2014. máj 11.

Műhelymunka, ahol a giliszták a főszereplők

Gilisztakomposztáló
munkafolyamat

Wekerlén, mint minden más nagyvárosi kerületben, a zöld hulladékot nagy erőbevetéssel és pénzösszegek elköltésével, központi komposztra (rosszabb esetben hulladéktárolóba) szállítják. Mindenki látott már bezsákolt fűnyesedéket, lomblevelet....de egy ilyen láttán a tudatos kertész felszisszen és arra gonol: "Milyen jó is volna ez mulcsnak, vagy a komposztálómba..."

A növény a földben lévő tápanyagból a nap, az állatok és más természeti erők segítségével a föld felett átminősül majd a nagy rend szerint visszakerülne a földbe, de sok kertészkedő ember ezt az értékes anyagot a kertjéből is száműzeti.

Az Átalakuló Wekerle (ÁTW) csapata már régóta foglalkozik a kiskerti komposztálással. Számítások, ismeretterjesző előadások, gyakorlati műhelymunkák valósultak meg részben önerőből részben a Kispesti Önkormányzat támogatásával.

Kérdezhetéd, hol kapcsolódnak be a történetbe a giliszták? Hát pont most.

munkafolyamat

Stigi a ÁTW csapat komposztmestere a csapat "szakmai bizottságával" konzultálva, számtalan gilisztás szakirodalmat is végigolvasva, megalkotta a GILISZTA TANYA tervét. 

A már emlegetett napsütéses vasárnapon kicsik és nagyok gyűltek össze egy erre az alkalomra megnyitott wekerlei magánudvarban és elkezdődhetett a munka. (Ez előtt persze egy csomó szervező, tervező és anyagbeszerző munka is folyt, de ezt most nem részletezzük :)

Kicsik és nagyok, lelkesen csiszolták a faanyagot és készítették a gilisztalak két szintjét, az alapozást, a fedelet és a díszítéseket. Igazi manufaktúra hangulat lett.

De hogy is fog ez majd működni? -kérdezte egyszer csak egy apróbb termetű résztvevő

A Giliszta tanya első szintjére a friss zöldséghulladék berendezés elkészültével, beköltözhetnek a giliszták. Sárgarépahéj kanapé, almamag csillár, borkkoliszárból ebédlőasztal is készíthető, de minden más megoldásnak örülni fognak..... a berendezés újítása tetszőlegesen adagolható.

Mikor az első szint megtelítódik barna, földszerű anyaggal és kevés új zöldséghulladék fér már be, akkor jöhet a luxuslakosztály (második szint) berendezése.

Mikor az első szint megtelítődik, a második szintre egy kiluggatott hálón keresztül, némi friss konyhai hulladék segítségével nyaralni hívjuk a gilisztákat. Eddig serényen dolgoztak átalakították az első szinten lévő összes konyhai hulladékot s már elegük lett a régi levegőtlen anyagból. A giliszták igencsak szeretik a friss levegős, apró darabos zöldségeket ezért nagy örömmel, szerencsére hangtalanul átvonulnak a második szintre. Mi pedig kb 2-3 hónap elteltével bátran kiüríthetjük a földszerű és szagú komposztanyagot.

Közben a zöldségek átalakulásának folyamán termelődő levet a komposztáló aljára helyezett lyukas tálcán keresztül kiengedjük egy edénybe és 10x-re hígítva tartjuk boldogan a háztáji növényeinket.

 Gilisztakomposztáló

A Gilisztatanya külső dekorációjánál a lakók megkérdezése nem szükséges, mert maximum csak némán csámcsognának tovább. Ez a tulajdonos ízlésére van bízva. Az Átalakuló Wekerle csapatának, a képen látható dobozhoz hasonló lesz ezentúl a konyha, erkély, kiskert része.

Többet itt tudhatsz meg FB: Átalakuló Wekerle vagy Kisközösségek Átalakulásban