2017. okt 7.

Kis kitérővel Noé Bárkájában

Fóris Anna írása

Nagy-nagy izgalommal készültünk az Arche Noah magbankba. Nálunk a családban, ha valakinek van egy álma, kis időn belül mindenki álma lesz. Így volt ez most is. Régi álmom volt, hogy eljussak az Arche Noah magbankba. S ahogy közeledett az időpont, már mindannyiunk álma volt, ezért lelkesen készült a család apraja-nagyja a nagy útra. Férjemmel, négyéves kislányunkkal s féléves kisfiúnkkal vágtunk neki az útnak. Előző napokban közel 100 üveg zakuszkát főztünk, melyhez az alapanyagot részben saját gazdaságunkból, részben egy barátunk biogazdaságából az Alföldről szereztük be. A fárasztó munka, a sok utazás és éjszakázás meghozta gyümölcsét. Az osztrák tanulmányút előestéjén, a kimerültséggel küzdve, sikeresen félretájoltuk a magbankot. Így a tanulmányút nagy részét számunkra a festői Alpok lankái jelentették.

Mikor rádöbbentünk, hogy pár száz kilométerrel arrébb kötöttünk ki, összeszedtük minden lelkesedésünket, s elhatároztuk, hogy akármi is lesz „Bárkánkkal” még ma Schilternben a magbanknál fogunk lehorgonyozni.

Mindössze 5 óra késéssel meg is érkeztünk az Arche Noah magbankba, ahol – a hosszú nyitva tartásnak köszönhetően – egy gyönyörű sétára volt lehetőségünk a Bemutatókertben.

Mi nagyrészt zöldségeket termesztünk, így számunkra a zöldség fajok, fajták, társítások voltak hasznosak. Nagyon szeretem a régi gyümölcsfajtákat. Sokat olvastam róluk, s jó pár régi tájfajta a mi kertünket is ékesíti – pórszombati Kovács Gyula jóvoltából. Ezért külön öröm volt számomra a bemutatókertben fellelhető számtalan almafajta, s azok közül is a ranett almák és a nagyhírű nálunk csak bőralmaként emlegetett Parker pepin. Boldogsággal töltött el, hogy gabona és gyümölcs terén is találkozhattunk magyar fajtanevekkel.

Becsülendő az az összefogás, amellyel egy ilyen gyönyörűen gondozott magánkézben lévő magbankot fenntartanak. Az egész kert igényes; formák, színek, társítások révén igen látványos. Óriási a fajgazdagság, s az ember órákon keresztül csak sétálgat, tapint, szagol, ámul, s mindig talál valami újat.

A bejárattól a pénztárig egy rövidebb út vezet. A kert megalkotóinak mindenre kiterjedő gondosságát tükrözi, hogy még el sem jutunk a pénztárig, kisgyermekünket egy hatalmas homokozóval, rengeteg játékkal, kisautóval, traktorral már meg is nyerték, s egy délutánra lekötötték.

A pénztárnál számtalan zöldségvetőmag várt ránk. Az általunk is használt Reinsaat széles kínálatán túl az Arche Noah saját magjaiból válogattunk. Én személy szerint két régi vágyamra csaptam le: egy zacskó bordó hüvelyű zöldbabbal és egy zacskó sárga karórépa maggal lettem gazdagabb. Vetőmagokon kívül kimagasló minőségű kerti szerszámok, segédeszközök, komposzttea, szakkönyvek, helyi biotermékek, sütemény, biojégkrém várja az idelátogatót. A szakkönyvek széles választéka gazdagította az Arche Noah kisboltját: a hobbikertészkedéstől, a gyönyörűen illusztrált szakácskönyveken és a tyúktartáson át, az extenzív gombatermesztésig mindenféle témájú könyv megtalálható, ami egy önellátó kert tervezéséhez, elindításához, bővítéséhez szükséges lehet.

A kert lenyűgöző. Mi legtöbbet a zöldségfélék, azon belül is a leveles káposztafélék körül időztünk, ugyanis ezek a kedvenceim. Magyarországon széles körben sajnos nem elterjedt, de biopiacokon, vagy, ahogy mi is értékesítünk, közvetlen-értékesítésű zöldségközösség révén fel-fel lelhető 1-1 leveles káposztaféle, valamint az ázsiai saláták (mizuna, pak choi, tat soi…).

Az Arche Noah tanulmányút fénypontja számomra a különböző gabonákat bemutató parcella volt. A quinoáksokfélesége, a hajdina, a rizs általam sokat használt, de még sosem látott növények voltak mindezidáig.

Hatalmas articsókák után jutottunk el a palmkohl-ig. Ez a tanulmányút számomra leghasznosabb része volt! Ugyanis igen nagy mennyiségű leveleskelt vetettünk idén a zöldségközösség számára, melyek nagy része palántakorban sem hozta a rájuk jellemző morfológiai tulajdonságokat. Több száz palántát kiültettünk, s néhány korábban kiültetett, azóta felcseperedett növényen rögtön szembetűnik, hogy nem úgy néz ki, mint a vetőmag zacskóján fodros levelekkel tündöklő leveleskel. Már sokakat kérdeztem, mi lehet ez a növény, s végre itt az Arche Noah bemutatókertben rábukkantam a palmkohl-ra. Óriási öröm volt. Így végre megírhatom a zöldségközösség tagjainak, hogy idén nem leveleskel, hanem pálmalevelű kel lesz a téli dobozokban.

Hasznosságukon túl nagyon látványosak is a növénytársítások. Ezek közül is kiemelném a paradicsom-bazsalikom párost, mely színeivel és illatával magával ragadja az embert.

Külön parcellát szenteltek a spenótoknakújzélandi-, malabár- és a többiek. Külön parcellában ékeskedtek a saláták, fodrozódott az endívia, daliásan meredezett a levélcikóriaLichiparadicsomperui cseresznyekivi – csak néhány a különlegességek közül. A székek, hintaágy, kemence, méhek tették teljessé a képet. Gyönyörű élmény volt, habár az Ausztriai körútnak hála kicsit rövidre sikerült számunkra az Arche Noah tanulmányút, de nagyon szépen köszönjük a lehetőséget! Visszatérő vendégek leszünk Schilternben!