2016. ápr 25.

Hősök Tere az EU-ban - Jelentés az európai energiaszegénységről

Az energiaszegénység sajnos rengeteg hazai településen, helyi közösségben tapasztalható jelenség. Egy háztartás akkor tekinthető energiaszegénynek, ha nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, illetve a megfelelő fűtés aránytalan terhet jelent, azaz a háztartás bevételeinek egy meghatározott százalékánál többet költ energiára (Energiaklub, KSH). Fontos, hogy az energiaszegénység ellen ne csak helyi szinten küzdjenek a háztartások, civil szervezetek, önkormányzatok, hanem országos és európai szinten is kiemelten foglalkozzanak a problémával.

A jelenség Közép-Kelet Európában érinti a legtöbb embert a kontinensen, de a nyugati országokban is egyre többen küzdenek a problémával. Ezidáig nem született az EU-ban egységes definíció és politikai stratégia. Meszerics Tamás, zöldpárti európai parlamenti képviselő idén egy jelentést terjesztett be, melynek fókuszában az energiaszegénység áll. Többek közt olyan ajánlásokat tartalmaz, minthogy Európa-szerte szüntessék be a díjhátralékos fogyasztók leválasztását az energiaszolgáltató rendszerekről a téli hónapokban. Ezt a jelentést április 14-én 310:73:26 arányban megszavazták az európai parlamenti képviselők. Reméljük ezt elkötelezett lépések is fogják követni.

És hogy hogyan függ össze a nagypolitika és a helyi kisközösségek? Most például úgy, hogy a pécsi Hősök Terei Munkacsoport katalizátora, Kalányos Zsolt is szerepelt a videóban, neves energiaszegénységgel foglalkozó szakértők mellett, amit a politikusok meggyőzésére készítettek és egy héten keresztül folyamatosan vetítettek a brüsszeli Európai Parlament egyik csarnokában.

A videó ezen a linken tekinthető meg, ezen pedig egy rövid változata. (Egyelőre sajnos csak angol nyelven, angol felirattal érhető el.)