Hőoszlop

A hőoszlop a tömegkályhának egy egyszerű, olcsó kistestvére, a Profilantrop Egyesület és Csengey András kályhaépítő mester fejlesztése. A meglévő fa/széntüzelésű kályhához kapcsolható, egy “fűtőtest”, amely a kályhából távozó füstből visszanyeri a hőt, tárolja és leadja a lakótér számára.

Úgy kell elképzelni, mint egy téglából épült oszlopot, melybe alul becsatlakozik a kályhából érkező füst-csatlakozó, a tetején pedig a kéményhez csatlakozik. Segítségével nemcsak a fűtés hatékonysága nő (nem távozik annyi meleg a kéményen), hanem lehetőség van a kifűtött helyiségek számát növelni anélkül, hogy nőne a tüzelő-felhasználás, vagy újabb kályhát kellene beszerezni.

A nyár végén kísérleti jelleggel építettünk egy hőoszlopot az ERSTE Alapítvány által támogatott megfelelő technológiás projektünk és a Kisközösségek Átalakulásban (KKA) progammal együttműködve. A KKA programban részt vevő Pécsi Hősök Tere Munkacsoport által kiválasztott rászoruló családnál építettük meg a hőoszlopot helyi érdeklődők részvételével.

A cél az volt, hogy ők is megtanulják, hogy hogyan kell ilyet építeni és a jövőben segítsék egymást a tudással és a munkával egyaránt. Az kiderült, hogy egy hőoszlop megépítése még nem teszi magabiztos szakértővé, építővé az embert, de az irány mindenképp jó. A csapat nagyon lelkes, érdeklődő volt, a két napos építés remek hangulatban zajlott, a család már használja a hőoszlopot és a télen így a ház mindkét helyisége lakhatóvá vált. 

Cél: 

- megfelelő technológia legyen (közösséggel, családdal terveztünk együtt)

- a család tüzelő-igénye csökkenjen (energiahatékonyság)

- a család komfortérzete javuljon (új helyiség kifűtése)

- újrahasznosított és helyi anyagok használata (környezetkímélő, és költséghatékony, szinte ingyen)

- könnyen megtanulható legyen

- ne kelljen a meglévő fűtési szokásokon változtatni

- szép legyen

Kezdeményezők: 

Hősök terei munkacsoport, Profilantrop Egyesület

Helyszín: 
Pécs
Magyarország
HU
Támogatók: 
Norvég civil alap, ERSTE alapítvány
Témák: 
energiahatékonyság