2017. jún 7.

Élhető vidéket, jóllakott várost! Együttműködésen keresztül...

„Előkerült az, hogy miért van szükségünk egymásra: csak együtt tudunk előre lépni, jól működni.”
Lehet-e olyan élelmiszert enni, ami, finom, egészséges, élhető környezetet és jó termőföldet hagy a gyerekeinknek is, elérhető árú, tudod, honnan jött, tudod, hogy aki termelte, az tisztességes bért kapott érte, és ezzel hozzájárulni ahhoz, élhetőbb legyen a magyar vidék?

A Védegylet június 19.-én "Élhető vidéket, jóllakott várost!" címmel egy találkozót szervezett, ahol erre a kérdésre kerestük a választ. A sok embert megmozgató találkozón sikerült hatvan, az élelmiszer
témában jártas vagy a téma iránt érdeklődő szereplőt összehozni. Sokféle szereplő volt jelen:  civilek, állami szereplő és önkormányzatok vagy köztulajdonú kezdeményezések, termelők és termelői hálózatok, társadalmi vállalkozók, sokféle látásmóddal és
tevékenységgel.

A találkozót a Zöld Civil szervezetek évente megrendezett, országos találkozójának keretében szerveztük, ahol idén is többszáz résztvevő vett részt számos szakmai programon, ezúttal Csillebércen. A visszajelzések szerint érdemes volt eljutni Csillebércre, többen jelezték hogy előrelépést jelentett számukra, nem csak a tematikai beszélgetések tartalma miatt, hanem azért is, mert lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre,  együttműködések kialakítására.

Egy pár részlet ízelítőnek:

A civil Magbank képviselőinek először nyílt alkalmuk arra, hogy a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) munkatársával részletesen átbeszéljék, mit is jelent a civil, elsősorban a fenntartható agráriumban használható vetőmagokkal foglalkozó programjuk, és nyitottságot, sőt, valódi érdeklődést és együttműködési szándékot találtak egymásban – már tudják is, hogyan akarnak egymással dolgozni a jövőben.

Ami szintén számunkra egy nagyon örvendes kimenet: több szervezet dolgozik az élelmiszermaradék ésszerű felhasználásán, köztük a jól ismert Budapest Bike Mafia és az Élelmiszer Bank. Aki egy kicsi többet tudja a témáról, biztos hallotta, hogy akkor is ha mások, elsősorban rászorult embereknek, szüksége lenne a 'fel nem tálalt', de étteremben, étkeztetésben keletkező meleg étel maradékára, a NÉBIH szabályok nem tesznek lehetővé a melegen tárolt étel maradékok felhasználását.

A Kislépték egyesület szakértőinek pedig sok tapasztalatuk van jogszabály és szabályozás javaslat formálásban, pl. a kistermelők érintő jogszabályokban, és korábban már kértek is  maradék-témában nyilatkozatot a NÉBIHtől.  Most a három szervezet együtt szeretne működni jobban a jogszabály-értelmezések megosztásában, javaslatok megformálásában segítenék egymást, és remélik, a Kislépték korábbi tapasztalataira alapozva, hogy erre a hivatal is nyitott lesz.

De kistermelők is találkoztak, és kezdtek együttműködést és tapasztalatcserét piacra jutásban, hálózatosodás témájában.

Sok más kimenet is van, amik idővel reméljük, beérnek, ahol tudunk, segítünk. Ami egyértelmű volt a találkozón résztvevő sok szereplők munkájából, az az, hogy egy alternatív élelmiszer lánc már létezik Magyarországon: vannak jól működő rendszerek, mint a doboz rendszerek és a többi bevásárló közösségek, vannak a kistermelői hálózatok, szociális és közösségi kertek, és vannak olyan törekvések is, amik próbálják a már meglévő nagy elosztási rendszereket átalakítani, zöld, közösségi, társadalmi okok miatt.

Különösen érdekes volt ezt a találkozót a Zöld OT keretében megvalósítani, mert lehetőséget biztosított arra, hogy ezt a két közeget, amely hasonló okokért küzd, kicsit jobban összekössük, hogy a szereplők jobban megismerjék egymást és egymás helyzetét, és felismerjék, együtt tudnak működni, tudnak segítséget kérni és kapni.

Egy napig, egy helyen, sok kis láncszem voltunk, de tudjuk, hogy léptékváltásra van szükség, mind a tematikák mélységében, mind terjesztésben. Nem beszéltünk a nehézségekről, a kudarcokról, az óriási, erős hazai és nemzetközi ellenszélről, hanem inkább saját munkánkból indultunk ki, a saját erősségeinkből. De egy fontos lépés volt, hogy megtapasztaljuk, nem vagyunk egyedül, hogy felismerjük, kikkel és hogyan tudunk együttműködni, és konkrét együttműködéseket indítsunk – mert együtt erősebbek vagyunk.

Az eseményen részt vevő szakmai szereplők:

Városi kertek:

Minőségi élelem - mindenkinek:

Helyi Piacok:

Bevásárló közösségek - termelőktől a tányérig:

Mezőgazdaság szociálisan:

Kisléptékben – őstermelők, kistermelők:

 • Kőváriné dr. Bartha Ágnes, Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület
 • Gyulai Zita, Zita éléskamrájából
 • Barta Tiborné Gáll Ágnes, Bácsalmási önkormányzat
 • Vetőmag önrendelkezés - termeljünk vetőmagot magunknak!
 • Kardos Etelka, MagHáz / Magyar Permakultúra Egyesület
 • Kiss Dóri - MagHáz
 • Török Hunor - MagHáz
 • Baktay Borbála, Növényi Diverzitás Központ
 • Blamodhaka, Krisna-völgy

Közétkeztetéstől a közösségi étkeztetésig:

 • Szabadkai Andrea, Kislépték
 • Szász Jolán, Börzsöny LEADER

Együttműködés és közösség:

Az egész programot facilitálta:
Tracey Wheatley, Átalakuló Wekerle / Védegylet
 

Az esemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg.
A esemény  tartalma nem tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A tartalomért a szervező Védegylet Egyesület a felelős.