Zuglói Kenyérközösség

A Zuglói Kenyérközösség abból a felismerésből született, hogy a mai életmódunk mellett nem biztos, hogy napi szinten fogunk már kenyeret sütni, kolbászt füstölni, sajtot érlelni, mézet pörgetni, olajat sajtolni, stb., így mindenképpen szükségünk van jó minőségű, természetes élelmiszerekre. Megtapasztaltuk, hogy mik a nagyipari mezőgazdaságból és az élelmiszeriparból kikerülő termékek fogyasztásának következményei, többünk családjában komoly emésztőrendszeri megbetegedések, allergiák jelentek meg, amelyek figyelmeztető jelek voltak arra, hogy ezek az "élelmiszerek" gyakran nem táplálják, hanem megbetegítik az embert. Emiatt elkezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne itt, Zuglóban is biztosítani, hogy a helyi lakosok hozzájuthassanak a tiszta, adalék- és vegyszermentes élelmiszerhez. Eszter korábban járt már néhány food cooperative-ban az Egyesült Államokban, amelyek gyakorlatilag a helyiek által megszervezett boltok, ahol az emberek a globális ellátórendszeren kívül hozzájutnak alternatív, közelebbi, átlátható forrásokból az élelmiszerükhöz és amelynek tulajdonosi részjegyesei, így a saját vállalkozásukban dolgoznak. Ez a példa már a fejünkben volt az indulásnál, később aztán a magyar jó példákkal is megismerkedtünk, amelyek közül a Nyíregyházi Kosár Közösség szemléletformáló munkájából is inspirálódtunk. Ezzel együtt tudtuk, hogy a saját működő gyakorlatunkat nekünk kell kikísérletezni.
 
Célunk, hogy lerövidítsük a távolságot a termelők és a városi fogyasztók között, kiiktassuk a köztes kereskedelmi láncszemeket és segítsük visszaépíteni a bizalmat a termelők felé azzal, hogy átlátható, lekövethető az élelmiszereink forrása, ill. hogy milyen eljárásokon mennek keresztül. Ezért cserébe pedig mi, vásárlók tudatosan tudjuk támogatni a pénzünkkel az ökológiai szempontból kevésbé terhelő módon termelő gazdákat, azaz befolyásoljuk a termelés irányát. Mindkét félnek nyertes helyzetet teremtve. 
 
Lentről szerveződünk, időnként meghirdetünk önkéntes felhívásokat, de van, aki enélkül veszi fel velünk a kapcsolatot és jelzi, hogy szívesen hozzátenne a munkához. Azt látjuk, hogy a rendszeres közös tevékenységnek van egy közösségépítő ereje: a minőségi szempontjainknak megfelelő termelők megtalálása, a minőségi szűrése, bemutatása, a velük való megállapodások letárgyalása, a heti átadónapok leszervezése stb. sok olyan háttérmunkát ad, amelyet egy-két ember nem tud tartósan ellátni, csapat kell hozzá, meg kell osztani a feladatokat. De ez lelkesítő is, egyedül egy ekkora szervező-minőségbiztosító-logisztikai-szemléletformáló munkát már pár hónap után feladna az ember, de így át tudjuk lendíteni egymást ezeken a mélypontokon. Ahogy az is igaz, hogy ennyi ember mozgását, szándékait, munka és család mellett megmaradó kicsinyke kis idejét összehangolni feladat is: abba is gondolatot és időt kell beletenni, hogy egy ilyen áramolva mozgó csapatban ki mit csinál, ki milyen ügyekbe vonódik be.

További infó>>

http://kozossegek.atalakulo.hu/kozossegi-kovaszolas-zugloi-kenyerkozosse...

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Zuglói Kenyérközösség csütörtöki átadónapja
Bosnyák utca 7/b
1145 Budapest
Kapcsolattartó: 
Ashlock-Kéthelyi Eszter
Tagok száma: 
10
Témák: 
közösség által támogatott mezőgazdaság
társadalmi vállalkozás
Egyéb témák: 
helyi gazdaság fejlesztése, élelmiszer önrendelkezés, bioregionalitás, városrész-fejlesztés