2019. már 1.

Kezdődik a Nemzetközi Átalakulás Állapotfelmérő Hónap!

Izgatottan indítjuk el az Átalakulás Mozgalom első, nemzetközi állapotfelmérő hónapját.

Sok Átalakulás Csoport már megszervezte erre a hónapra az összejövetelt, amelyen kitöltik az állapotfelmérést.  Ha ti még nem találkoztatok emiatt, még mindig nem késő részt venni benne - a blogbejegyzés végén találjátok a részleteket.

Mi is ez az állapotfelmérés?

Az Átalakuló Állapotfelmérés nem egy teszt, ezen nem lehet jól vagy rosszul szerepelni!  Azért terveztük meg, hogy segítsen az Átalakuló csoportoknak:

 • Áttekinteni, hogy milyen állapotban van a csoport, beszélgetést kezdeményezzen arról, hogy mi működik jól, ezt erősíteni lehetne, és mi az, ami nem megy, ezen változtatni kell;
 • Megünnepelni az erősségeiteket és sikereiteket... és a kudarcaitokat is, hiszen azokból is rengeteget lehet tanulni;
 • Azonosítsátok azokat a területeket, amelyeken még dolgoznotok kell, amelyek több szakértelmet és erőforrást igényelnek;
 • Tisztázzátok a következő lépéseket - ebben benne van az is, hogy a jövőben esetleg kevesebb dologgal fogtok foglalkozni.

Az „Átalakuló Lény”

Egy egészséges csoportot időnként egy egészséges állathoz hasonlítunk, különböző testrészei azokat az aspektusokat jelképezik, ami sikeressé teszi az Átalakulás Mozgalmat:

Négy láb: Az Átalakuló Csoportnak lábak kellenek, hogy járhasson, és a jó irányba haladjon. Az Átalakulás valósággá változtató 4 létfontosságú láb; egy jól működő csoport, ami ügyeket intéz el, és odafigyel magára, bevonja a helyi közösséget, partnerek és kapcsolati hálók széles skálájával működik együtt, és projekteket valósít meg, melyek támogatják a lakókörnyezetben folyó pozitív változásokat.

Szív: Az Átalakuláshoz szükségünk van egészséges belső, lelki életre, odafigyelve arra, hogy ne égjünk ki. A szív értékelet és elveket képvisel, melyek segítségével odafigyelünk magunkra és egymásra - pozitív kultúrát alakítunk ki, időt találunk arra, hogy közösen visszajelezzünk, ellenőrizzük saját energiaszintünket és személyes „fenntarthatóságunkat”. Mi ezt nevezzük Belső Átalakulásnak.

Jövőkép: Szemek nélkül elég nehéz látni, hogy hová tartunk, éppúgy, ahogy jövőkép nélkül nehéz meglátni azt, hogy mit akarunk elérni.

Csóváló farok: Egy állat sokszor boldogságában csóválja a farkát. Fontos, hogy az Átalakuló Csoportok is jól szórakozzanak, élvezzék, amit csinálnak, és időt szánjanak a társas kapcsolataikra.

Tény, hogy az Átalakuló Csoportok működhetnek a fenti elemek nélkül is. Ennek ellenére felmérésekből, a tapasztalataink és a visszajelzések alapján bizonyítékunk van arra, hogy az a csoport, amelyik odafigyel ezekre a területekre, sokkal egészségesebb, sikeresebb és fenntarthatóbb. Ez nem jelenti azt, hogy egyszerre kellene elkezdenetek dolgozni a fenti területeken - sok Csoportnak idő kell a fejlődéshez, vagy vannak időszakok, amikor lelassítanak, és inkább erőt gyűjtenek. De úgy is dönthettek, hogy bizonyos szempontok nem relevánsak a ti csoportotok számára. Arra bíztatunk titeket, hogy közösen tekintsétek át és döntetek arról, jelenleg mit éreztek helyesnek.

A különböző elemekről további információkat találtok az alábbi oldalakon magyarul, további angol angol nyelvű háttéranyagok elérhetőségeivel:

 1. Hogyan kezdjük el az Átalakulást: a kezdeményező csoport kialakítása
 2. Egészséges csoportok: hogyan működjünk jól együtt
 3. Jövőkép: képzeljük el a jövőt, amit közösen akarunk megteremteni
 4. Közösségi részvétel: A szélesebb közösség bevonása és a kapcsolatok fejlesztése nem csak barátainkkal és természetes szövetségeseinkkel
 5. Hálózatok és partnerségek: együttműködés másokkal
 6. Visszatekintés és ünneplés: ünnepeljük meg az elért eredményeket
 7. Gyakorlati tevékenységek: dolgozzunk ki inspiráló projekteket
 8. Belső átalakulás: Angol nyelvű útmutatók közül a kiégés elleni jótanácsokat fordítottuk le magyarra.
 9. A mozgalom része vagyunk: Kapcsolódjunk más Átalakulókhoz

A témáról bővebben az Útikalauz a Közösségi Átalakuláshoz című, 64 oldalas kiadványunkban olvashattok.

Az alábbi rövid, angol nyelvű videóban bemutatjuk az állapotfelmérő eszközt, és elmagyarázzuk a használatát:

A lényeg a beszélgetés

Minden Átalakulás Csoport különbözik a benne lévő emberek összetétele, a lakóhelyük által nyújtott lehetőségek és kihívások, illetve a csoport tagjait befolyásoló külső és belső tényezők miatt.  Ez azt jelenti, hogy minden csoport eltérő tapasztalatokat gyűjt majd az állapotfelmérés során, és valószínűleg maga a kérdések megbeszélése lesz a folyamat leggyümölcsözőbb része. Sok csoport úgy találta, hogy az állapotfelmérés során rengeteg kérdés merült fel, amik közül néhányra a találkozó során válasz is született, másokat viszont „hazavittek” magukkal.  Arra bíztatunk benneteket, hogy őszintén és nyíltan álljatok az állapotfelméréshez, aktívan keressetek lehetőségeket magatok és a többiek értékelésére.  Ünnepeljétek meg a sikereiteket és ne dorongoljátok le magatokat azért, ami nem vált be.  Remélhetőleg rengeteg nézőpont és tapasztalat áll rendelkezésre a ti csoportotokban, ezért figyeljetek oda arra, mit osztanak meg veletek a többiek, és szánjatok elég időt a következtetésekre és a jövőben megvalósítható ötletekre.

Az állapotfelmérés során az új lehetőségek megbeszélése új energiát adhat a csoportnak. Javasoljuk, hogy ne zárjátok az állapotfelméréses találkozót a megvalósítandó akciók hatalmas listájával, attól lehet, hogy mindenki megcsömörlik. Nézzétek meg, hogy meg tudtok-e nevezni néhány olyan dolgot, amit a csoport szívesen elvégezne, és összpontosítsatok ezekre elsőként. Bízzatok abban, hogy ezek hatására hatékonyabbak és együttműködőbbek lesztek az elkövetkező hetekben-hónapokban.
Egyetlen általunk ismert csoport sem ért el tökéletes eredményt - és talán aggódnánk is, ha ez megtörtént volna!

Hogyan vehettek részt a kísérletben?

Az állapotfelmérés rendkívül egyszerű - csak egy kis előkészület kell hozzá, és részt vehettek márciusban a folyamatban:

 1. Töltsétek le az állapotfelmérést innen https://transitionnetwork.org/do-transition/healthcheck/ (15 nyelven, köztük magyarul is elérhető)
 2. Szervezzetek egy 3-4 órás találkozót az Átalakuló csoportotok számára 2019 márciusában!
 3. Egyezzetek meg abban, hogy legalább a csoportból egyvalaki átolvassa az állapotfelmérés útmutatóját a találkozó előtt, hogy ő vezessen végig titeket a folyamaton.

Ennyi!  

Vigyétek bele a találkozóba a saját stílusotokat, alakítsátok úgy, hogy minél gyümölcsözőbb és vidámabb legyen.  Vannak csoportok, amelyek közös eszem-iszomot vagy bulit rendeztek a találkozó előtt vagy után.  Mások egy érdekes helyszínen találkoztak, vagy olyan helyen, ahol közel érezhették magukat a természethez.  Lehet, hogy érdemes keresni valakit a csoporton kívülről, hogy legyen ő a facilitátorotok.  

Mi történik, miután a csoportunk kitöltötte az állapotfelmérést?  

Miután befejeztétek az állapotfelmérést, jó lenne, ha fel tudnátok tölteni a csoportotok adatait ide magyarul: https://transitioninitiative.org/?lang=hu

Ezekből megpróbáljuk összeállítani az Átalakulás Mozgalom első nemzetközi önértékelését. Az összegyűjtött információkból megosztunk majd veletek egy áttekintést. Ezek után közösen megünnepelhetjük a pozitívumokat, és áttekinthetjük, mi minden kellhet még ahhoz, hogy az Átalakulás Mozgalom a jövőben még nagyobb hatást érhessen el.

Az állapotfelmérés abban is segíthet a csoportotoknak, hogy beazonosítsatok egyedi területeket, ahová a jövőben több energiát és figyelmet akartok összpontosítani, és olyanokat, ahol jól jönne egy kis inspiráció vagy támogatás. Az Átalakuló Közösségek oldalán az állapotfelmérés minden részéhez több magyarra fordított forrásanyagot találtok és további hivatkozásokat angol nyelvű forrásokhoz (nézzétek meg a http://kozossegek.atalakulo.hu/7-legfontosabb-hozzavalo-az-atalakulashoz oldalt)

Köszönjük, hogy részt vesztek ebben az új, globális kísérletben!

Ha használjátok a Facebookot, regisztráljatok itt: International Transition Health Check Month, és nézzétek meg, kik a további résztvevők!