Közösségi Gyümölcs és Zöldség aszaló

Az aszaló fenntartható, csupán napfényt és a meleget igényli. Több közösség is készített, készítetett. A gyümölcsök és zöldségek tartósításának az egyik legrégebbi és legkíválóbb módja.  

Cél: 

A közösségi kertészkedés és a zöldség gyümölcs termelésnél felhalmozott javak egyik leghatásosabb tartosítása az aszalás. A vegyszer mentes aszalt gyümölcsök és zöldségek korlátlan ideig elállnak. "Az egyik téli vitaminforrásunk!" véli Lívia Hosszúhetényből.  

Lépések: 

A közösség tagjai együtt döntötték el, hogy milyen legyen az aszaló típusa, mérete, és az anyaga. A tervezést követően vagy közösen készítették el, vagy egy helyi asztalosmesterre bízták a megépítését. Ezzel is támogatva a helyi kis gazdaságot.  
 

Eredmények: 

Négy közösség készített, készítetett Aszalót. Ezeket a közösség tagjai közösen használják. Átalakuló Wekerle, Soroksári Jószomszédok Egyesület, Átalakuló Hosszúhetény, VIII kerületi Grundkert Közösségi kert.

Tanácsok: 

Az aszaló a fenntartható fejlődés modelljébe illeszkedik, nem használ áramot, csupán a napfényt és a meleget. Működési elve praktikus, ötletes. A feketére festett fémlap a napsütés hatására átforrósodik, a felszálló hőt pedig a felkarikázott gyümölcsre, zöldségre vezeti, ami által az egy nap alatt megaszalódik. A fémlap helyett lehet alkalmazni feketére festett sörösdobozokat is, amiknek az alját és a tetejét levágják és egymáshozillesztve összeragasztják. Az így készült csövekben a levegő gyorsan felmelegszik. Ezzel a módszerrel az aszaló, újrahasznosított anyagok felhasználásával készül. A csőházat érdemes olyan szögbe megdönteni, hogy a nap sugarai merőlegesen essenek rá. A csöveket polikarbonáttal fedik le. Ez a legkomolyabb tétel az aszalóban. Az aszaló lehet mobil is, így  ott lehet használni ahol éppen igény van rá.     
 

Kontakt személy: 
Zseni Lívia
Támogatók: 
Kisközösségek Átalakulásban, NCTA.
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösségi kert
energiahatékonyság
megújuló energia