Munkacsoportok alakítása

Kihívás

Hogyan érjük el, hogy az Átalakulás kezdeményezés minden szempontból erősítse a helyi közösség alkalmazkodóképességét, és ne csak egy-egy témára – például az energia- és élelmiszerellátásra - koncentráljon?

Megoldás

Kezdeményezzük vagy támogassuk a résztvevők érdeklődésének (energia, élelmezés stb.) megfelelő témájú munkacsoportok kialakulását! A helyi közösségekben létrejönnek olyan kis körök, amelyek felkarolnak egy-egy ügyet, témát, célt. Odafigyeléssel és némi szervezői készséggel ezek a körök eredményes munkacsoportokká válhatnak.

A munkacsoportok vagy tematikus csoportok többféle módon is kialakulhatnak. A helyi kezdeményezések a résztvevők érdeklődési körére épít, egyrész helyi szükségletekre keresnek választ, másrész meglévő helyi erőségekre épulnek, tovább fejlesztenek. Fontos képbe lenni a saját erőforrásainkkal, kapcsolatokkal, lehetőségekkel és korlátokkal! Valamikor a helyi csoport megpróbál bizonyos munkacsoportokat felállítani, pl. energiával kapcsolatos rendezvényeket szervez egy energia témájú munkacsoport kialakítása érdekében. Máskor a csoportok spontán módon formálódnak. Néha a helyi csoport befogad egy már működő tematikus munkacsoportot, hogy támogassa a munkáját és építsen is az eredményeire.

Hogyan maximalizáljuk a munkacsoport eredményességét?

A munkacsoport általában akkor működik a legjobban, ha van egy „kemény mag”, akik irányítják, akik rendszeresen találkoznak, de egyben befogadnak bárki mást is, aki csatlakozni szeretne. Minden csoportnak rendszeresen fel kell tennie a kérdést önmagának, hogy megfelelő tudású újabb tagokat toborozzon: ki nincs itt, akinek itt kellene lennie? Továbbá, hogy „hogy nézzen ki a közösségem, a lakhelyem a jövőben és milyen lépéseken keresztül érhetjük ezt el?

Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy nem mindenki alkalmas egy csoport létrehozására, aki arra vállalkozik. Ha nincs kellő tapasztalatunk, érdemes elvégezni az Inspi-Ráció Egyesület Jó megbeszélés című online képzését.

Fontos, hogy a munkacsoport egyik tagja tartsa a kapcsolatot a többi munkacsoporttal, legyen információ áramlás, közös találkozók. Az Átalakulás akkor tud kibontakozni, ha van kapacitás a csapatban egymásra figyelni, a közös célokat szemelött tartani.


Eredeti angol szöveg: Forming working groups