Átalakuló helyi gazdaság hétvége

Időpont: 
szombat, 2015, március 21 - 09:30 - vasárnap, 2015, március 22 - 17:30
Felhívás helyi gazdaságfejlesztés témájú képzésen való részvételre!
Jelentkezési határidő: 2015. március 10.* Itt lehet jelentkezni!
Fábián, a Másik Bolt tulaj. Sokat tesz annak, hogy a tudatos vásárlók a kistermelők és  kézmuves árut tudnak helyileg vásárolni
 
kölcsönösség, csere, szívesség-szolgálat, tanítana-tanulna katalógus, kaláka, időbank, megosztás, helyi pénz, bevásárló közösségek, közös értékesítés, közös termelés, közösségi pénztár, bolha piac, cserebere körök, döntéshozatal a közösségben, tulajdon, közösségi tulajdon, elosztás, helyi piac és más közösségi terek, közösségi vállalkozás, szociális és egyéb szövetkezet, társadalmi vállalkozás, szociális gazdaság...
___________________________________

 

A helyi gazdaság egyre népszerűbb fogalom. Többféleképpen is értelmezik, de a legfontosabb, hogy azok, akik a helyi gazdaság terén bármit is tenni akarnak, maguk hogyan fogalmazzák meg a szándékukat. Sok kulcs kérdéssel foglalkozunk a két napos képzés alatt. Mint például:

  • Közösségi tevékenységek és gazdasági haszon. Hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz? Nálatok hogy van? Hogyan szeretnétek, ha lenne? Milyen értékek állnak a fókuszban?A "hulladékból" tudatos és kreativ vállalkozást is lehet létre hozni!
  • Mit jelent a közösségi profit? Az elosztás kérdése.
  • Szívesség szolgálattól a helyi pénzig. Sokféle alternatíva létezik máshol és már nálatok is. Mit kell/ érdemes és mit nem kell formalizálni?
  • Mi erősíti a fenntarthatóságot és mi gyöngíti. Az ötletek/tevékenységek vizsgálata a fenntarthatóság (közösségi, természeti, gazdasági) szempontjából.
  • Ki(k) a kezdeményező (k), mi a szerepe, felelőssége? Mi a szerepe, felelőssége a csatlakozóknak, támogatóknak? Egyáltalán: kik a szereplői a helyi gazdaságnak?

Van olyan helyi források, ami jelenleg szemétnek tartunk - átgondolással, lehet, hogy erőforrás lesz belőle?A képzés során végiggondoljuk közösen a közösségeitek lépéslehetőségeit a helyi gazdasági kezdeményezések területén. Meglévő, müködő közösségi programokat bemutatunk. A képzés végén mindenki jobban érti azt, hogy mit is jelent a helyi gazdaság a saját közössége számára, milyen kezdeményező és milyen folyamatos tevékenységet kell végeznie ahhoz, hogy a helyi gazdaság működésbe lépjen.

Képző: Mészáros Zsuzsanna, a Civil Kollégium munkatársa, és a Kunbábonyi Adács-bábony szociális szövetkezet tagja. Segítője Tracey Wheatley, az Átalakuló közösségek képzője, a Védegylet munkatársa.

Helyszín: Budapest, Kispest Wekerletelep, Kós Károly tér 10, a Wekerle társaskör iroda helyiségében.

Jelentkezés az urlap segítségével. Érdeklődni lehet az iroda@vedegylet.hu címen.

* a képzés elsősorban a Kisközösségek Átalakulásban érintett közösségeknek szól, de érdelmes jelentkezni - mindig van 3-4 hely új, "külső" közösségeknek! A résztvételi díj külső közösségek számára: 10.000.- / közösség.