2018. jan 10.

ApPró Tech

ApPró Tech. Ez induló társadalmi vállalkozásunk neve. Azaz kisléptékű megfelelő technológia.

Kisléptékű, mert azt gondoljuk, hogy társadalmi problémák megoldásához a közösségi szinten keresztül vezet az út, sok apró lépésen keresztül.

Megfelelő technológia, mert hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van hozzáférni az igényeihez és lehetőségeihez méltó jó minőségű és fenntartható műszaki megoldásokhoz.

Társadalmi vállalkozás, mert civil szervezetként erőforrásainkat befektetjük egy ügybe, amiben hiszünk és amennyiben tevékenységünk sikeres, az társadalmi hasznot termel. Emellett az is fontos, hogy ne csupán pályázati forrásokból tartsuk fenn tevékenységünket.

Ma Magyarországon rengetegen élnek szegénységben. A vidéki (kis)településeken élők számára egyre nehezebb a megélhetés és a lehetőségek elérése. Sokaknak az alapvető szükségleteik kielégítése is gondot okoz; étkezés, lakhatás, rezsi, oktatás, egészségügy.
A Védegylet 15 éve dolgozik azon, hogy Magyarország társadalma igazságosabb legyen, természetes erőforrásait pedig kímélően használja fel.

Az ApPró Tech célja, hogy a legszűkösebb körülmények között élő emberek számára nyújtson elérhető szolgáltatásokat, elsősorban a téli fával való fűtés okozta nehézségek enyhítésére. A legszegényebb háztartások “energiaszegények” is, mely azt jelenti, hogy ezek hatványozottan jelentkeznek náluk: tipikusan rosszabb állapotú házakban élnek, melyek hőszigetelése nagyon rossz és nincs módjukban drágább, de hatékonyabb tűzelőberendezésekre költeni — tehát egy szegényebb családnak sokkal több fát kell elégetnie ahhoz, hogy melegen tartsa házát, mint egy jobb módú családnak ugyanakkora négyzetméteren.

Jelenleg téglakályhákat építünk. A tipikusan használt rossz állapotú és rossz hatékonyságú vaskályhákhoz képest ezeknek két nagy előnye van;

  • a tűzifa sokkal tisztábban ég el, a pontosan méretezett tűztérnek köszönhetően
  • a távozó füst nem rögtön távozik a kéményen, hanem egy akár több tonnás tömeget melegít át, mely lassan adja le a hőt a lakásnak; akár 12-18 órán keresztül.

A jelmondatunk:
Rakjuk ki a hideget! Rakjunk kályhát közösen!