2015. ápr 28.

A megfelelő lépték választása

Kihívás

Mi a legjobb méret az Átalakuló Kezdeményezésetek számára?

Megoldás

A legjobb lépték, amin dolgoznotok érdemes, egy akkora kör lesz, amire érzésetek szerint, hatással tudtok lenni. Egyetlen utca? Talán lehetnétek nagyravágyóbbak. Az egész város? Talán kicsit túl sokat vártok magatoktól. Válasszatok valahol a kettő között, ami kezelhetőnek tűnik és ahol otthon érzitek magatokat.

Részletes leírás

Az Átalakuló kezdeményezés léptékét hatókörét viszonylag magától értetődő meghatározni egy vidéki vásárvárosban, aminek a múltban jól körülhatárolt vonzáskörzete volt. Gyakran ennek a vonzáskörzetnek a kulturális emléke továbbél a jelenben. Például a devon-i Totnesben egy kutatásban azt találták, hogy a megkérdezett emberek többsége számára a „helyi élelmiszer” olyan élelmiszert jelentett, ami a város 30 mérföldes körzetéből származott, megközelítőleg a város vásárának történelmi vonzáskörzetével megegyezően. A nagyvárosokban, mint például San Francisco vagy London, ez sokkal nehézkesebb.

Hogyan működne az Átalakulás Los Angeles méretben?( Joanne Porouyow)

Józan emberek azt mondják, hogy lehetetlen, de lehetetlen dolgok megtörténnek nap, mint nap. Az Átalakulás Mozgalma ma Los Angelesben szomszédsági kezdeményezések sorozataként bontakozik ki. A városi központ hét aktív helyi kezdeményezést támogat, akik rendszeresen találkoznak. Mások alkalomszerűen tartanak Átalakulás szerű találkozókat. Tetszőleges héten több Átalakulás típusú esemény szerveződik a helyi hálózatunkon belül (és számtalan továbbit szerveznek más csoportok). Két évvel a munkák megkezdése után a közvetlen levelező listáinkon 2000 embert érünk el, és közvetve sokkal többeket. A szóvivőnk irodájában nagyon élénk élet folyik, hetente többször is kérések érkeznek más csoportoktól
A helyi Átalakulás kezdeményezések munkája nyomán létrejött időbank, közösségi kertek, esővízgyűjtő berendezések, hátsókerti élelmiszer újraelosztó hálózat, és havi alternatív gyógyászati klinika. Az érdekesebb rendezvényeink között említhetjük a kenyérsütő műhelyeket, a 100 mérföldes ételt, az „Öreg ruhák új szerepben” műhelyeket és a Csibefutam-bulit, ahol a résztvevők egy baromfiudvart építettek. Ha ezek bármelyikéről lehántjuk a héjat, sokkal többet találunk mint egy menő, zöldebb tennivalót. Tudatos erőfeszítéseket teszünk, hogy átfogó megoldásokat találjunk azokra a nagy kihívásokra, amikkel az emberiség szembenéz, nevezetesen az olajhozamcsúcs, a klímaváltozás, a gazdasági koncentrálódás együttese. Ha 2005-ben, amikor Santa Barbarából autóztam hazafelé, azt mondtad volna, hogy 5 éven belül ezek létrejönnek, kinevettelek volna és azt mondtam volna, hogy ez lehetetlen.

A nagyvárosok különféleképpen csinálhatják. Londonban több, mint 30 Átalakulás Kezdeményezés van főváros szerte, a Brixton Átalakuló Várostól az Átalakuló Finsbury parkig. A saját környékükre koncentrálnak és építenek arra, hogy az emberek sajátjuknak éreznek egy-egy városrészt.

2010 óta, az emberek Átalakuló Londonról úgy beszélnek, mint egy nagyvárost befonó hálózat, ami a kisközösségek tevékenységeit támogatja. Másfelől az Átalakuló Bristol azért jött létre, hogy a kisközösségek tevékenységeit katalizálja azáltal, hogy a egy nagyobb képen helyezi el őket. Míg a szomszédsági körök a maguk gyakorlati projektjeivel voltak elfoglalva, Átalakuló Bristol többek között Bristol-i Városi Tanáccsal együttműködve létrehozta az „Olajhozamcsúcs tervet”.

Akárcsak az élet legtöbb területén, itt sincsenek általános érvényű válaszok. Végül is a kezdeményezésed számára a legjobb méret az lesz, amin úgy érzitek hatást tudtok kifejteni. Ez lehet csak az utcátok, a háztömbötök, az iskolátok vagy falutok, vagy lehet egy sokkal nagyobb kör. A permakultúra egyik megalapítója Bill Mollison a konyhakert ideális távolságáról azt mondta „ne legyen messzebbre a konyhaajtótól, mint ameddig el bírod hajítani a mosogatódat”. Az Átalakulással ehhez hasonlóan akkora mérettel kezdete, ami működőképesnek tűnik. Ha belendültök, kétségkívül másokat is inspirálni fogtok a környező közösségekben. Lehet, hogy ők is új kezdeményezésekbe fognak hullámszerűen terjedve. Ezáltal sokkal kezelhetőbb lesz, mintha mindent eleve ti akartatok volna csinálni!

Az Átalakuló Wekerle a ma már több mint 100 éves kertvárosban, Wekerletelepen tevékenykedik, mely Budapest XIX. kerületében, Kispesten található. Az 1 négyzetkilométernyi területen élő mintegy tízezer lakos megfelelő lépték ahhoz, hogy az emberek akár napi rendszerességgel összefussanak az utcán, de legalább hetente a piacon. A méreteket jól szemlélteti a 2015 tavaszán szervezett Garázsvásár fesztivál térképe, mely a 13+1 helyszínt tartalmazza, az összes helyszín gyalog vagy kerékpárral is kényelmesen bejárható. A wekerleiek Kispesttel is egyre élénkülő kapcsolatot ápolnak, megosztják egymással tapasztalataikat, sőt még kertjeiket is.

A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért (MÁK) már egy nagyságrenddel nagyobb városban tevékenykedik. 2013-as szervezetfejlesztésük keretében jövőképet is álmodott a csapat magának. A mellékelt képen mindhárom rajzon látszik, ahogy a helyi közösségek (közösségi kertek, Szatyor átvevő pontok stb.) behálózzák a 110 000 lakosú várost. Ez a fajta hálózat megkívánja a helyi, városrészi csoportok meglétét, erősítését, támogatását és összekapcsolását. Összehasonlításképpen, 2015 tavaszán Kecskeméten sem az egész városban, csak egy városrészében, a Vacsiközben szerveződik „Össznépi garázsvásár".


Eredeti angol szöveg: Understanding scale