ZEFiRe - Zöld Egyetem Fenntarthatósági Rendszer


A ZEFiRe - Zöld Egyetem Fenntarthatósági Rendszer - a GATE Zöld Klub tagjai által megálmodott, gyakorlatias és átfogó akcióterv az Egyetem zöldebbé, fenntarthatóbbá válásáért.

Cél: 

• Minden egyetemi polgár számára kézzelfogható, fenntartható jövőképet állítva egységes keretbe foglalja az egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlati intézkedéseit.

• Ernyőként fogja össze az eddig elkülönülő környezettudatos kezdeményezéseket, és kijelöl lehetséges fejlesztési lehetőségeket.

• Az Egyetem fenntarhatósági teljesítményét mérhetővé teszi jellemző indikátorok bevezetésével, valamint alkalmassá nemzetközi mezőnyben történő összehasonlításra a legelterjedtebb módszertanok alapján.

• Az egyetemi polgárok számára egységes arculatú felületen keresztül biztosítja a közösségi részvétel lehetőségét, az információszerzést és kapcsolódást az intézmény kezdeményezéseihez.

• Átlátható és vonzó elérési pontot biztosít a külvilág számára az intézmény fenntarthatósági kezdeményezéseihez, programjaihoz, népszerűsítve és elismertséget szerezve az Egyetemnek.

Lépések: 

A ZEFiRe - az eddigiekben áttekintett felsőoktatási fenntarthatósági értékelési rendszerek és akciótervek alapján - az Egyetem zöldítését 15 tématerület mentén közelíti meg. A különböző - környezeti, egészségügyi, társadalmi, és gazdasági – területeken a jövőkép elérése érdekében konkrét célokat határoz meg, és lehetővé teszi az egyedi projektek egységes keretben történő előzetes hatásbecslését és utólagos értékelését.

Eredmények: 

A Szent István Egyetem Kollégium területén bevezetésre került a kötelező szelektív hulladékgyűjtés, ehhez kapcsolódóan felvilágosító, szemléletformáló programokat szervezünk. Az Egyetem területén élő védett Ranunculus illyricus állományait évek óta körbekerítjük, ezzel óvva a termésérlelés előtti kaszálástól. A Szent István Egyetem Botanikus Kertjében műveljük kísérleti bioparcellánkat, ill. az Egyetem területén található, a permakultúra szellemében kialakított gyümölcsösünket. Rendszeresen szervezünk szemléletformáló előadásokat.

Tanácsok: 

Érdemes egy szakmai mentor segítségét kérni, ill. a projekt marketingjére odafigyelni.

Kezdeményezők: 

A GATE Zöld Klub Egyesület egy hallgatókból álló környezetvédő civil szervezet. Tevékenységünket nemcsak a Szent István Egyetem területén, de egész Gödöllőn is végezzük. A környezeti nevelés, szemléletformáló előadások, szakmai tanulmányutak szervezése, kertészkedés is a tevékenységeink közé tartozik.

Kontakt személy: 
GATE Zöld Klub
Helyszín: 
SZIE Kollégium 2105, Gödöllő
Magyarország
HU
Támogatók: 
Hartman Mátyás, a Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgató helyettes, Szilágyi Artúr, környezeti fenntarthatósági szakértő
Témák: 
közösségi kert
energiahatékonyság