Cyclonomia Közösségi Kerékpárműhely

Budapest XIII. kerületében, Újlipótvárosban működik a közösségi kerékpárműhelyünk. A Cyclonomia nyitott műhelyében minden embernek lehetősége nyílik megjavítani a kerékpárját. Szociális szövetkezetként, saját szabályok szerint, együtt működünk. A szociális szövetkezetnek jelenleg hét tagja, míg a nyitott műhelynek körülbelül 200-300 felhasználója van. A nevünk egy szójáték: a franciában a cyclonomie azt jelenti, mindent meg tudsz csinálni a bicikliden, de úgyis magyarázhatjuk, hogy a cyclo és az autonómia szavak kombinációjáról van szó. A fő célunk a kerékpáros kultúra támogatása és az önálló szerszámhasználat elterjesztése. A módszer csak nálunk ismeretlen, Európában kb. 400-500 csináld magad (DIY) kerékpárműhely működik, a műfaj Franciaországban és Németországban a legnépszerűbb.

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Mi hozott titeket össze?: 

Adott volt a hely és adott volt az ötlet, és ennek egy szerencsés találkozással össze kellett jönnie. Itt, ebben a Katona József utcai házban műhelyek léteztek, bérlőkkel, egy részét pedig elkezdték átalakítani játszóháznak. Ebben vettünk részt, de a vállalkozásból nem lett semmi. Viszont a szemünk előtt lebegett egy pécsi példa, ahol több műhely tud együtt dolgozni, egy közösséget alkotva; egyikünk pedig épp műhelyt keresett – így, ezekből az impulzusokból indult el a Cyclonomia.

Amire büszkék vagyunk: 

Amikor megnyitott a műhely, nem reklámoztuk sehol, mégis jöttek az emberek, még a sajtótól is. Hogy kik jönnek ide? Akik maguk szeretnék szerelni a biciklijüket, akikben van lelkesedés és van idejük. Persze adott sokszor a félelem az ismeretlentől, az újtól, de jó az alap, hiszen a magyarok úgy általában szeretnek barkácsolni, szeretnek mindent megbütykölni. A Cyclonomiában alapjában véve képessé tesszük az embereket, legfeljebb megmutatjuk a fogásokat, de inkább elmagyarázzuk – nem javítjuk mások bringáját, nem egy szervizről van szó. Úgy működünk, hogy a hozzánk járók éves tagdíjat, műhelyhasználati díjat fizetnek, aminek ajánlott összege 3000 forint egy évre – ez magában foglalja a hely-, a zsír és a szerszámhasználatot. Ezenkívül nyilván vannak alkatrészek, eszközök, amiket felhasználnak az itt szerelők. Ezek szabadárasak, de az a célunk, hogy működjön a csere is; volt úgy, hogy 20 kiló lisztet kaptunk egy munkáért. A másik oldalon pedig az áll, hogy egy bérelt ingatlanban működünk, aminek havi bérleti díja és rezsije van.

A közösség kinőtte magát, az alapítók után sokan jöttek, sokfélék, új ötletekkel, fontos, hogy különböző gondolatok jelenjenek meg. Nemcsak bicikliket szerelünk, hanem politikai platformként is működik a közösség, mert antikapitalisták vagyunk, fontos a nemnövekedés, a fenntarthatóság eszméje. Beszélgetéseket tartunk, permakultúrás előadásokat szerveztünk, de úgy általában igaz: ha valakinek van egy jó ötlete, akkor az jöhet, van hely, csináljuk meg.

A célunk egyértelmű: tovább kell növelni a felhasználók számát, hogy egyértelműen és biztosan eltartsa magát a műhely. Másrészt pedig fontos, hogy kialakuljon az a bejáratott üzemmód, hogy az alapítóktól függetlenül is el tudja napi szinten működtetni magát a műhely.

A legjobb pillanat: 

Sok ilyen van, például azok, amikor elkészül egy nagy projekt, elkészül egy szerszám (szeretünk szerszámokat készíteni, a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozni), vagy ha egyszerűen működik a műhely, ahogy kell.

Cyclonomia Közösségi Kerékpárműhely
Katona József utca 39.
1135 Budapest
Témák: 
energiahatékonyság
kisközösségi közlekedés
biciklis kultúra
szociális szövetkezet
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Címkék: