Állapotfelmérés - mennyire eredményes az átalakuló csoportunk?

Miért célszerű elvégezni?

Az Átalakulás állapotfelmérés remek eszköz annak elemzésére, hogy csoportunk miben jó, ésmilyen területeken kellene fejlődnie, hogy eredményesebb legyen. Érdemes előre leszögezni, hogy az állapotfelmérés nem teszt, amin átmegyünk, vagy megbukunk. Sőt, az a jó benne, hogy segít áttekinteni: mit ért el csoportunk az elmúlt évben. Ez erőt ad, mert ritkán foglalkozunk ilyesmivel –hajlamosabbak vagyunk a következő izgalmas átalakulós dologra koncentrálni. Ezen állapotfelmérés célja segíteni az Átalakulás csoportokat, hogy:

  • Áttekintsék, hol tart a csoport, mi működik jól, min kellene erősíteni, és mi az, ami nem működik, ezért változtatni szükséges rajta;
  • Megünnepeljék erősségeiket, sikereiket és kudarcaikat, mivel azok is remek tanulási lehetőségek;
  • Azonosítsák azokat a területeket, ahol több munkára, szakértelemre vagy erőforrásra van szükség;
  • Tisztázzák a következő lépéseket, amelybe beletartozhat akár az is, hogy kevesebb dologgal foglalkoznak

Az Átalakulás Mozgalom különböző kontextusban, kultúrákban és országokban szerzett tapasztalata szerint 7 olyan alapelem van, amelyek elősegítik a csoport sikerességét. A belső átalakulás szintén elengedhetetlen az eredményességhez, és az összes többi alapelemben megtalálható. Ez az állapotfelmérés ezen elemekre épül, hogy segítsen virágzó, eredményes, élvezetes Átalakulás csoportokat kialakítani.

Persze minden Átalakulás csoport egyedi:

  • Különböző emberek alkotják;
  • Régebb óta vagy kevésbé régóta működnek;
  • Mások a lehetőségek és nehézségek, és a külső események szervezésének lehetőségei is, amelyek által a csoport növekedhet, és ismertebbé válhat.

Számos csoport tapasztalta, hogy az állapotfelmérés sok kérdést vet fel, de gyakran a megvitatása során a válaszok is kiderülnek. Ne keseredjetek el, ha olyan tevékenységekre akadtok, amik jelenleg nem „szerepelnek a repertoárotokban”, és semmiképp se gondoljátok ezt kudarcnak. Ez egy fejlesztő eszköz, nem pedig értékelési eszköz, és nem várjuk el tőletek, hogy mindenben jók legyetek. Javasoljuk, hogy vitassátok meg azon területeket, amelyekben alacsonyabb pontotértetek el, mint szeretnétek – ezzel javul a csoport hatékonysága, és elkerülhetők a jövőbeli problémák. Az állapotfelmérés kiegészítéseképpen készítettünk jónéhány segédanyagot és eszközt a 7 elemmel és a belső átalakulással kapcsolatban, amelyeket tudtok majd a csoportban használni: http://kozossegek.atalakulo.hu/7-legfontosabb-hozzavalo-az-atalakulashoz

Ne feledjétek, ez nem teszt! Reméljük, hogy az állapotfelmérés segítségével megünnepelitek, amit eddig elértetek, nem pedig a meg-nem-történteken keseregtek. Eddig egyetlen általunk ismert csoport sem ért el teljes pontszámot – aggasztónak is találnánk, ha elért volna!

Hogyan kezdjünk neki?

Kis csoportokban tekintsétek át az állításokat, és a válaszokat értékeljétek 1-től 5-ig terjedőskálán, ahol az 1 jelenti, hogy „ez az állítás nem érvényes a mi Átalakuláskezdeményezésünkre”, míg az 5 az „ez igaz ránk, vagy ezen a téren nagyon jók vagyunk”-nak felel meg. Ne ragadjatok le: ha egy kérdés nem áll rátok, vagy nem értelmezhető, menjetek tovább. Ha nem tudtok megállapodni egy pontszámban, vagy az átlagot jelöljétek meg, vagy a teljes tartományt a kördiagramon. Tartsátok szem előtt, hogy a beszélgetés sokkal fontosabb, mint hogy magas pontszámot érjetek el – vagy egyáltalán bármilyen pontszámot! Jegyezzetek fel minden olyan momentumot, amikor „leesett a tantusz”, illetve azt is, amiben nem értetek egyet. Ha megvizsgáljátok, ki miért adott egy bizonyos pontszámot, érdekes és fontos betekintést kaphattok az Átalakulás, illetve a csoportotok működésébe. Azután mindegyik állítás vonatkozásában töltsétek ki a kördiagramot, amelyen az 5 a köríven, az 1 a kör középpontjában helyezkedik el. Kezdjétek a kör tetején az 1. kérdéssel,és haladjatok kérdésenként az óramutató járásával megegyező irányban. Ismételjétek meg ezt az eljárást mind a kilenc területre. A lenti ábrához hasonló eredményt fogtok kapni mindegyik témakörben.

Hasznos lehet ezt a felmérést rendszeres időszakonként, pl. évente elvégezni, a pontszámok összehasonlítása végett. Az Átalakulás nehezen mérhető és értékelhető – ez egyfajta segítséget nyújthat hozzá. Bátran egészítsétek ki további állításokkal, amelyek segíthetnek nektek értékelni, hogyan haladtok. Jó szórakozást!


Az állapotfelmérés letölthető az Átalakulás Hálózat honlapjáról több nyelven, köztük magyarul is innen: