2014. már 18.

4. Munkacsoportok alakítása

Kihívás

Hogyan érjük el, hogy az Átalakulás kezdeményezés minden szempontból erősítse a helyi közösség alkalmazkodóképességét, és ne csak egy-egy témára – például az energia- és élelmiszerellátásra - koncentráljon?

Megoldás

Kezdeményezzük vagy támogassuk a résztvevők érdeklődésének (energia, élelmezés stb.) megfelelő témájú munkacsoportok kialakulását! A helyi közösségekben létrejön olyan kis körek, amik felkarolnak egy-egy ugyet, témát, célt. Ezek, odafigyeléssel, és némi szervezői kézséggel eredményes munkacsoportokévé válhatnak.

A munkacsoportok vagy tematikus csoportok többféle módon is kialakulhatnak. A helyi kezdeményezések a résztvevők érdeklődési körére épít, egyrész helyi szükségletekre keresnek választ, másrész meglévő helyi erőségekre épulnek, tovább fejlesztenek. Fontos képbe lenni a saját erőforrásainkkal, kapcsolatokkal, lehetőségekkel és korlátokkal! Valamikor a helyi csoport megpróbál bizonyos munkacsoportokat felállítani, pl. energiával kapcsolatos rendezvényeket szervez egy energia témájú munkacsoport kialakítása érdekében. Máskor a csoportok spontán módon formálódnak. Néha a helyi csoport befogad egy már működő tematikus munkacsoportot, hogy támogassa a munkáját és építsen is az eredményeire.

Hogyan maximalizáljuk a munkacsoport eredményességét?

A munkacsoport általában akkor működik a legjobban, ha van egy „kemény mag”, akik irányítják, akik rendszeresen találkoznak, de egyben befogadnak bárki mást is, aki csatlakozni szeretne. Minden csoportnak rendszeresen fel kell tennie a kérdést önmagának, hogy megfelelő tudású újabb tagokat toborozzon: ki nincs itt, akinek itt kellene lennie? Továbbá, hogy „hogy nézzen ki a közösségem, a lakhelyem a jövőben és milyen lépéseken keresztül érhetjük ezt el?

Fontos, hogy a munkacsoportnak egyik tagja tartja a kapcsolatot a többi munkacsoportokkal, legyen infó áramlás, közös találkozók. Az Átalakulás akkor tényleg gyökerezik, ha van kapacitás a csapatban egymásra figyelni, a közös célokat szemelött tartani. 


Az eredeti angol szöveg itt olvasható: Forming working groups