután 4 órától fél 7-ig vagyunk jelen a piacon a standunkkal, négy kispesti család számára gyűjtünk, akiket a Kispesti Családsegítő Szolgálat javasolt. A vásárlóktól kis hozzájárulást kérünk: „vegyél egy fél kilóval többet egy családnak, akiknek most nem futja rá”. A piac zárása után biciklis (és gyalogos) futáraink viszik ki a teli ládákat. Márciustól a Kunyhóból lakásba program (Utcáról Lakásba Egyesület) első kispesti hajléktalan beköltözőit is támogatjuk csütörtökönként.

Ha többletünk van, akkor azt a környék szociális ellátóihoz visszük. A piacon áruló őstermelőkkel (zöldséges, pék, hentes, méhész, lekváros stb.) jó viszony alakult ki, sok megmaradt áru kerül hozzánk a piac végén. A Kispesti Családsegítő Szolgálattal közösen, az ő nevük alatt, de a mi önkénteseink munkájára számítva pályázatot adtunk be az Élelmiszerbankkal való együttműködésre, ennek eredményét még nem tudjuk. Az általunk támogatott családokkal a zöldség adományokon túl is szoros kapcsolatban vagyunk, két családnál korrepetálunk gyerekeket, ennek a tevékenységnek a bővítésével idővel egy kispesti tanodát tervezünk működtetni.

Cél: 

Célunk, hogy példateremtő legyen a helyiek szolidaritására épülő, személyes ismeretségen alapuló segítség. Rászoruló családok támogatása a programunk elsődleges célja, de fontos és örömteli számunkra, hogy mindez a helyiek-a-helyiekért elve alapján valósulhat meg három generáció összefogásában, hiszen tagjaink közt nagymama is és kilencedikes diák is van. A piac nem csak a gyűjtés helye számunkra, de fontos mint a Dél-Pesthez közel eső falvak termelőinek piacra jutási helye, és a minőségi, nem nagyüzemi termékek beszerzési helye a Wekerletelepiek számára. Ezért a Zöldségkommandó karbantartja a Wekerlei Kispiac FB oldalát (https://www.facebook.com/wekerleikispiac/), ahol bemutatjuk a piaci árusokat, tudósítunk az akciókról. A piacon nem eladott és nem eltartható áruk jó része a Zöldségkommandó ládáiban landol. Nem utolsó sorban a kerékpáros szállítás kezdettől alapelv és védjegy volt.

Lépések: 

Szervezési feladatok vannak: önkéntesek toborzása, feladatkiosztás/időbeosztás, az akciók promóciója.

Eredmények: 

Öt családnak szállítunk hetente egy láda élelmiszert, nagyon jó viszony alakult ki velük, egyéb dolgokban is segítjük őket: korrepetálás, iskolakeresés, ruha- és bútor adomány keresése ...

Tanácsok: 

- Keresse meg a helyi már létező ellátórendszer tagjait (családsegítő, karitász stb.), informálódjon a munkájukról, keresse a hiányterületeket.

 

- Gondolja végig, hogy a helyi közösség önkéntességre vagy adományozásra vállalkozó részét milyen célokkal lehet megfogni, mik az anyagi, időbeli lehetőségei: nálunk fontos körülmények például, hogy van hagyománya az önkéntességnek, hogy van kerékpáros kultúra, van olyan réteg, akinek van miből adományoznia.

- Az önkéntesek szervezésénél fontos, hogy "belépésként" nagy elköteleződést várjunk el: nem sok munkát kell vállalni, hanem keveset megbízhatóan. Kértük a jelentkezőket, hogy ennek végiggondolása után döntsenek a csatlakozásról. Meglepő módon, ez jó szűrőnek bizonyult nálunk. A cél az volt, hogy minimalizáljuk a szervezők terheit, amik az önkéntesek "fegyelmezetlenségéből" adódnak.

 

Kezdeményezők: 

 

Négyen kezdtük: Matolcsi Zsuzsa, tanár, jelenleg a Demokratikus Ifjúságért Alapítványnál az Iskolai Közösségi Szolgálat nevű programot vezeti. Érdeklődési köre a gyerekek, fiatalok demokratikus értékekre és társadalmi érzékenységre nevelése. Kása Anita jelenleg a Jezsuita Roma Szakkollégiumban dolgozik, korábban leszakadó térségekben megvalósuló oktatási és egyéb fejlesztési programokat koordinált. Szűcs Ildikó, tanár, az Átalakuló Wekerlében aktív. Az élelmiszermentés a fő érdeklődési területe. Kertész Krisztián, az Átalakuló Wekerlében aktív, de vezetőségi tag a telep bejegyzett civil szervezetében a Wekerlei Társaskörben is. Korábban a helyi közétkeztetés kérdéseivel foglalkozott aktívan.

Kontakt személy: 
Kertész Krisztián
Helyszín: 
Wekerlei Kispiac, minden csütörtökön 16-18.30
Gutenberg körút
1192, Budapest,
Magyarország
Telefon: +36203305167
47° 27' 20.232" N, 19° 7' 38.604" E
HU
Támogatók: 
folyamatosan támogatnak minket a jólelkű piacrajárók. Szervezési kérdésekben segített nekünk Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffiától.
Témák: 
helyi termelői piac
biciklis kultúra
Egyéb témák: 
zöldség-gyümölcs adományokat gyűjtünk és viszünk családoknak