Kanalas Roland - "Patrisz"

Kanalas Roland - "Patrisz"

A nevem Kanalas Roland, alias Patrisz. Bagon lakom egy romatelepen. Itt nőttem fel, itt élnek a rokonaim, szeretteim, ezért szívügyem a sorsuk. Azért is kezdtem el tevékenykedni a Bagázs Közhasznú Egyesülettel közösen azért, hogy valami változzon.

A cigányság keretek közé szabja magát: ami itt történik a telepen, az egy külön kis világ. Amit itt bent látunk, hallunk: az a valóság. Ha a börtönviseltség, a drogozás a vagány, akkor az lesz a követendő.  Szerintem nagyon sokat számít, ha vannak jó példák. Olyan példaképek, akikre fel lehet nézni. Jó lenne, ha a jövőben minél több ilyen ember lenne itt.

A Bagázshoz 19 évesen kerültem. Két és fél évig önkénteskedtem: egy mentor program keretében tanultam meg, hogyan legyek mentor. Most a Bagázsban a férfiklub programfelelőse vagyok. Azért hoztuk létre ezt a klubot, mert a férfiaknak nemigen volt lehetőségük kikapcsolódni. Így hétvégente összejövünk és zene mellett kártyázunk, beszélgetünk, azaz töltődünk. Régen ez az élet része volt, most valahogy az elidegenedés elért ide is.

Emellett a közösségi akciócsoportban (KACS) is tevékenykedem koordinátorként. Itt célokat fogalmazunk meg a közösség és a közintézmények felé. Két akciót szerveztünk meg külső segítség nélkül. Az egyik a Te Szedd! kampány volt, amelyhez csatlakoztunk és az utcákon és udvarokon is összegyűjtöttük a szemetet.

A másik pedig a Roma Nemzetiségi Önkormányzat frissítése volt: olyan embereket szerettünk volna ott látni, akik jobban képviselik az érdekeinket, úgyhogy megszerveztük, hogy három rátermett férfi legyen az RNÖ képviselőnk. Sok időt, energiát szántunk rá, és ez is sikerült.

 


 

Címkék: