2018. szep 25.

Tegnap kincsei - beszámoló a nyimi kisközösségi permakultúra képzésről

Az Átalakuló Közösségek és a Magyar Permakultúra Egyesület 2017-ben létrehozott egy 4 napos, hazai viszonyokra tervezett tananyagot, ami több gyakorlati feladat foglal magában, mint a 2 napos bevezető képzés és a Permakultúra “átalakulós” vonatkozásával, a társadalmi oldalával is foglalkozik, egységként kezelve a közösség és a kert tervezését. Közösségünk, a Nyimi Öko Közösség több szálon kapcsolódott a képzés alapjául szolgáló könyv szerzőihez és a fenti két szervezethez.

egymásra hangoló csoportjátékHamar megszületett hát az ötlet, hogy mi is helyet adhatjunk egy ilyen képzésnek. Végül úgy alakult, hogy pontosan egy évvel a nagyszékelyi próbaképzés után szeptember 13-tól 16-ig sikeresen megszerveztük és lebonyolítottuk az első 4 napos Kisközösségi Permakultúra tanfolyamot.

A tanfolyam nonfrontális formában, szemléletes játékokkal tűzdelve nyújtott betekintést a permakultúra világába, amiből 4 nap alatt egy kompakt szeletkét ismerhetünk meg. Az anyagot Bérces Dóri, Baranyai Vitka, Kardos Etelka és Kispitye Attila állították össze, a nyimi tanfolyamon Dóri és Etelka vett részt oktatóként,  Baji Béla eljött hozzánk tanítani, és közösségi tagunk, Zimmermann Dani is kipróbálta magát egy talajéletről szóló délelőtt megtartásában.

Közösségünk, alapelvei egybevágnak a permakultúra szemléletével, ami a természet folyamatait, mintázatait veszi alapul, és igyekszik tudatosítani a látható és láthatatlan struktúrák közötti párhuzamokat. Ezért sejtettük, hogy csak jó sülhet ki a dologból, mégis váratlanul ért minket a képzés sikere.

csoportképSzuper csapat jött össze 17 résztvevővel, 2 oktatóval, 2 állandó segítővel és még néhány közösségi tagunkkal, akik a konyhán, és a gyakorlati feladatok megvalósításában segítettek. Külön öröm volt számunkra, hogy két közösségi tagunk résztvevőként tudott jelen lenni a tanfolyamon. A résztvevők visszajelzései alapján megerősödött az elhatározásunk, hogy rendszeresen tartsunk ilyen tanfolyamokat és egyfajta képzési központtá váljunk mi is, helyi oktatókkal.

 

Mit tudunk hozzátenni a képzéshez helyszínként és szervezőként?

Működő intencionális közösség vagyunk, amelynek csak egyik célja az ökológiai szemlélet és az önellátásra való törekvés. Közösségünkben nagyon fontos a minőségi emberi kapcsolatok fenntartása és ápolása, a kommunikáció minősége, módja, a konfliktusok kezelése és a közösségben létezés által támogatott önismereti munka. Azt gondolom, ezzel a működéssel egy olyan alapot tudtunk adni a képzésnek, ami könnyebbé teszi a rendszerszemlélet megértését az emberi tényezők hangsúlyozásával. A résztvevők visszajelzései is ezt mondták el nekünk, és ez volt a legszebb lehetőség, amit kaphattunk: megmutatni az embereknek, hogy a közösség szó sokkal többet jelent annál, mint amit általában értünk alatta.

Hihetetlen élmény volt ilyen tükröt kapni a résztvevőktől, és érezni az energiát, amit a csapat lelkesedése közösségünknek is átadott.

A 4 napnak sok tanulsága volt a részünkről, a tananyag továbbfejlesztésén keresztül, a szervezési munkák átgondolásán át, az időkeretek tartásának kérdéséig.

Rögzítünk minden tanulságot, hogy a minden alkalommal tovább fejlődhessen maga a képzés.

A képzés során a tervezési feladat helyszíne közösségi házunk és udvarunk volt.

Az elkészült terveket inspirációnak fogjuk majd használni udvarunk megtervezéséhez. Ez alapot adhat jövő évi önkéntes napjainkhoz, és tereink átgondolt alakításához.

A tanfolyam alatt született ötletekből biztosan sokat meg fogunk valósítani!