2015. aug 2.

Kisközösségek Kunbábonyban

Átalakuló közösségek, közösségfejlesztők, külföldi fiatalok – ez mind a Kunbábonyban zajló XII. Nyári Egyetem és Körfeszt közönsége. A Közösségfejlesztők Egyesülete szervezte meg a közösségfejlesztők hagyományos nyári egyetemét, amely idén kiegészült a Közösségi Önsegítő Rendszerek Fesztiváljával, vagyis a KÖRFESZTtel, melyet a Profilantrop Egyesület és a Védegylet hozott össze a Kisközösségek Átalakulásban program egyik fontos állomásaként.

Kunbábony – egész pontosan a Civil Kollégium épülete és hatalmas kertje szolgált helyszínül a nyári egyetemnek és a körfesztnek.

Működött itt szövetkezeti büfé, valamint permakultúrás konyha, amit a helyszínen már zajló nemzetközi Transition in Action tábor lakói építettek és ahol végig főtt a résztvevőknek a vegetáriánus menü. Mindezt úgy hozták össze, hogy műhelymunkákat szerveztek a konyhafőnökök, amelynek során tanulhattak is a résztvevők, s „mellékesen” elkészítették az ételt. Fontos színfolt a Nagyszínpad, amit ne úgy képzeljünk el, mint a nagy fesztiválok hatalmas színpadát, hanem mint egy kellemes beszélgető helyet, ahol sokan elférünk. Nem messze innen állt a Cirmi Rádió sátra, ahonnan a miskolci közösségi rádió munkatársai folyamatosan híradásokkal jelentkeztek. A Dóm: egy sejtelmes kupola, ahol szintén beszélgetések zajlottak, de sokkal kisebb körben. A megfelelő technológiás műhely is kapott egy sátrat: itt ki lehetett próbálni gyakorlatban hagyományos eljárásokat, mint a paticsfal készítés, a földtégla gyártás, vályogozás. A Grundk3rt Kerti Portája egy izgalmas helyszín volt: erre az időszakra „kiköltözött” a józsefvárosi közösségi kert és a hangszerkészítéstől (zenéléstől) a zsonglőrködésig minden volt itt, amire egy gyerek vágyhat (még mese is). A felnőttek számára pedig műhelybeszélgetések, kerekasztalok helyszínéül is szolgált. Az Átalakuló Közösségek Bázisán lehetett „átalakulós” játékban részt venni, a raklapbútorokon, szalmazsákokon ücsörögve különféle témák mentén tapasztalatokat megosztani, tanulságokat levonni. A Fonót az ópusztaszeri SZÖSZ nyitotta meg: itt lehetett a gyapjúban nyakig elmerülni… volt gyapjúfestés, nemezelés.

És vannak itt sokan: közösségfejlesztők, aztán a Kisközösségek Átalakulásban programban résztvevő közösségek tagjai az ország minden részéről, a tolnai Nagyszékelyről, a Pest megyei Bagról, a Csongrád megyei Nagymágocsról, a budapesti Grundkertből és a Wekerletelepről, Ópusztaszerről, a győri Kereszteződés Szociális Szövetkezettől vagy épp Kecskemétről, és harminc erasmusos fiatal a Transition in Action tábor résztvevőjeként, hat országból.

Csütörtöktől vasárnap délutánig zajlanak a beszélgetések, műhelyek az udvarnak hatalmas, helyszínnek nagyon kényelmesen belakható kertben. Körbejártuk az önkormányzatok és közösségek viszonyát; bemutatkozott sok közösség, például hallhattunk arról, hogyan próbálnak a súlyos problémákra választ és megoldást adni a bagi cigánytelepen; több körben beszélgettünk a helyi élelmiszerről; elmerülhettünk a jogszabályok tengerében, hogy megtudjuk, milyen szabályok kötnek minket, ha közösségi főzésről, háztáji feleslegről, kistermelői vagy őstermelői értékesítésről van szó;  több beszélgetésben vettük végig, mit gondolunk a közösségi terekről; és még sorolhatnánk tovább a sok programot.

Az biztos, mindannyian nagyon sok új impulzussal térünk haza, sok információval, régi és új barátságokkal.