2017. aug 3.

„Kísérleti Közösségszervezés” - Átalakuló Közösségek, Magyarország

10 cikkből álló sorozatunk első része a magyar átalakuló hálózatról
Tracey Wheatley írása

 

Ha megkérdezed őket, a legtöbb ember azt mondaná, hogy a helyi közösségek szervezése Magyarországon nem egy olyan dolog, ami manapság csak úgy magától történik. Kevés olyan gyakorlati példát látunk, ahol a helyi közösségek kiálltak volna magukért, és ami van, azt is elfojtja az a közhiedelem, hogy a Kádár-rendszer, ez a különösen atyáskodó magyar kommunizmus, lerombolta a magyarok azon képességét, hogy bármit is közösen csináljanak – hiszen itt csak az egyéni cselekedet volt megengedett, csak az önérdek előmozdítására, semmi több.

A közhiedelemmel ellentétben Magyarország teli van motivált és ötlettel teli emberekkel, akik pontosan azt csinálják, amikre a honfitársaik szerint nem lennének képesek: megszervezik magukat, együttműködnek, kezdeményeznek és felelősséget vállalnak. Törődnek. Talán nem ők a többség, de az utóbbi néhány évben, az átalakuló-típusú együttműködések elterjedésével közösségi aktivistának lenni már kezd normálisnak tűnni. Azaz, majdnem...

A mi Átalakuló Hálózatunk úgy kezdett létre jönni, hogy megkértük az embereket, hogy osszák meg a történeteiket. Szó szerint bekopogtattunk hozzájuk, és azt mondtuk:”Hú, itt tényleg sikerült valamit elérnetek, meg tudnátok osztani a történeteteket más közösségekkel? Nekik is érdekes történeteik vannak.” Volt, ahol egy érdekes helyi energia-projektre bukkantunk, máshol jó helyi élelmiszer és gazda-együttműködést találtunk, egy harmadik helyen egy közösségi szövetkezet, tűnt fel, a negyediken egy konyhakert és kertmegosztás. Valahol egy remek termelői piac, máshol szigetelési program vagy épp egy mozgó kert terve. Ezek a gyakorlati tevékenységekből mind követik az átalakulás "Csak Csinálj Valamit" szabályát. Minden egyes próbálkozásból, kicsi kísérletből új tudás halmozódott fel, ami alapot szolgáltat valami nagyobbnak és jobbnak.

Minden egyes történet hozzájárul a mi kedvenc történetünkhöz: egy magyar fejezethez abban a nagy és várva várt Történetben, ahol lépésről lépésre a sok apró tettből egy hatalmas lendület áll össze, aminek következtében a "Nagy Fordulat" elkerülhetetlenné válik. Hogy hova fektetjük most az energiáink? Abba, hogy az a változás legyünk, hogy azt a változást építsük, amit látni akarunk. Mi magunk legyünk a változás. Ezek klisék, tudjuk, de mint sok klisé, hiába forgatjuk a szemünket, amikor halljuk őket, mégis velünk maradnak, mert visszhangra találnak az emberekben. Ez nem csak egy kedves kis történet, amit el akarunk mesélni, ez egy elköteleződés, ami rendszert próbál keresni a minket körülvevő káoszban. Makacsul rámutat azokra a magokra, amik valami újat hoznak, megnevezi ezeket és segíti a növekedésüket.

A gyakorlatban ez mit jelent?

A magyar Átalakuló Közösségek hálózat az energiáit elsősorban a közösségi katalizátorokba fekteti. Ezek olyan emberek, akik a saját közösségükben támogatják a helyi átalakulásokat. Talán pontatlanul választottuk meg ezt a nevet - valaki, aki nálunk jártasabb a kémiában, egyszer felhívta arra a figyelmünket, hogy a katalizátor anyag a kémiában csupán létrehozza a jelenséget, de nem változik meg általa. Ez egyáltalán nem igaz azokra az emberekre, akikkel mi dolgozunk, azokra az ökofalvakban, városi szubkultúrákban és roma közösségekben tevékenykedő emberekre, akik a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó utakon próbálnak lavírozni valamiféle ellenállóképesebb, autonómabb közösség felé. Rájuk ez a munka nagyon is hatással van.

Próbáljuk őket azzal támogatni, hogy olyan alkalmakat hozunk létre, ahol találkozhatnak: tréningeket, nyári táborokat, tanulmányutakat, tapasztalatcseréket. Segítjük őket új képességek elsajátításában, mint a mediáció, a mentorálás, a kommunikáció, motiválás, együttműködés, és abban, hogy megtanuljanak másképp látni dolgokat, és kritikusan szemlélni a saját és mások hozzáállását, feltételezéseit, hiedelmeit. És persze azzal, hogy kihangosítjuk a történeteiket a közösségi médián, mesekönyvön, képeken keresztül: csak akkor fog egy nagy változás történni, ha összefogjuk minél több és több ember képzeletét.

Ha megpróbáljuk összeszedni, hol is tartunk most, mint hálózat, azt látjuk, hogy elképesztően sok, különböző tapasztalatot halmoztunk fel. Egy működő gyakorlatot és az egymást támogató kapcsolatok tárházát szerte az országban, különböző közösségekben dolgozó sokféle ember közt. Úgy gondolunk magunkra, mint akik egy "szövet" része vagyunk - szeretjük ezt a szót, mert megmutatja, milyen komplex rendszert próbálunk összetartani. Az átalakulás nem a fő identitása azoknak az embereknek, akikkel dolgozunk, inkább egy másodlagos, ami segíti a kapcsolatépítést, a szélesebb támogatás elérését, és a közösségek összekötését oly módon, ami segíti az egyes közösségek ellenálló képességének a fejlődését a külső krízisekkel szemben.

Ahol átalakuló csoportok alakultak Magyarországon, azok többnyire rövid életűek lettek, számtalan különböző, Magyarországra jellemző egyedi okból: sok esetben a kezdeményezők szándéka a helyi környezetvédelmi tevékenységek koordinálása volt, és az Átalakulást - tévesen - egyfajta olvasztótégelyként értelmezték az ilyen tevékenységek számára. A kevés kivételek egyike az Átalakuló Wekerle, az első és legismertebb Átalakuló kezdeményezés Magyarországon, de az egy másik - hosszú - történet.

Hogyan tudja egy Átalakuló közösségek hálózat kezelni ezt? Mi nem erőltetjük a témát, hanem közösen keressük az "átalakulás velejét" azoknál a csoportoknál és embereknél, akiket ismerünk, és ez az kultúrákon átívelő gyakorlat lehetővé teszi, hogy létrehozzuk a saját, helyi kérdésekre válaszoló helyi Átalakuló "márkát".

Ez az a rés, amit mi ki tudunk tölteni: válaszolunk azokra a szükségletekre, amiket a "progresszív" közösségi aktivisták, akik úttörők a maguk közösségekben, szeretnének megosztani, amihez szeretnének kötődni, hogy szeretnének meghallgatva és elismerve lenni, és szeretnének olyan lehetőségeket, ahol új módszereket tanulhatnak arra, hogyan csinálják a munkájukat jobban. Ez egy nagyon emberi szükséglet: nagyon tiszteljük az úttörőket és tudjuk, hogy annak lenni ritkán könnyű dolog. A többségünk önkéntesen csinálja, próbál egyensúlyozni a családi, munkahelyi kötelezettségek és a szenvedélyből követett ügyek közt, miközben számos frusztrációval néznek szembe. A legtöbb helyi kezdeményezés teljesen önkéntes és ön-finanszírozó. Nagyon kevésnek van biztos és elégséges jövedelme. És néhány közösség olyan problémákkal küzd, amik sokkal inkább a harmadik világra jellemzőek, mint Európára...

És mi van az Átalakuláson túl?

Szerencsére a helyi közösségfejlesztés egyre elterjedtebbé válik Magyarországon: az amerikai-típusú közösségszervezés is kezd gyökeret ereszteni, ami lehetővé teszi aktivistáknak, hogy közösen küzdjenek a szociális jogaikért. A közösségi kertek egy „katalizáló hellyé” váltak tágabb közösségi kezdeményezések számára, miközben öt évvel ezelőtt alig voltak ilyenek. Az alternatív gazdaság nagyon gyakorlatias módon adott új lendületet, például olyan online közösségekkel, mint a Budapest Minden Ingyen; a biciklis mozgalom pedig különösen sikeresen hozott létre egy pozitív közeget a biciklis-barát Magyarország érdekében.

Ez különösen fontos számunkra: a hidak, amelyek más mozgalmakhoz vezetnek, vonzóak, gondozni kell őket, és egyben lényegesek, különösen nehéz időkben. Most az egyik ilyen nehéz idővel állunk szemben egy nem olyan rég elfogadott törvény miatt. Mivel egy kisebb összegű támogatást kapunk a Nemzetközi Átalakuló hálózattól, emellett pedig vannak, voltak EU-s támogatásaink is, minket is besorolnak a "külföldről támogatottak" megbélyegző kategóriájába.

Ez, szintén, már egy másik történet, reményein szerint egy olyan, ahol a különböző civil csoportok közös tevékenységeinek köszönhetően legyőzhetjük ezt a különleges, otromba hétfejű sárkányt. Az Átalakulás mindig a helyi viszonyokra reflektál : hiba lenne a részünkről egy olyan helyi viszonyra vágyni, ami támogatóbban fordul a klímaváltozásra reagálni kívánó polgári kezdeményezések felé?

 

A cikkhez kapcslódóan, a harmadik katalizátor-találkozóról készült videót itt találjátok!