Baranyai Vitália

Baranyai Vitália (Vitka)

Veszprémből elindulva, környezetmérnökként tele voltam ambícióval. Úgy éreztem képes vagyok hozzájárulni a világban ahhoz, hogy a környezetvédelem ne csak jogszabály halmazok betartatásával, vagy különféle látszatintézkedésekkel legyen egyenlő. Fogalmam sem volt arról, ezt miként lehet megvalósítani. Egy multi belső megváltoztatásával? A hivatalokban? Az akadémia világában? Ezek az utak hamar megmutatták a köréjük épült vaskos falakat, amiken sokszor a legelszántabbak is elvéreznek.

Az egyesült államokbeli Maryland-i Egyetemen szereztem meg második diplomámat (és ezzel egy életre szóló hivatásomat) talaj- és vízgazdálkodásból. Itt született meg bennem egy mély szerelem a talajok rejtélyes világa iránt. Azóta amilyen földdarabra csak hatással tudok lenni, annak a gyógyításába belekezdek, hiszen a talajok globális méretekben pusztulnak. Aktívan kísérletezem a talajjavítás biológiai módszereivel és az ismereteimet tanfolyamokon, előadásokon osztom meg. 

Maryland-i éveim alatt ismerkedtem meg a permakultúrával, ami egy teljesen új megközelítésbe rendezte számomra a környezetvédelmet, a spiritualitást, a fenntarthatóságot és az egyén jelentőségét. Ráébredtem, hogy rendszerszinten, alulról építkezve, az egyénben és kis közösségeiben van a megoldás kulcsa. Hazaköltözésünk után (mert ebbe nem egyedül, hanem a párommal keveredtem bele) többen azt szajkózták nekünk, hogy "Ugyan már, egy fecske nem csinál nyarat!" Ugyan dehogy nem! És pont ez a lényeg! 1 fecske + 1 fecske + 1 fecske + .... + n fecske, az = nagyon nagyon nagyon sok fecske!

Férjemmel és számos lelkes önkéntessel megalapítottuk a permaforum.hu elnevezésű online platformot, ami jelenleg a permakultúrával összefüggésbe hozható ismeretek legnagyobb hazai tudástára. A permafórum csodálatosan példázza a sok kicsi sokra megy elvét. Miközben rengeteget tanultunk, értéket teremtettünk és egy csodálatos közösséggé formálódtunk.

Az elmúlt években szabadúszó környezetvédelmi és talajtani tanácsadó- és oktatóként, permakultúra és mélyökológia facilitátorként, újságíróként, angol- és matematika tanárként is dolgoztam. Családommal egy vidéki kisvárosban élek Dél-Magyarországon, ahol egy organikusan alakuló, laza, baráti és kölcsönös segítői közösség tagjai vagyunk és most éppen óvoda/iskola alapításon törjük a fejünket.

Címkék: