Átalakuló Hosszúhetény / Hosszúhetényi HÉT Kör

Hosszúhetény egy 3400 lelkes falu, amely a Keleti-Mecsek lábánál, a hegység legmagasabb csúcsa, a Zengő alatt helyezkedik el – Pécs, Komló és Pécsvárad közelében.

Mi hozott titeket össze?: 


A hosszúhetényi Klímakör néhányéves megszakítás után éledt újjá HÉT Kör (Hosszúhetényi Érték- és Természetvédő Kör) néven, 2012-ben. A HÉT Kör olyan civil kezdeményezés, melyhez bárki csatlakozhat – laza együttműködések és szerveződések kerete. Elsősorban fiatal, az elmúlt tíz évben a faluba települt családosok alkotjuk, és a helyi önkormányzattal, valamint a helyi őslakosokkal is együtt szeretnénk működni. Újabb lendületet adott nekünk, hogy 2012 decemberében egy filmvetítés kapcsán megismerkedtünk az Átalakuló Városok Mozgalom keretében létrejött kezdeményezésekkel. Ez magával ragadta a résztvevőket és elhatároztuk, hogy együtt akarunk tenni azért, hogy egy olyan közösségben, egy olyan településen éljünk, amely értünk van, és amelyben jól érezzük magunkat. Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire más úgy dolgozni, hogy egy konkrét szerveződésként jelenünk meg a falu életében: könnyebbé teszi a beazonosításunkat, láthatóságunkat, másrészt viszont kizáródhatnak azok, akik nincsenek benne, ez pedig ellenérzéseket szülhet. A mi falunkban hatékonyabban tudunk informálisan, név nélkül elvegyülni és a fenntarthatóság ideája, az Átalakulás szellemiége mentén munkálkodni.

Amire büszkék vagyunk: 

Erős az elkötelezettségünk a kisközösség fenntarthatósága iránt. Ebben segítségünkre van az is, hogy támogató a viszonyunk önkormányzattal, amelynek vannak a témáinkba illő kezdeményezései. A hivatalos rendezvényekre is meghívnak minket, ahol az ökológiai tudatosság jegyében vagyunk jelen, jellemzően gyerekprogramokkal, ilyen volt a 2014-es Aratónap, a 2015-ös Gyereknap, különböző tájházi programok. A környezettudatosság jegyében tréningeket, Kertbarát Kört szervezünk. Elindítottunk a helyi általános iskolában egy projektet, amelynek keretén belül a háttértámogatásunkkal a környezettudatosságot a diákok oktatják a társaiknak. Informális szinteken is sokrétű együttműködés jellemzi a közösséget: asszonykaláka, közös munkavégzések, eszközmegosztás, közösségi beszerzések, gyerekprogramok szervezése. 2015 tavaszán tartottuk sorban a 3. hosszúhetényi családi magbörzét, melyen egyre nagyobb az érdeklődés és a részvétel.

Korábbi kezdeményezésünk volt a Zengő Pengő Cserekör. Hosszú folyamat volt ennek a létrejötte, és az eredmény egy olyan bizalmi alapon működő cserekör lett, melynek tagjai egymás között terményeket, tárgyakat, szolgáltatásokat áramoltattak. A cserekör nem korlátozódott Hosszúhetényre, hanem Pécs 15-20 kilométeres körzetében működött és közel száz családot ölelt fel. Idén hoztuk létre néhányan a HÉT KÖR Szociális Szövetkezetet, amely a tagság és ezen túlmenően Hosszúhetény és a környező településeken élők számára végez mezőgazdasági, egészségmegőrzésre vonatkozó, oktatási és kereskedelmi tevékenységeket. Céljaink között szerepel a közreműködők és családjaik megélhetésének javítása.

Együttműködés további közösségekkel: 

A KKA programban tapasztalatot, tudatosodást, kapcsolatokat, élményeket szereztünk. Jó volt látni, hogy más közösségekben milyen feladatok, kérdésfeltevések vannak. Erőt adott, hogy másoknak is küzdelmes az útjuk, de ők sem adják fel. Élmény volt egymást meglátogatni, megismerni, beszélgetni és tapasztalni.

Együttműködések: 

A KKA program keretében egy közösségi aszalót készítettünk, bővebben olvasd el erről a cikkünket.

 

Hosszúhetény
Telefon: 30/5406262
Kapcsolattartó: 
Hajdu Zoltán
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
energiahatékonyság
megújuló energia
helyi pénz / cserebere / időbank
szociális szövetkezet