Dél-Pesti háztartások hulladék nélkül

Kedves Olvasó!

Barsváriné Szabó Anita vagyok, a Dél-Pesti háztartások hulladék nélkül Facebook csoport alapítója. A jelenleg 474 tagból álló csoportot 2019. júniusában hoztam létre azzal az eltökélt szándékkal, hogy népszerűsítsem a könyezettudatosságot a dél-pesti régióban és összekovácsoljam a zöldülni vágyó lakosságot, tekintettel arra, hogy magánemberként is elkötelezett vagyok a zero waste életmód iránt.

A csoportban első sorban környezetvédelemmel kapcsolatos HELYI (vagyis dél-pesti) zöld híreket, kezdeményezéseket, eseményeket teszünk közzé, ugyanakkor szerepet kapnak a főbb, globális szintű öko-cikkek is. Igyekszünk mérsékelni a hétköznapi zöld hírek, cikkek megosztását, mert nem célunk linkgyűjteménnyé válni, hiszen mindenki könnyedén megtalálhatja a számára érdekes csatornákat a csoporton kívül is. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a helyi ZÖLD témákról első kézből értesüljenek a tagok, hogy megvitassuk a helyi ZÖLD ügyeket, hogy felhívjuk a figyelmet kerületi ZÖLD pályázatokra és minden környezettudatosság irányába előmozduló intézkedésrel és nem utolsó sorban hogy segítsük egymást a zöldülés felé vezető úton.

A fentiek mellett napi szinten segítjük és támogatjuk egymást egyénileg bevált hulladékcsökkentési tippekkel, receptekkel, praktikákkal és közösen derítjük fel a helyi csomagolásmentes és környezetbarát vásárlási lehetőségeket is.

Szeretettel várunk minden környezettudatosság iránt érdeklődő Dél-Pesti lakost az alábbi kerületekből:

  • Pestszentlőrinc és Pestszentimre (18. kerület)
  • Kispest (19. kerület)
  • Pesterzsébet (20. kerület)
  • Csepel (21. kerület)
  • Soroksár (23. kerület)

Más kerületben élőket is szívesen látunk, ha nem zavarja, hogy csak a dél-pesti régiót érintő zöld témákról olvashatnak.

Ha felkeltette érdeklődéseteket, lépjetek be és adjátok tovább a csoport hírét ismerőseiteknek! Csatlakozzatok hozzánk, ha érdekel a környezetvédelem és zöldítő szándékaitokat közösségben szeretnétek magasabb szintre emelni és tudásotokat, tapasztalataitokat pedig egy tisztább és élhetőbb környék megvalósulására fordítanátok.

Reméljük, hogy hamarosan Új Tagként köszönthetünk a csoportban! Tegyük együtt tisztábbá és zöldebbé Dél-pestet!

A csoport elérhetősége: https://www.facebook.com/groups/412189932970994

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

Háztartásom Hulladék Nélkül nevű Facebook csoport regionális csoportjai inspiráltak arra, hogy megalakítsam a Dél-Pesti régiót magába foglaló fórumot, mert még nem létezett hasonló. Előszőr helyi ismerőseimnek küldtem meghívót, majd öko-, és lakossági fórumokon hirdettem meg (és hirdetem rendszeresen, kb. negyedévente1-1 Facebook poszt erejéig) 

Amire büszkék vagyunk: 

2019-es megalakulás óta 474 tagunk van. Nagyon aktav a csoport, napi szintű bejegyzések születnek. A csoport hangulata barátságos és kulturált. Másfél éves működése óta nem volt vita, szidalmazás, sértő hozzászólás. Több jó kapcsolat kiépült már a csoporton belül pl. komposztálás, csere-bere kapcsán.

A legjobb pillanat: 

A csoport 1 éves születésnapját szerettem volna egy öko-piknikkel megünnepelni, azonban a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. A születésnapi kvíz viszont két győztessel ért véget.

Jó tanács: 

Óvd a környezetet! Ha elakadnál, csatlakozz és segítünk! :)

Együttműködés további közösségekkel: 

Civil Zöldítők Egyesülete

Havanna öko Klub

Tündérkert Zero Waste Shop

GYÖSZ - Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesülete

Telefon: +36303909404
Kapcsolattartó: 
Barsváriné Szabó Anita
Tagok száma: 
474
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
helyi termelői piac
közösségi kert
energiahatékonyság
helyi pénz / cserebere / időbank
kisközösségi közlekedés
biciklis kultúra
társadalmi vállalkozás
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
komposztálás, hulladékcsökkentés, adománygyűjtés, ötletelés, zero waste