2017. jan 23.

Átalakuló kutatás – start…

Egy izgalmas közös alkotó folyamat vette kezdeték Wekerlén, melynek végére – tavasszal egy használható terv kerül az asztalra. A helyi gazdaság fejlesztése a téma és a keretet egy kutatás adja. Erről a folyamatról számolunk be időről-időre cikksorozatunkban.

 

írta: Bérces Dóra

 

A négy hónapon átívelő munka nem a semmiből pottyant ide: voltak előzményei. Az ESSRG társadalomkutatói együttműködtek már korábban is a wekerleiekkel: akkor tanítványaik kutatták a helyi gazdaság innovatív fejlesztési lehetőségeit.

A mostani az első kutatás, amely teljes mértékben a helyiek igényeire szabott és műhelymunkák során lehetőséget ad az itteni vállalkozóknak, civileknek, önkormányzati dolgozóknak és képviselőknek, hogy egy nagy csapatot alkotva alkossák meg közösen a wekerlei gazdaságfejlesztési stratégiát. A sokszínűség előnye, hogy sokkal szerteágazóbb tudás, világlátás olvasztódik össze.

 

Kétszeres átalakulás

 

Maga a kutatás is egy reform-folyamaton esik át, s közben olyan átalakuló-kísérleteket vizsgál, melyek újszerű megoldásokat keresnek a jelenlegi társadalmi problémákra, így hát minden ízében izgalmas kezdeményezésnek vagyunk részei.

A felelősségteljes kutatás és innováció lényege, hogy a lakosság igényeire épül, a létező legjobban bevon minden szereplőt és nagyon gyakorlati, használható végeredményt ad az érintettek kezébe, illetve a kutatók tovább is viszik ezeket szakpolitikai irányelvek megfogalmazásáig. A kutatás vezetői nem szeretnének ráülni a folyamatra, autonómiát adnak a résztvevőknek, s minden létező eszközzel segítik őket – ha kell, szakembereket biztosítanak, hogy például a találkozók közti időszakban is kapjanak támogatást munkájukhoz a résztvevők. A témát a helyiekkel együtt választották ki: így lett a helyi gazdaság fejlesztése a fókuszban.

A FoTTRIS öt országban egyszerre zajlik: az osztrákok a helyi élelmiszer stratégián dolgoznak, a belgák az anyaghasználatot vizsgálják nemzeti szinten, Szicíliában 17 település szeretne átállni megújulókra, a spanyolok pedig a menekültek és fogyatékkal élő nők helyzetével foglalkoznak. A kutatások közös alapja az ökológiailag és társadalmilag fenntarthatóbb, igazságosabb világ felé törekvés: ez a megközelítés nemcsak a témákban jelenik meg, hanem a résztvevők bevonásában, a helyszín kiválasztásában, a munkamódszerekben, de még a műhelymunkák szüneteiben felszolgált frissítőkben vagy falatokban is tükröződik.

Az átláthatóságot szolgálja, hogy két – a kutatóktól teljesen független – filmes csapat készít majd filmet arról, mi is történik a négy hónap alatt.

 

Összeszövik a szálakat

 

Biztos többen találkoztatok már kutatókkal: kérdőíveznek, interjúznak, ugye ez megvan? Na, most nem ez történik. Hanem időről-időre egy nagy terembe flipchart táblák köré terelnek egy csomó (nagyjából negyven) embert és mindannyian egy strukturált együttgondolkodás mentén haladnak: rengeteget beszélgetnek. A folyamatot a kutatók és szakértők segítik, de maguk a résztvevők is alakíthatják. És van abban valami különösen izgalmas, ahogy az elején elfogadta a csapat minden tagja a tegező formát (legalábbis aznapra): ezzel tettünk egy lépést affelé, hogy mindenki azonos fajsúllyal vehessen részt. Ugyanannyira fontos a véleménye, tudása a helyi érdeklődő kismamának, mint a kispiacon árusító péknek, a vidékfejlesztési szakértőnek, az alpolgármesternek, a kultúrház igazgatójának vagy a srácnak, akinek a körme szélén még van egy kis rózsaszín az előző napi graffitizésből.  Mindenki más szemszögből látja a célt, más motiválja, mást álmodik oda helybe, más megoldókulccsal rendelkezik: ettől lesz rugalmas a rendszer.

 

Lobogás hónapokon keresztül

 

A kezdő műhely célja az volt, hogy a szereplők személyesen is megismerjék egymást és szikrát kapjon a dolog, amelynek remélhetőleg egy parázsló munka lesz a végeredménye. Természetesen a három találkozás kevés lenne ehhez, hiszen ez pusztán a támrendszere a közös alkotásnak, a műhelymunkák köztes idejében kapnak teret a magánakciók, kis beszélgetések, az együttgondolkodás. A nyitóalkalom keretbe helyezte az egész folyamatot, bemutatta egymásnak a szereplőket, lefektette az együttműködés alapjait. Kiscsoportokba bontva gondoltuk végig: a helyi gazdaságban kik a kulcsszereplők, milyen akadályok adódhatnak a számukra, illetve milyen támogató tényezők segíthetnek legyőzni ezeket. Érdekes egy civil számára, amikor belegondolhat: mi járhat az önkormányzati dolgozó fejében, vagy fordítva: amikor egy hivatalban dolgozó láthatja, mi hajt előre egy helyi kérdésekre nyitott átlagembert.

A következő alkalommal vizionálunk: kialakítjuk a helyi gazdaságfejlesztés jövőképét. A harmadik alkalomra azt tűztük ki, hogy összeállítunk egy stratégiát, egy tervet, amely alapja lehet a továbblépésnek. Lesz egy negyedik találkozó is a kutatók, szakértők számára, ahol az egész folyamat tanulságait vonják le, s leszűrik, mi lehet ebből hasznos másoknak, hiszen a végcél, hogy a módszer másutt is használható legyen.