Landshare avagy kertészkedjünk együtt

A „kertmegosztás” (landshare) programot 2010-ben indította el Angliában egy lelkes helyi lakos, Lou Brown. A célja az volt, hogy összehozza azokat, akik szívesen kertészkednének, de nem kertes házban laknak, olyanokkal, akik valamilyen oknál fogva nem tudják megművelni a kertjüket. Az utóbbiak lehetnek kertes házban élő idős emberek, vagy sokgyerekes szülők, akik a napi pörgés mellett a hátuk közepére sem kívánják a kert rendezését.

A River Cottage főszereplőjét követve minket is megfogott a kezdeményezés. Kis civil társulásunk felvállalta, hogy az ötlet mellé áll és megpróbálja itthon is meghonosítani. 

Lépések: 

Ezzel a programmal a családok önellátását segítjük.

Eredmények: 

Kispesten a tavalyi évben kettő magánháznál sikerült elindítani ezt a programot lelkes kertészekkel.

Egy termőszezont egy önkormányzati fenntartású épület használaton kívüli kertjében is megért ez a program. Ott 5 család gazdálkodhatott egyenként kb.14 négyzetméteren.

A kertészek elvállalják,hogy a területért cserében a kert egyéb részeit is gondozzák, füvet nyírnak, gyümölcsfákat gondoznak.

A programban nem fizetnek a földhasználatért, megegyezés szerint a vízdíj egy részét fizetik, ha nem áll rendelkezésre kút vagy esővízgyűjtő. 

 

Tanácsok: 

Amennyiben szeretne részt venni a programban, írjon nekünk a kpesti.kozossegekert@gmail.com email címre.

A nálunk regisztrált kertészeket és kerteket az igények alapján összepárosítjuk.

Kontakt személy: 
Szabó Hajnalka
Helyszín: 
Kispest
Magyarország
HU
Egyéb témák: 
Megújuló kertek/Landshare
Címkék: