2015. ápr 22.

Első lépések

Az első jó tanácsok abban segítenek, hogy az Átalakulás gondolatától elinduljunk egy sikeres helyi kezdeményezés felé vezető úton.


Hogyan lehet embereket csoporttá kovácsolni, és hogyan lehet megteremteni a sikeres együttműködés alapjait a helyi közösségemben? Gyakori tévedés a közösségi csoportok megalakulása során hogy, mivel a tagok az őket összehozó cél iránt elkötelezettek, könnyedén tudnak majd együttműködni.

Azok a csoportok, amelyek tagjai nem képesek meghallgatni egymást vagy építő kommunikációt alkalmazni, könnyen belecsúszhatnak egyfajta gyűlölködésbe.

Ha az emberek egy csoportja már összejött, és elhatározta, hogy Átalakulás kezdeményezést indít, akkor a tapasztalataink szerint a leginkább eredményre vezető megközelítést a kezdeményező csoport koncepciója jelenti. A kezdeményező csoport munkája indítja el az Átalakulás alaptevékenységeit...

Mi a legjobb méret az Átalakulás kezdeményezésetek számára?

Ha nem tudjuk elképzelni, milyen lehet egy alacsonyabb szénfelhasználású világ, az jelentősen hátráltatja a megtervezését és megvalósítását. Hogyan tudjuk legjobban leküzdeni ezt a kollektív "fantáziátlanságot"?

Az Átalakulás folyamatában a játékosság és kreativitás nélkülözhetetlen eszközök. Ezek segítségével lehet igazán jól, hatékonyan elérni, bevonni, megszólítani az embereket, ezek segítségével tudjuk elhitetni az emberekkel, hogy képesek rá, hogy tudnak változtatni.

A figyelemfelkeltésnek rengeteg formája, módja van: bármi, ami által az emberek valami újdonságot értenek meg, sajátítanak el vagy tesznek; jövőképet alkotnak; kitalálják, hogy hogyan változtassanak meg valamit az életükben; vagy elbeszélgetnek valakivel egy tettükről – ez mind része lehet az Átalakulás szükségességére irányuló figyelemfelkeltésnek.

Hogyan érjük el, hogy az Átalakulás kezdeményezés minden szempontból erősítse a helyi közösség alkalmazkodóképességét, és ne csak egy-egy témára – például az energia- és élelmiszerellátásra - koncentráljon?

Hogyan tudjuk elérni, hogy csapatunk ne képzelje azt, hogy mindent meg tud oldani más szervezetek támogatása vagy az azokkal történő együttműködés nélkül? Ez a hozzáállás elszigetelné és rontaná az eredményességét. Az átalakuló közösségek célja nem az, hogy egyedül megoldják a helyi közösség széndioxid-kibocsátásának csökkentését vagy alkalmazkodóképességének növelését.

Amikor valaki elkezd a helyi átalakulás kérdéseivel foglalkozni, hamar úgy érezheti, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, amikor rájön, hogy a szükséges változtatások mennyire mélyrehatóak és bonyolultak. Hogyan lehetséges ennyi problémát megoldani és mindegyik fontosnak ítélt területen egyszerre tevékenykedni?


A Jó tanácsokat az Átalakulás hálózat honlapján található, angol nyelvű Hozzávalók közül válogattuk, önkéntesek fordították, végül magyar példákkal egészítettük ki.