2014. jún 25.

Átalakuló Közösségek - haladó képzés Wekerlén

Tracey Wheatley, a trénerek gyöngyeAz átalakulás képzést két képesített tréner Tracey Wheatley és Ferenczi István tartotta. A Kisközösségek Átalakulásban (röv: KKA) program második nagy közös találkozója volt ez a haladó képzés. 

A programot a Védegylet Egyesület szervezte és a Norvég Civil alap támogatásával valósult meg. A résztvevők, az általuk előre kiválasztott tematika mentén „képződtek” a nem-formális és informális tanulás módszertanának használatával, új, a közösségükben is használható csapatsegítő módszertanokkal gazdagodva. Jellemzően azért jelentkeztek a „haladó” képzésre, mert már volt tapasztalatuk közösségszervezés kapcsán vagy máshol már részt vettek Átalakuló képzésben. Előnyt jelentett, hogy a szervezésbe a Védegylet be tudta kapcsolni az Átalakuló Wekerle csapatát és a képzést gyakorlati programok bemutatásával is sikerült kiegészíteni. A résztvevők így élőben láthatták egy csapat együttműködési kereteit, helyszínét, programjaik bemutatóját és az esti bográcsozáskor lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre, kapcsolatépítésre is.

A KKA program az Átalakulás szervezési módszertanára épül, de mivel ez egy kísérlet azokban az országokban is, ahol 2006-ban útjára indították, itthon a helyi igényekre, helyi témákra átalakítva használjuk.

Az Átalakulás Mozgalma több szempontot egyesít: erősíteni képes a környezettudatos életvitelt, a helyi gazdaságot, támogatja és bevezeti a közösségeket az önszerveződő kultúrák lehetőségeibe és általa együttműködő, rugalmas közösségek formálására van lehetőség. A mozgalom alapértékei -melyek átörökítésére törekedtek a szervezők: a helyi értékek, tudás megvédése és helyben tartását, a tudatos élet és ökológiai szemléletmód összeforrasztása, a fenntarthatósági kérdések egybekötődése a társadalmi kérdésekkel. Mindezt úgy, hogy pozitív cselekedetre sarkalják a részvevőket, hangsúlyt fektetve a kis lépések fontosságára, túlléptetve a személyeket tanult tehetetlenségükön.

Magyarországon számos példát találunk hasonló szerveződésekre, amelyek tapasztalatai és életútja kulcsfontosságú lehet. A képzés során szem előtt tartották, hogy a közösségek egymás munkáját, tapasztalatát is megismerjék, hogy kapcsolódni tudjanak egymáshoz és megvalósítható ötletekkel gazdagodjanak.

A KKA programban együttműködő 15 közösség 2014 februárjában a Védegylet és a Profilantrop Egyesület szervezésében, a Norvég Civil alap támogatása útján létrejött Katalizátor találkozón ismerkedett meg egymással. Az ezt megelőző közösségi felmérés alkalmával – amit a KKA stáb tagjai végeztek a közösségekről – már kiderült, hogy többen foglalkoznak vagy még csak gondolatban tervezgetik közösségi kertjüket, helyi bevásárlókört vagy termelői piacot működtetnek, bio brikettet készítenek, a rászorulók részére lakhatási programon munkálkodnak, kisebbségi településeken szerveznek szociális programokat és még sorolhatnánk. A megvalósult, helyi szinten kipróbált kezdeményezéseket neveztük mi “jó gyakorlatoknak”. A résztvevők számára most kezdődik az igazi feladat. Nem csak az ismeretek alkalmazása és átadása, de annak átlátása, hogy helyi szinten náluk mi az, ami működik, annak a feltérképezése, milyen helyi tudásra és ismeretre lehet építeni, más közösségektől milyen „jó gyakorlatot” tudnak eltanulni. Fontos ez, hiszen a Kisközösségek Átalakulásban programnak ez az egyik fő célja. Egy jó gyakorlat megvalósítása mentén a folyamat működésének tudatosítása. Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a folyamatot akkor is megfigyeljük és tapasztalatok szűrjünk le belőle, ha nem is pontosan a kitűzött célt érjük el vele.

A visszajelzések azt mutatták, hogy a közösségi katalizátorok, legtöbb esetben újult lendülettel, új ötletekkel tértek vissza a közösségükhöz, megértve néhány kulcsfontosságú közösségi folyamatot. A továbbiakban a KKA stábtagjai és mentorai is követni fogják, hogy a közösségek hogyan alkalmazzák a képzés alatt megszerzett ismereteket.

A következő, 2014. június 7-8.-i Kisközösségek Átalakulásban kezdő képzésre Kunbábonyba, szintén 8-9 közösség képviselőit várjuk.

 

A Kisközösségek Átalakulásban Norvég Civil alap által támogatott program a Védegylet szervezésében valósult meg 2014.05.24-25-én. Helyszín XIX. kerület Budapest, Wekerlei Kultúrház és Könyvtár. A 23 résztvevő 8 különböző közösség nagyköveteként érkezett és voltak résztvevők akik munkájuk kapcsán (szociális munkás, közösségsegítő) kapcsolódtak a képzéshez. A következő közösségek képviseltették magukat: Átalakuló Wekerle, Nagyszékelyből KÖRTE, Kunbábonyból az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet, Budapestről a Grundkert 2.0 és a Zöld 17 csapata, Hosszúhetényből a Hét-Kör, Kecskemétről a MÁK csapata. A képzéshez csatlakozott még Dömösről két Ökokör vezető és helyi szervező és a Habitat Lakhatási program két munkatársa.

Címkék: