2016. szep 16.

5. Lásd új szemmel a sikert és ízlelgesd

Az utolsó az öt tippből, hogy friss tekintettel nézd a sikert és élvezd ki. Ez különösen fontos demoralizáló események után, mint amilyen a koppenhágai COP15 tárgyalások voltak 2009-ben. Ha a sikert csak az eredményesség felől közelítjük, elérjük a célt vagy sem, néhány kimenetel annyira óriási és távoli, hogy valószínűleg nem fog megtörténni a mi életünk során. És mostanra a remélt kimenetelek némelyike, ha valaha is megtörténik, nagyon valószínűtlen, hogy a mi életünkben következzen be.

Más módon kell tekintenünk a sikerre. Vannak kimeneti célok és folyamati célok. A kimeneti cél azt jelenti, hogy elérjük vagy nem érjük el a vágyott eredményt, de a folyamati célok a részvételről szólnak. Arról, hogy megtegyük azokat a lépéseket, amelyek a nagyobb változások felé vezetnek. Ha mozgalmat akarunk szervezni, akkor már a megjelenítés maga is siker. Olyanoknak mutatkozni, akiket mások vonzónak tartanak és ők is kiállnak mellénk, az siker.

Milyen lépések vezetnek arrafelé, amerre tartani akarunk? Lássuk mindegyiket egy-egy apró sikernek. Amikor azt mondom, hogy „Lásd új megvilágításban a sikert” azt kérdezném „Milyen gyakran érsz el sikert?” Ha ez valami ritka élmény, azt hiszem újra kellene állítanod a mércédet. Ha nem érezzük a haladást a nagy cél irányába, kedvünket szeghetjük. Elveszíthetjük azt az érzésünket, hogy valami jelentőségteljeset teszünk. Ezért hát be kell azonosítani azokat a lépéseket az út folyamán, amelyek elérhetőek és megvalósíthatóak. Így ezeket a fokokat elérve átélhetjük, hogy „Igen, ezért érdemes, ez valami módon változást hoz.”

John Croft a Dragon Dreaming megközelítésben beépíti az ünneplést az aktivizmus kulcslépései közé. Azt mondja, hogy az idő legalább 25%-át a megtett haladás ünneplésével kell tölteni és erre komoly figyelmet kell fordítani. Chris Johnstone 5. tippje a kiégés elkerüléséreEsetleg akár lehet minden összejövetelt azzal kezdeni, hogy körbekérdezünk: Valami jó hír? Valami előrelépés valakinél? Ne kicsinyeljük le ezeket, mert önmagukban nézve nem tűnnek valami soknak, csak ha szem előtt tartjuk, hogy ez minek is a része. Szükségünk van rá, hogy az apró lépéseket megünnepeljük, ezáltal gondozzuk és tápláljuk a lelkesedésünket így hosszú távon üzemképesek maradunk.