Partnerkapcsolatok kiépítése

Partnerkapcsolatok kiépítéseKihívás

Hogyan tudjuk elérni, hogy csapatunk ne képzelje azt, hogy mindent meg tud oldani más szervezetek támogatása vagy az azokkal történő együttműködés nélkül? Ez a hozzáállás elszigetelné és rontaná az eredményességét.

Megoldás

Ismerjük fel az átlátható és kölcsönösen hasznos együttműködések, partnerségek előnyeit, és igyekezzünk kialakítani ilyeneket.

Leírás

Az átalakuló közösségek célja nem az, hogy egyedül megoldják a helyi közösség széndioxid kibocsátásának csökkentését vagy alkalmazkodóképességének növekedését. Sokkal inkább projekteket indítanak be vagy támogatnak, és megpróbálják megváltoztatni a helyi közösség „énképét”, hogy az Átalakulás gondolata beépüljön a közösség gondolkodásába. Ehhez jól működő együttműködésekre, erős helyi partnerségekre van szükség.

Az Átalakulás és a partnerségek

A helyi közösségben valószínűleg számos olyan szervezet működik, amelyek nem kapcsolódnak szorosan az Átalakulás mozgalmához, de tevékenységeik hasonlóak. Vannak iskolák, amelyek tankerteket alakítottak ki vagy a Nagycsaládosok Egyesületének helyi szervezete, amely szintén több környezetvédelmi szervezettel dolgozott már együtt az utóbbi években az energiahatékonyság és az újrahasznosítás terén. Lehetnek olyan helyi vállalkozások, amelyek szívesen foglalkoznának társadalmilag hasznos vagy helyben termesztett/készített termékekkel, és ezáltal új ügyfelekre is szert tehetnek. Gondoljunk a helyi közösségre a lehető legtágabb értelemben! A legmeglepőbb partnerségek kellemes meglepetéseket tartogathatnak, gyakran érdekes együttműködési lehetőségekkel, új kapcsolatokkal. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a helyi közösség ismerjen bennünket és merjen is hozzánk fordulni. A helyiekkel arról beszéljünk, ami érdekli őket – kevesen ismerik a klímaváltozás és az energiaválság részleteit, ezért a helyi szervezetekkel számukra ismerős terepen (pl. helyben termelt élelmiszerek, a kerékpározás és a közös autóhasználat támogatása, a saját élelmiszer megtermelésének elsajátítása, közösségi kertek létrehozása) működjünk együtt. Az aktuális helyi kérdéseken, problémák megoldásán kívül fontos eredmény a helyi közösség összetartásának, együttműködésének, kommunikációjának javítása is – ezzel az Átalakulás projektek erősíteni tudják a helyi demokráciát.

A nagyobb helyi rendezvényeken való közös részvétel láthatóvá teszi ezeket a partneri kapcsolatokat, és más, hasonló szervezeteket is segít bevonni az együttműködésbe. A Wekerletelepen például rendszeresen Átalakulás programokat tartunk az évente megrendezett két nagy közösségi napon, amelyeket a helyi civil szervezetek szerveznek. Ezek jó alkalomnak bizonyultak, hogy felkeltsük az érdeklődést több téma, pl. a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy az energiahatékonyság iránt, miközben jól érezzük magunkat a helyiekkel és a helyi szerveződésekkel.

A más szervezetekkel való együttműködés időt és elkötelezettséget igényel. Nem egyformák a prioritásaink, és mindenkinek kevés az ideje. A bizalom kiépítéséhez és egymás elfogadásához időre van szükség. A konfliktusok békés kezelése és a félreértéseken való átlépés olyan készségek, amelyeket érdemes megtanulni! A félreértések könnyen éles vitákig fajulhatnak, amelyeket azután nehéz helyrehozni. A kezdeményezésünknek ügyesen kell kapcsolatokat építenie, mert az Átalakulás mozgalmának jóval szélesebb körben kellene szervezeteket bevonnia, mint azt eddig tette.


Eredeti angol szöveg: Building partnerships