Kezdeményező csoport alapítása

Kihívás

Egy Átalakulás kezdeményezés elindítása kimerítő lehet. Mit tehetünk azért, hogy az indulás jól kezelhető folyamat legyen a csoport vagy az egyén számára?

Megoldás

A kezdeményező csoport arra szolgál, hogy beindítsa az Átalakulás folyamatát. A tagok korai úttörők módjára hálózatot építenek és lefektetik a megfelelő alapokat, amíg egy másik csoport át nem tudja venni az immár messzebbre elérő, megalapozott Átalakulás kezdeményezés irányítását.

Részletes leírás

Ha az emberek egy csoportja már összejött, és elhatározta, hogy Átalakulás kezdeményezést indít, akkor a tapasztalataink szerint a leginkább eredményre vezető megközelítést a kezdeményező csoport koncepciója jelenti.

A kezdeményező csoport munkája indítja el az Átalakulás alaptevékenységeit:

Azon készségek, amelyekre a csoportnak szüksége lehet...

Az Átalakulás Tréning anyagaiból:

 • Találkozók facilitálása, folyamatsegítése: napirend készítési, facilitálási, döntéshozatali és kommunikációs készségek.
 • Megbeszélések lefolytatása: folyamatok tervezése és facilitálása - (elegendő) idő a beszélgetésekre, visszajelzésekre, átgondolásra.
 • PR: sajtóközlemények, médiakapcsolatok weboldal, plakátok és szórólapok tervezése, blogok.
 • Információmenedzsment: e-mail listák, weboldal, teendőlisták.
 • Rendezvényszervezés: helyiség bérlés, DVD-k, előadók, kivetítő és vetítővászon, italok, facilitátor stb.
 • Szervezési készségek: pénzügy, jog, biztosítás.
 • Nyilvános felszólalások: rendezvényeken és beszélgetéseken.
 • Kapcsolati háló építés: jó kapcsolat a meglévő szervezetekkel, a közösséghez tartozó emberekkel, illetve szélesebb körben.
 • Vezetés: felelősségvállalás és a folyamatok végigvitele. Ezt végezheti sok vagy csak néhány ember.
 • Személyi készségek: szenvedély és elköteleződés, humor, rugalmasság.
 • Érzékenység: mind a közösséggel, mind pedig a csoporttal szemben.
 • Ünnepelni és elismerni: az egyén és a csoport munkáját.

Olyan csoportot tanácsos szervezni, amelynek tagjai elegendő és sokszínű készségeikkel lefedik a fent említett készségek többségét. A közösség szempontjából létfontosságúak azok az emberek, akik szerteágazó kapcsolati hálóval rendelkeznek. Gondolja végig, hogy ki hiányzik, találja meg, majd beszéljen vele arról, hogy érdekli-e az Átalakulás. Nézze meg az Átalakulás hálózat weboldalán, hogy működnek-e olyan csoportok az Ön közelében, amelyekkel a kölcsönös támogatása érdekében kapcsolatba léphet. Ha inspirációt szeretne, a weboldalon megtekintheti a többi csoport által szervezett eseményeket és projekteket.

Mi van akkor, ha csoportja erőfeszítései ellenére az Átalakulás nem igazán indul be? Ne csüggedjen, ha a folyamat nem vesz kedvező irányt - lehet, hogy az idő még nem érett meg rá, vagy az elgondolások és a modell nem passzolnak az Ön közösségéhez. Energiáit használja fel pozitívan már meglévő csoportokban, vagy foglalkozzon egy olyan projekttel, amely Önt a leginkább érdekli!

Az Átalakulás kézikönyvében olvasható, hogy egy kezdeményező csoport "a kezdetektől fogva a saját bukását tervezi", és van néhány olyan kezdeményezés, amely ezt a gyakorlatban meg is valósítja, mint például a Transition Forest Row, amely arra használta fel az útra bocsájtó fázist, hogy átadja a stafétabotot bárkinek, aki hajlandó volt a folyamatot továbbvinni. Másoknak összejön - a kezdeményező csoport munkája egy indulásban vagy egy Open Space eseményben teljesedik ki, ahol további munkacsoportok alakulnak, és az Átalakulás projekt egy új struktúrában folytatódik. Vannak, akiknél fokozatosabban zajlik a folyamat - új csoportok alakulnak, új emberek csatlakoznak, a kezdeményezők egy lépést hátralépnek vagy egy másik szerepet vállalnak, végül pedig talán pont azt a projektet valósítják meg, vagy azt a munkacsoportot hozzák létre, amelyet akartak.

Sophy Banks közreműködésével

A GrundK3rt története

Az egyik budapesti közösségi kert, a Grundk3rt már induláskor jó kapcsolatot alakított ki a kert mellett lévő Grund romkocsmával és a helyi önkormányzattal.  Ennek köszönhetően a kert programjainak hirdetésében sokszor kapott segítséget mindkét helyről. A romkocsma pedig gyakran biztosított teret azoknak a közösségi eseményeknek, amelyek nem fértek el a kertben. A kert harmadik évben továbbköltözött, de a jó „kocsmakapcsolat” maradt. Az új kert mellett lévő Gólya presszó állandó helyszíne lett a kerttervezéseknek, megbeszéléseknek. 

Kertalapításkor az egyik parcellabérlő elvállalta egy blog és facebook oldal készítését, ahol azóta többen is rendszeresen postolják kertben zajló eseményeket, fényképes beszámolókat. 

Több parcellabérlő aktív tagja vagy önkéntese civil szervezetnek, így azoknak a kommunikációs felületét is felhasználják egy-egy nyitott kerti esemény hirdetésére. Ennek köszönhetően hamar ismertté vált a közösségi kert, nem csak a helyiek tudnak róla.

Mivel mindenkinek más volt az időbeosztása - volt aki reggel munka előtt kertészkedett, más pedig éjfélkor jutott ki a paradicsomjaihoz -, csak random szerűen találkoztak egymással. Felmerült az igény, hogy legyen havonta egy alkalom, amikor mindenki összejön, és megbeszélik a kert „hivatalos” ügyeit. Az időközben felmerült kérdések, konfliktusok, pénzforrás előteremtése stb. itt került tisztázásra. A közös levelezőlistára emlékeztetőt küldtek a főbb pontokról, így aki nem tudott elmenni, az is értesülhetett a fejleményekről. 

Időközben felmerült az igény, hogy kertészkedés és a „hivatalos” megbeszélés mellett lazítás és közösségépítés címszóval is jó volna találkozni. Ekkor született meg a vajaskifli parti ötlete, amit havonta egyszer tartottak meg a nyári hónapokban.

A kifelé nyitás érdekében néhány nagyobb szabású eseményt is szerveztek, amit facebook-on hirdettek meg, hogy minél több kerten kívüli is részt vehessen. Így volt pl. ruhacsere, kerti nyílt nap kencekészítéssel, rakétakályhán közös bográcsozás.

A belső levelezőlista a megalakulás óta működik. A „hivatalos” ügyek mellett arra is szolgál, hogy a kerttagok megosszák egymással a kertészkedési tapasztalataikat, illetve kertészkedéssel kapcsolatos cikkek, videók váljanak közkinccsé, túltermelés esetén pedig a fölösleg gazdára találjon, és ne rohadjon el a parcellán.  


Eredeti angol szöveg: Forming an initiating group