Jövőkép alkotás

Kihívás

Ha nem tudjuk elképzelni, milyen lehet egy alacsonyabb szénfelhasználású világ, az jelentősen hátráltatja a megtervezését és megvalósítását. Hogyan tudjuk legjobban leküzdeni ezt a kollektív "fantáziátlanságot"?

Megoldás

Próbáljuk meg a jövőkép-alkotást a projektünk minden tevékenysége közben alkalmazni. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést: Ha húsz év múlva egy olyan világban ébrednénk, ahol sikerült elérni, hogy a közösség alkalmazkodóképes, szénszegény életmódot folytat és a helyi erőforrásokat használja, mit látnánk, éreznénk, hallanánk?

Részletes leírás

A jövőkép-alkotás megkülönbözteti az Átalakulás mozgalmát a legtöbb más környezetvédelmi mozgalomtól. Az Átalakulás nem a jövő ijesztő ábrázolásával kampányol, hanem azt javasolja, hogy pozitív jövőkép kidolgozásából induljunk ki, a következő kérdés megválaszolásával: Ha 2030-ban arra ébrednénk, hogy az Átalakulás elérte céljait, mit látnánk, éreznénk, hallanánk? Mit ennénk reggelire? Mit látnánk, amikor az utcákon sétálnánk? A 2009-es koppenhágai klímacsúcs valószínűleg azért nem érte el a célját, mert kevés résztvevőnek volt ilyen jövőképe. Nem érdemes a szénszegény jövőért küzdeni, ha el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lesz.

A jövőkép-alkotással kapcsolatban az első fontos kritérium a kontextus. A teljesen nyitott kimenetű jövőkép-alkotásnak nincs sok értelme. Olyan jövőbeli világot kell elképzelnünk, amely megoldotta a klímaváltozás kérdését, kevesebb energiát használ, túllépett a gazdasági növekedésen, kreatívan és céltudatosan alkalmazkodik a változó helyzethez.

Az egyik legegyszerűbb jövőkép-alkotási módszer, ha megkérjük a résztvevőket, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék el, hogy 2030-ban az utcán sétálva körülnéznek. Kérdezzük meg őket, hogy mit látnának, mit hallanának. Kérjük meg, hogy ábrázolják is az elképzelt benyomásokat rajzban, festve, versben vagy prózában elmesélve.

Az angliai Taunton Átalakulás csoportja az önkormányzat stratégiai igazgatója kérésére 2009 júliusa és szeptembere között tartott példaértékű jövőkép-alkotó foglalkozásokat az önkormányzati dolgozók számára. Az önkormányzat majdnem mind a 375 dolgozója - a felső vezetőktől a vízvezeték-szerelőkig - és az önkormányzati képviselők fele részt vett benne. Számos inspiráló és provokatív kérdést kellett megválaszolniuk, hogy megértsék, mire van szüksége a városuknak ahhoz, hogy alkalmazkodóképes legyen.

Az összegyűjtött ötletekből a két Átalakulás aktivista egy történetet gyúrt össze. A történetet tartalmazó dokumentum azóta is lázban tartja az önkormányzatot. A stratégiai igazgató rögtön felállított egy Zöld Bajnokok nevű csapatot azon dolgozókból, akik vállalkoztak a zöld szemlélet és módszerek propagálására az egész önkormányzaton belül. Az önkormányzat csatlakozott a 10:10 kampányhoz, és 2010 novemberére 9,87 százalékkal sikerült csökkenteniük energiafelhasználásukat. Ma már minden osztálynak van zöld kartája, és rendszeres rendezvényekkel, kvízekkel, vetélkedőkkel próbálják fenntartani az Átalakulás iránti érdeklődést. A jövőképalkotó tanfolyam egyik pozitív melléktermékeként az egyik várostervező és egy parkolóőr (mindketten a Zöld Bajnokok csapatból) közösen szervezik egy gyümölcsös ültetését közterületen. A tanfolyam nélkül meg sem ismerkedtek volna egymással.

Az önkormányzat ezután meghívta az Átalakulás aktivistáit, hogy tartsanak előadást a helyi stratégiai partnerség (kb. Többcélú kistérségi társulás) számára az olajcsúcsról és a helyi közösségek alkalmazkodóképességéről. Ennek eredményeképp a helyi stratégiai partnerségtől pénzbeli támogatást kaptak a jövőképalkotó foglalkozások megtartására más helyi szervezetekben és közeli községekben is. A jövőképekből minden ilyen alkalommal elkészült egy dokumentum a közösség számára, amely tartalmazza prioritásaikat, terveiket.


Eredeti angol szöveg: Visioning